Skip to main content
VízitúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Kajaktúra a legtisztább magyar folyón, a Dráva felső szakaszán

By 2022.07.15.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha kíváncsi vagy a Dráva háborítatlan vízivilágára, gyere, ismerd meg a folyó más szakaszát is! Kényelmes és biztonságos tengeri kajakok, és a Drávát jól ismerő túravezetők segítségével fedezheted fel az Európa Amazonasának nevezett, zegzugos mellékágai miatt méltán híres folyót. A víz viszonylag gyors folyású ezen a szakaszon, ezért valamennyi vízitúra-tapasztalat szükséges ahhoz, hogy komfortosan érezd magad túra közben. Az evezés a drávasztárai kikötőtől indul, amely az egyik legszebb a folyó mentén, itt egy nagy kanyart ír le a Dráva. A parton padok, pihenő, tűzrakóhelyek várnak, a faluban, indulás előtt megkóstolhatod az autentikus horvát ételeket is. A folyó – vízállástól függően – trópusi vakító fehér homokpadokkal, vagy buja növényzetű holtágakkal vár. Itt, Magyarország legtisztább vizű folyójában él egyébként a magyar halfajok 2/3-a. A túra több nagy szigetet is érint – a János szigetet és a Martinacki szigetet. Többnyire a bal parthoz közel halad a túra, mert a jobb part Horvátországhoz tartozik, kikötni itt nem is szabad, csak a kijelölt helyeken van erre lehetőség. Az ártéri erdőkben hódrágásnyomokat figyelhetsz meg, ha pedig szerencséd van, akkor akár vidrát is megpillanthatsz. Útközben, 17 kilométert evezve a Vejti kikötőig, jégmadarat, magasan szálló rétisast, szürke gémet is láthatsz. Vejti az ország egyik legháborítatlanabb kikötőhelye, bent az ártéri erdőben több kilométerre a falutól.  Innen busz visz vissza Szaporcára az Ős-Dráva látogatóközpontba. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Látnivalók

Ős-Dráva látogatóközpont

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal vár.

Drávaiványi templom

Az Ormánság kiemelkedően szép festett kazettás temploma 1792-ben épült, késő barokk stílusban. A mennyezetén 167 rokokó, hímes kazetta van. Alapozásuk színváltó: fehér, vörös, kék és okker, ezek átlós sorban helyezkednek el. A minták pedig jellegzetes kagyló motívumok más-más variációban.

+ Programtipp

Dzsungeltúra a Dráva árterében – a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében szakvezetővel

Vegyél részt egy igazi kalandtúrán a Dráva ártéri, mérsékelt övi dzsungelében. A növényzet olyan sűrű, hogy úgy érzed, mintha valóban valahol az Amazonas esőerdőiben barangolnál. Varázslatos ártéri helyeket fedezhetsz fel a terméseztvédelmi őr vezetésével, akár olyan helyeken is, ahol hónapokig senki sem járt előtted.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 17 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Személygépkocsival Pécsről Harkányon keresztül (58-as út) Sellye irányában, majd Kémesnél tábla jelzi – Ős-Dráva Látogatóközpont – itt kell balra letérni, és Szaporcán át a Fekete-víz hídján átkelve érünk a látogatóközponthoz.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Seoska vendéglő

A Seoska vendéglő 80 személyes kerthelyiséggel, 40 személyes étteremmel, magyaros és tájjellegű horvát ételek széles választékával vár.

Honlap

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds