Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Vártúra a Cserhátban – Szanda

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Cserhát egyik legszebb kilátással kecsegtető középkori várromjához vezet ez a kellemes, de nagyon látványos túra. A kettős vulkáni kúp közül az egyik már a bányászatnak esett áldozatul – a másik csúcsra épült várat is megrágcsálták a századok, de romjaiban is lenyűgöző. A legnagyobb látványosság természetesen az a megkapó kilátás, amelyet a Cserhát alattunk hullámzó erdőszőnyegét szemlélve élvezhetünk a csonka torony mellől.

Szandaváraljáról az Országos Kéktúra jelzését követve indulunk el a szandai várhoz vezető utunkra, nemsokára a Mária-forrásnál töltheti fel kulacsát az, aki nem hozott magával elegendő innivalót. Innen az erdőben emelkedik egyre magasabbra az ösvény, majd a nyeregben a kék L, azaz a romhoz vezető jelzésen kell továbbhaladnunk, hogy felérjünk a csodás panorámát kínáló hegycsúcs várrommal koronázott tetejére. A vár építésének története a múlt homályába vész, első írásos említése 1331-ből már várként hivatkozik rá. A török időkben sokszor cserélt gazdát, míg egy végső ostrom után felrobbantották.

A vár falai az évszázadok alatt omladékossá váltak, közelükben tartózkodni vagy rájuk felmászni nagyon veszélyes, mindamellett a történelmi emlékeket is tönkreteszi. Maradjunk a meghitt szemlélődésnél. A várból leereszkedve sűrű erdőben jutunk az egykori andezitbányához. A 15-20 millió évvel ezelőtt működő andezitvulkán masszív szikláinak bányászata újra krátert faragott a hegybe – a szürke sziklafal egykor vörösen izzó láva volt. Borzongató belegondolni az itt uralkodó robbanásokba és a lávafolyások pusztító hőjébe.

A szandai hegy kettős csúcsának már csak hűlt helyét találjuk – az andezitbányászat során azt a vulkáni kúpot elbontották. A bányaudvar felé vezető úton, majd a zöld sáv jelzésen térhetünk vissza Szandaváraljára.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Szandaváralja, autóbusz-állomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Szandai vár:

A várrom egy 529 méter magas vulkáni csúcson áll, ahonnan gyönyörű látvány tárul a szemünk elé – hiszen a Cserhát közepén vagyunk. A vár építésének története a múlt homályába vész. Első írásos említése 1331-ből való, ekkor már várként hivatkoznak rá. A török időkben sokszor cserélt gazdát, míg egy végső ostrom után felrobbantották. Már csak az egykori lakótorony 7-8 méter magas fala emlékeztet egykori méreteire.

Palóc házak:

Mivel mélyen Palócországban járunk, érdemes megfigyelni a környező kis falvakban a hagyományos palóc építészet jellegzetességeit, amelyeket nemcsak az UNESCO-világörökség részét képező Hollókőn, hanem más településeken is megőriztek.

Szent Péter-hegyi Mária-kút és kereszt:

A Szent Péter-hegy a környék népszerű búcsújáró helye volt a II. világháború előtt. A hívők a hegy tetején lévő kút csodatévő erejében bízva zarándokoltak fel és mosakodtak meg a vizében. A bányászat a Szent Péter-hegy nagy részét eltüntette. Az eredeti kút is erre a sorsra jutott, de a közelében emelt kereszt megmaradt. A közelmúltban felújították az egykori búcsújáró helyet.

+ Programtipp

Megvilágosodás-sztúpa, Becske

A három hazai sztúpa közül a legkisebb. Csodás természeti környezetben áll, a felső részen aranyozott Buddha-szobor látható, mögötte pedig imazászlók vonják színesbe a fákat. Mivel Becske faluja szomszédos Szandával, a túra után érdemes felkeresni ezt a különleges helyszínt.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vác Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds