Skip to main content

Túrainfó

A Vasi-Hegyhát-Rábamente Vas vármegye déli részén, az Őrség és a Göcsej szomszédságában várja felfedezőit. A változatos táj – bársonyos dombok, csendes folyóvölgyek, madárdalos erdők – mellett őseink hátrahagyott öröksége teszi igazán egyedivé és változatossá a térséget. A túra Kámból indul, itt található a méltán híres Jeli Varázskert, amely csodaszép rododendronjaival országos hírnévre tett szert. A mesébe illő, hatalmas kert egész napos kikapcsolódást nyújt az ide látogató turisták számára. Tulajdonképpen az év minden szakában érdemes ide kilátogatni és megfigyelni a folyamatosan változó tájat. Megnézni, ahogy ébredezik a természet, és a fák ligetes árnyai alatt előbújnak az első nárciszok, hogy szőnyegként borítsák be a kertet, vagy májusban megcsodálni a pompába boruló kertet, ami ámulatba ejti a látogatókat. Később a hortenziák bokrainak hatalmas virágaiban tündököl a kert, de az őszi színes falevelekről se feledkezz meg, ami szintén lenyűgöző látványt nyújt. Utadat folytatva Oszkóra érsz, ahol a kis hegyháti falu végében rejtőzik a Hegypásztor Borbirtok. Az idilli zsúpfedeles pincék árnyékában érdemes elfogyasztani egy pohár bort és gyönyörködni a nyugalmat árasztó tájban. A borbirtok számos izgalmas rendezvénynek ad otthont, melyek ideje alatt akár a hegy bérelhető házikóiban is megszállhatsz.

Látnivalók

Jeli Varázskert

75 hektáron terül el a hatalmas Jeli Varázskert, ahol az ember minden látogatás alkalmával talál felfedezésre váró terepet. A kertet nemcsak hazánk, hanem egész Európa egyik legkülönlegesebb arborétumaként tartják számon. Az „örökké zöldellő kertet” Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította. A rododendronok virágzásáról elhíresült arborétumot nem csak május-június környékén érdemes felkeresni, hiszen áprilistól egészen szeptemberig várják a látogatókat a szezonálisan nyíló virágok és az örökzöld erdők. A kert különlegessége az óriások erdejében található lombkoronasétány, amelyen testközelből ismerheted meg a fenyőritkaságokat.

Oszkói Hegypásztor Pincék

Közel 2 hektáros területet ölel fel a Hegypásztor Birtok, amely a Vasi-Hegyhát egyik kistelepülése mellett, Oszkón található. A hegyet a jó levegő, a csendes környezet, valamint a népi építészet emlékei teszik egyedivé, melyeket a zsúpfedeles présházakban figyelhetsz meg. A birtokon arra törekednek, hogy a hagyományos életvitelt mutassák meg a város zaja elől menekülő turistáknak, ezzel együtt igyekeznek a környezettudatos életmódot is közelebb hozni a vendégekhez. Ugyanakkor a mai kor igényeihez igazították a megújuló energiaforrásokkal ellátott szállásépületeket, melyek a pincék közvetlen közelében találhatók. Áramellátáshoz a nap energiáját használják, és saját vízrendszerrel rendelkeznek, melyet egy fúrt kút biztosít a vendégek számára. Szezonálisan szervezett programokkal, előadásokkal, túrákkal várják az ide látogatókat.

+ Programtipp

Őshonos Állatpark, Alsóújlak

A Jeli Arborétum szomszédságában található a 80 hektáron elterülő káprázatos major, ahol őshonos és honos állatfajokat figyelhetsz meg természetes közegükben. A major nagysága adja változatosságát: erdők, erdősávok, ligetek, mezőgazdasági útvonalak, gazdasági területek határolják és teszik sokszínűvé a vidéket. A karámokkal és villanypásztorral körülhatárolt részen a magyar szürke szarvasmarha és a magyar házi bivaly gyönyörű példányai legelnek borjaikkal. A terület otthont ad az őshonos rackának és cigaja juhoknak is. Kecskéket, pónilovakat, csacsit és pulikutyát is láthatsz, ha ellátogatsz a majorba. A gazdaság gerincét a mangalicák adják, aminek több fajtáját tartják a tulajdonosok.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 12.2 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Személyautóval a 8-as főútról.
A Vasvár-Sárvár között közlekedő autóbusszal, vagy a kámi buszállomásra érkező járatokról leszállva, gyalogosan is megközelíthető az arborétum.

Kiindulási pont: Kám, Jeli Arborétum

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Jeli’kát büfé infópont

A Jeli Varázskert pénztára mögött büfé és infópont várja a felfrissülésre vágyó látogatókat. Frissítőn és ételen kívül információkkal és kiadványokkal, térképekkel is tudnak szolgálni az érdeklődők számára.

Oszkó Hegypásztor Birtok:

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds