Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Hegyikerékpárral Egerből Szarvaskőre

By 2022.04.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

626 méteres szintemelkedésével ez a kör kellő rutinnal bíró hegyikerékpárosoknak való. Kisvasutas kitérővel viszont az egész család részt vehet rajta. Eger azon kevés városok egyike, amely teljes hosszában, kijelölt úton végigkerékpározható. A forgalmasabb utak mentén elkülönített kerékpárutak vezetnek, így a legkisebbek számára is biztonságban szelhető át a város. Az úthálózat legkülönlegesebb szakasza a Dobó tér mellett halad, ahol megcsodálható a történelmi belváros és a vár.

A hegyi kerékpáros kalandhoz azonban le kell térni a kiépített útról. Ez azt is jelentheti, hogy amíg a család sportosabb tagjai a terepviszonyokkal küzdenek a nyeregben a hegytetőkön és völgyekben, addig a többiek a kerékpárút kényelmét és gyorsaságát kihasználva felfedezhetik a felsőtárkányi kisvasút festői szépségű útvonalát.

A Bükk nyugati kapujának is nevezett Felsőtárkányig az út viszonylag kellemes bemelegítés még a jelzett erdei kerékpárúton is. Az igazi kihívás csak ezután következik. Bár a tekerés izzasztó lesz a masszív kaptatók miatt, a táj látványa megér minden fáradságot. A szarvaskői elágazáshoz pedig a kemény munka után már lejtmenet vezet. A völgykatlanban fekvő településre az út egy szurdokon át csörgedező patak mentén visz be. Érdemes megnézni itt a falu templomát, kilátóját és geológiai tanösvényét. Visszaérkezve Egerbe – és összetalálkozva a kisvasutat választó csapattagokkal – a felnőttek egy pohár szépasszony-völgyi borral zárhatják a túrát.

Látnivalók

Felsőtárkányi kisvonat

Gyönyörű természeti környezetben 5 kilométer hosszan húzódik az erdőben. Az Egeres-völgyi megállónál muflonokkal és dámszarvasokkal teli vadaskert vár. A Stimecz-házi végállomáson pedig szalonnát süthetsz, focipályán rúghatod a bőrt vagy bejárhatod a déli Bükk élővilágát bemutató másfél kilométeres erdei tanösvényt.

Fotó: Abelovszky Tamás

Szarvaskői várrom

A szarvaskői várat 1261-1295 között építették az egri vár egyik északi előváraként. Az egykori vár romjai a település szilvásváradi végén magasodó meredek szikla tetején láthatók.

Major-tetői (szarvaskői) kilátó

A 360 méter magas kiemelkedés tetejére épült fa kilátó maga is 30 méteres. Ebből a magasságból elképesztő körpanoráma tárul eléd. Ráláthatsz az apró településre, az Eger-patak vulkanikus szurdokára, a Bükk-fennsík köveinek vonulatára, sőt a távolabbi Egerre is.

Szarvaskői tanösvény

A K\ jelzésen járhatod végig a 11 állomásos, 10 km hosszú geológiai tanösvény-hálózatot, ami felvezet a Várhegyre, az Akasztó-hegyre és a Major-tetői kilátóhoz is.

+ Programtipp

Szépasszony-völgy

A 150 pincét számláló, hangulatos völgy nevének eredetéről több történet is született. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője, akinek áldozatokat mutattak be ezen a helyen. Más feljegyzések egy híresen szép asszonyhoz kötik, aki itt árusított finom borokat az egyik pincében. De az is lehet, hogy egy úri villa kikapós szépasszonya volt a névadó.

Laskó-völgyi-víztározó

A legnagyobb vízfelület a Bükkalján az Egerszalók közelében lévő, csaknem 120 hektáros tározó, amelyet 1982-ben, a Laskó-patak felduzzasztásával hoztak létre. Kiváló hely a horgászásra, csónakázás közben pedig számtalan különleges madár is megfigyelhető itt.

Nagy-Eged

Eger „házi hegye”, amely siklóernyős starthelyként is szolgál. A hegyen kis területen számos életközösség található meg (karsztbokorerdő, tölgyes, telepített szőlő, sziklagyep, bükkerdő), ezért botanikai értéke kiemelkedő. A csúcskereszttől csodás kilátás nyílik Egerre, a Mátrára és az Alföldre.

Via Ferrata, Felsőtárkány

Az adrenalinfüggők számára ideális program a Kő-közi szurdokon végigvezető via ferrata. Az autóút feletti, több tíz méter magas, helyenként függőleges mészkőfalakon igazi kihívás a drótkötélbe kapaszkodva egyensúlyozni. Az útvonal csúcspontja a látványos kristályhíd, mely valójában 3 drótkötél két sziklafal közé kifeszítve. Az útvonal ingyenesen használható, viszont a megfelelő felszerelés kötelező. A Tárkány Ferrata kioszkjában, a tó partján kölcsönzésre van lehetőség.

Honlap

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 46.7 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Autóval az M3-as autópályáról vagy a 3-as főútról letérve a25 autóút visz a városba. A közösségi közlekedést választók autóbusszal és vonattal is érkezhetnek Heves megye székhelyére. A jövő tervei között szerepel az Eurovelo 14 útvonal kiépítése, melynek Eger is része lesz.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Egerbike

A szolgáltató 120 kölcsönözhető kerékpárral, szervizzel, szervezett kerékpáros és e-bike túrákkal áll a vendégek rendelkezésére.

Honlap

Szarvaskő Fogadó

Szarvaskő központjában található étterem, ahol jellegzetes helyi ételek-italok fogyaszthatók.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds