Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalZemplén

Zemplén változatos tájain, úton a Nagy Péter mennykőre

By 2022.05.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Regéc a Zemplén egyik kiemelkedő kincse, és az Országos Kéktúra teljesítői is szívesen pecsételnek a településen a teljesített szakasz után. A feljegyzések szerint II. Rákóczi Ferenc fejedelem itt, a Zempléni-hegység közepén töltötte gyerekkorát, de az idők során mindig fontos szerepet töltött be a 800 éves vár. A települést magad mögött hagyva kövesd a Kéktúra jelzését! Utad során különleges sziklaformákkal is találkozhatsz. A Puskás-patak köves völgyében pedig a Kemence-kő jellegzetes formájú sziklájának tövében egy emléktábla jelzi az Országos Kéktúra alapítását. A Tokár-tető és a Pengő-kő sziklacsoportja mellett elhaladva a Nagy Péter mennykő 709 méter magas csúcsa, és az itteni pazar panoráma a túra fénypontja. Igazán bámulatos innen a hullámzó hegyek vonulata, sehol egy fennsík, és amerre a szem ellát, érintetlen a természet. Szemközt a Susulyás-tető és a Csattantyú-hegy is látszik, ahonnan szintén különleges a látvány a hegyekre. Sőt a Milicek vonulata szinte körülöleli Zemplén északi részét. Visszafelé, a regéci vár irányában könnyed ereszkedés vár rád.

Látnivalók

Regéci Vár

A II. Rákóczi Ferenc otthonát jelentő várat a szabadságharc bukása után lerombolták, és Trautson herceg német telepesekkel segítette a környék újjáéledését. A 620 méter magasan álló vár a közelmúltban komoly felújításokon esett át, interaktív kiállításokat rendeztek be itt, a látogatóközpontban pedig bepillanthatsz a magyar történelem egy fontos időszakába. A torony körpanorámáját se hagyd ki, hiszen tiszta időben még a sátoraljaújhelyi Magas-hegy kilátója is feltűnik.

+ Programtipp

Regéci tanösvény

A Zempléni Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területén halad a 4,2 kilométer hosszú tanösvény. A táblákon megismerheted Regéc várának múltját, a vulkanikus hegyek kialakulását és a természeti és kulturális értékeket. A Regéc és Mogyoróska közötti tanösvénytúrát kiegészítheted a vár megtekintésével.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.2 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autóval: Az M30-as autópályán Hidasnémeti felé haladj, és Novajidránynál térj le Vizsoly, majd Regéc felé.

Tömegközlekedéssel: Budapest-Hidasnémeti-Kassa között közlekedő vonattal Novajidrány állomásig, onnan távolsági busszal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds