Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Kerékpártúra a repülőgépek szerelmeseinek

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a Kőbánya-Kispest vasútállomástól indul városias útvonalon: az Új Köztemetőt körülvevő Határerdő, Városi-erdő mellett haladsz a repülőtér irányába. Ha van időd, érdemes elidőzni a rákoskeresztúri Új Köztemetőben. A történelmi Pest – Lőrinc – Keresztúr települések határköveinek emlékparkját (Tünde utca) érintve az első földes, erdős szakaszon a II. világháborús budapesti védelmi Attila-vonal utolsó épen maradt szakasza mellett is elhaladsz. A Városi-erdőn (Keresztúri-erdőn) át vezet az út utolsó szakasza, ahol betekintést nyerhetsz a környék történelmébe és az erdő állat- és növényvilágába. Ezt követően Rákoshegy központját keresztezi a túra, ahol megtekinthető a Lisieux-i Szent Teréz-plébániatemplom, illetve kertjében II. János Pál pápa első köztéri szobra és egy újonnan kialakított kálvária, ahogy a szomszédos, időszakosan látogatható rákoshegyi víztorony is. Jórészt a repülőtér kerítését követő földúton, majd erdei úton éred el a gyakran kiszáradó Merzse-mocsarat, amely mellett érdemes csendben elidőzni a madárlesen. Az új kilátónál lévő pihenőhelyen remek piknikezési lehetőség vár.

Látnivalók

Merzse-mocsár tanösvény

Budapest határában, a Ferihegyi repülőtér szomszédságában terül el a főváros kiemelkedő fontosságú vizes élőhelye, a pesti síkra jellemző mocsarak utolsó hirdetője, a Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület. A különleges mocsárvilágba egy 15 állomásos tanösvény enged bepillantást, amely információs táblákon, 6 kilométeren keresztül mutatja be az egyedülálló táj rejtélyes élővilágát. A homokos, néhol keskeny útvonalon a zöld béka jelzést kell követned.

Lisieux-i Szent Teréz-plébániatemplom és kertje

Békés, zöld környezetben találod Rákoshegy 1937-ben átadott templomát, melyet Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére szenteltek fel. Miután körülnéztél az utoljára 2000-ben felújított templombelsőben, érdemes bebarangolnod a templomkertet is, ahol Kisfaludy Strobl Zsigmond „Krisztus elesik a kereszttel” című szobra mellett II. János Pál pápa egész alakos köztéri alkotására bukkanhatsz, melyet Babuska János készített.

+ Programtipp

Keresztúri erdei tanösvény

A területen kialakítottak egy 4,2 kilométeres futókört, egy állandó pontos futópályát, amelyen a rögzített ellenőrzőpontokat érintve kell végighaladni, valamint egy, szintén az erdei sportolást lehetővé tevő szabadtéri edzőparkot. Az erdőben emellett egy 15 állomásból álló interaktív tanösvényt is létrehoztak. A kihelyezett táblák a terület és a szomszédos Új köztemető élővilága mellett az 1944-ben kiépített védelmi rendszert, az Attila-vonalat, Pest XVIII–XX. századi határköveit és az erdősítés történetét, illetve a temető 301-es parcelláját, az 1956-os forradalom utáni megtorlás áldozatainak nyughelyét mutatják be.

Határkő emlékpark

A XVIII. kerület legmagasabb pontján kialakított emlékpark a kerületben fellelt határkövek méltó helyen történő összegyűjtését szolgálja. Az újonnan kialakított emlékhelyen 4 darab több száz éves határkő lett elhelyezve. Az itt található tablókon helytörténeti érdekességek is olvashatók.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 36.5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Kőbánya-Kispest vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds