Skip to main content
VízitúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Ökotúra a ráckevei vízi világban

By 2020.10.26.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Csepel-sziget déli részén fekvő Ráckevét népszerű kirándulóhellyé teszi Duna-partja, a nyugodt Soroksári-Duna-ág és persze a közeli szigetek nádassal övezett, romantikus világa. Ebbe a vadregényes világba kalauzol a következő vízitúra is. A Vadkacsa szabadstrandról indulunk dél felé, majd elevezünk a Senki-sziget mellett, amely természetvédelmi terület gazdag állat- és növényvilággal. Következik a Kerek-Zátony-sziget, amely 1,3 kilométer hosszan nyúlik el észak-déli irányban a város alatt. Megkerüljük, majd a sziget másik oldalán felfelé haladva eljutunk az Árpád-hídig. Elevezünk a híd alatt, majd 300 méter múlva elérjük a Balabán-lagúna bejáratát.

Az 1,2 kilométer hosszú Balabán-sziget Anton von Balabanról, Savoyai Jenő fővadászáról kapta a nevét, aki a Savoyai-kastélyból szívesen átjárt ide vadászni. A szigetet a parttól elválasztó, keskeny, vízinövényekkel benőtt, különleges hangulatú szakaszon találkozhatunk teknősökkel, hattyúkkal, jégmadarakkal, de még hidak alatt is kell majd bujkálnunk. A lagúnából kiérve visszajutunk a Soroksári-Duna főágába. Innen az Árpád-híd felé vesszük az irányt, majd nemsokára visszaérkezünk a Vadkacsa szabadstrandra.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 9.5 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Vadkacsa szabadstrand, Ráckeve

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Savoyai-kastély, Ráckeve

A törököket kiűző győztes császári hadvezér, Savoyai Jenő megvette – más források szerint tettei elismeréseként jutalmul kapta a császártól – az egész Csepel-szigetet. A török dúlta, kihalt vidékre német telepeseket hívott, és impozáns kastélyt emelt uradalma közepén a neves bécsi építész, Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján. 1702-ben kezdték építeni a ráckevei Savoyai-kastélyt, amely a világi barokk építészet első hazai emléke. Az épület jelenleg nem látogatható, de a főkapun keresztül érdemes bekukkantani, és megnézni a homlokzatot, amelyet Savoyai Jenő tulajdonságait jelképező allegorikus szobrok díszítenek. A kastély egykori fás parkjában fekvő kis tó körbesétálása is jó program.

Szerb (Nagyboldogasszony-) templom, Ráckeve

Az 1400-as évek közepén nagyszámú szerb lakosság menekült a török elől az Al-Duna mellől a Csepel-szigetnek erre a területére. A településre ráragadt a Ráckeve név (a szerbeket akkoriban rácnak hívták). A ráckevei templom 1487-ben épült, és Magyarország egyetlen gótikus szerb temploma. A szentélyt a hajótól elválasztó, ikonokkal és fafaragványokkal gazdagon díszített ikonosztáz már a 18. századból származik. Akárcsak a templom különleges, bizánci hangulatú freskói, amiket 1765 és 1771 között korábbi falfestmények átfestésével készítettek. Néhol még látható a korábbi, 1514-es falfestés. A templomban az ortodox szokásoknak megfelelően nincsenek ülőhelyek, és a tér ketté van osztva női és férfi részre. Érdemes megnézni a szentélytől balra álló Madonna-ikont a hálaadó kis fémmedálokkal, amelyeket a gyógyult hívek helyeztek el itt.

Ráckevei hajómalom

A ráckevei vízimalom Magyarország utolsó hajómalmának, az ún. Gyurcsik-féle 12-es sorszámú hajómalomnak a rekonstrukciója, amelyet eredeti írásos emlékek, dokumentumok, fotók, rajzok alapján építettek meg 2007 és 2010 között, közösségi összefogással. Az őrlés személyesen is megtekinthető vasárnaponként. 2017-ben a ráckevei hajómalom lett az Év Pest Megyei Értéke.

Régi Városháza, Tűztorony kilátó, Ráckeve

A szecessziós stílusú városháza a középkori régi városháza helyén épült 1901-ben. A régi városháza tűztornyában 2009-ben kilátót alakítottak ki. A 35 méter magas Tűztorony kilátóból különleges körpanoráma nyílik, tiszta időben egészen Százhalombattáig és a budai hegyekig ellátni, kivehető a Velencei-dombság is. Ez a „négytornyú”-nak hívott Ráckeve egyik tornya (a másik három az itt élő három nemzetiség – szerbek, németek, magyarok – templomának tornya). A kilátó szezonálisan, április elejétől október második hétvégéjéig tart nyitva.

Katolikus templom, Ráckeve

A copf stílusú templom 1791–1799 között épült. Különlegessége, hogy itt található Európa egyik legnagyobb 20. századi szekkója. A több mint 600 négyzetméter felületű falfestményt a Munkácsy-díjas, Ráckevén élt festőművész, Patay László készítette 1994-ben. Az ő alkotásai díszítik többek között a szegedi dómot és a Parlament több termét is.

Horváth Nepomuki János síremléke, Ráckeve

Él Ráckevén egy legenda, miszerint Petőfi Sándor János vitéz alakját egy ráckevei jobbágyfiúból lett huszárkapitányról, Horváth Nepomuki Jánosról mintázta. A katolikus temetőben a kálváriatemplom közelében áll Horváth Nepomuki János síremléke, amelyet a János Vitéz Mesefesztivál keretében évente megkoszorúznak.

+ Programtipp

Vadkacsa szabadstrand, Ráckeve

A Dömsödi út mentén található Vadkacsa szabadstrand Ráckeve páratlan panorámájával, valamint játszótérrel, röplabdapályával, kültéri kondiparkkal várja a hűsölni és felfrissülni vágyókat. A szabadstrandon lehetőség van kajak, kenu vagy SUP bérlésére is, így akár a vízről is felfedezhetjük a Kis-Duna növény- és állatvilágát.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Ráckeve Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds