Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Vendvidéki gyalogtúra a János-hegyre

By 2023.04.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Domboldalból, mesés kilátással indíthatod a gyalogtúrát. Kövesd a táblák mutatta irányt, majd az aszfaltozott úton, amely egyben az EuroVelo 13 vonala, rövidesen eléred Felsőszölnök központját, ahol rövid kitérővel ellátogathatsz a Kühár Emlékházba, melyben a magyarországi szlovén lakosság mindennapjaiba, történelmébe, néprajzi és kulturális életébe nyerhetsz betekintést. A tájházzal szemben találod a Keresztelő Szent János tiszteletére emelt római katolikus templomot, melyet 1377-ben építettek. A névadó Szölnöki-patak hídján átkelve, takaros házak, porták mentén folytathatod a sétát. A patak menti sík résztől búcsúzva, gyönyörű erdős részen kaptatsz fel a János-hegyre, mely igazi alpesi nyugalmat áraszt. A dombtetőre érve elszórtan házakat, mellettük szőlőlugasokat, diófákat találsz. Az itt épült kilátóból páratlan látvány tárul eléd.

Látnivalók

János-hegyi kilátó, Felsőszölnök

Mindössze 5 méteres magasságával inkább tűnik nagyra nőtt játszótéri elemnek, mint impozáns kilátópontnak a felsőszölnöki János-hegy tetején épült kilátó, egyedi bájával mégis pillanatok alatt belopja magát az erre kirándulók szívébe. A barátságos fatorony ugyanis kiváló pihenőhelyként szolgál, hiszen dimbes-dombos környékén csend és béke várja a megfáradt természetjárókat, akik kellemes kilátásban gyönyörködhetnek a feltöltődés közben

Kühár Emlékház, Felsőszölnök

A határ menti Felsőszölnökön működik a Szlovén Tájházként is ismeretes Kühár Emlékház, amely a magyarországi szlovénség értékeit gyűjti, őrzi és tárja fel az érdeklődők előtt. Az utolsó szlovén esperes után elnevezett házban az egykori plébánia eredeti berendezési tárgyai mellett egyedülálló egyháztörténeti kiállítás, valamint egy, a paraszti gazdálkodást bemutató néprajzi tárlat vár.

+ Programtipp

Hármashatárkő, Felsőszölnök

Érdemes Felsőszölnökről felgyalogolni a Hármashatárkőhöz, amely hazánk legnyugatibb pontja. Itt találkozik Magyarország, Szlovénia és Ausztria, így pár méteren belül három ország területére léphetsz. A gúla alakú emlékkövet 1922-ben állították, majd a második világháború után, a vasfüggöny időszakában sokáig megközelíthetetlen volt, ma azonban gond nélkül lehet erre kirándulni.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

Megközelítés:

Felsőszölnök, Szlovén Mintagazdaság

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds