Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Hegyikerékpárral az Aggteleki-hegységben

By 2021.04.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A hegyikerékpárosok számára ajánljuk ezt különleges kihívást és élményeket kínáló körtúrát. Perkupáról indulva Varbóc érintésével előbb átszelitek a fedett karszt szelídebb dombsági tájait. Tornakápolna, Jósvafő és Szögliget környékén már a fedetlen karszt élénkebb domborzatú részein haladtok. Részben szilárd burkolatú, részben erdei földutakon tekerhettek, jórészt erdei környezetben, helyenként lovakkal legeltetett réteket keresztezve.

Látnivalók

Tornakápolna – református templom

A kicsiny hegyi falu késő barokk stílusú református temploma a 18. század végén épült. A templombelső festett fakazettás mennyezete, karzata, szószéke és egyéb festett asztalosmunkái 1802-ből származnak. Az alapútvonalról rövid kitérővel érhetitek el.

Pitics-hegyi kilátó

Tornakápolna és Jósvafő között, az erdő mélyén bújik meg az Aggteleki-hegység legjobb kilátóhelye. A 453 méter magas Pitics-hegy tetején álló fémszerkezetes kilátó tetejéről körpanoráma nyílik. Az alapútvonalról rövid kitérővel érhetitek el.

Pista bácsi tájháza, Szögliget

Egykori lakóházát nagy vendégszeretettel és érdekes történetekkel fűszerezve mutatja be Duber István. A dúlház egy XIX. században épült parasztház, mely a hajdani használati tárgyak gazdag gyűjteményét rejti magában.

További információkTérkép

+Programtipp

Szádvár

A kerékpártúra célszerű pihenőhelye lehet a Ménes-völgy északkeleti végén lévő Szalamandra-ház. Innen indulva az alapútvonal egy rövid, de izmos körtúrával is kiegészíthető. Másszátok meg a 461 méter magas Várhegyet, aminek sziklaplatóján hazánk egyik legnagyobb alapterületű középkori várát találjátok. A vár különböző pontjairól minden irányban szép kilátás nyílik.  A körtúra hossza 4,5 km.

Tanösvénytúrák Jósvafő környékén

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által a karsztvidék szívében kialakított bemutató útvonalakon rácsodálkozhattok és megérthetitek a teremtett világ kicsiny és óriási csodáit. A Baradla tanösvény és a Tohonya–Kuriszlán tanösvény a felnőtteknek készült, tartalmas programmal. Gyermekek számára ajánlott a Fürkész tanösvény állomásainak bejárása.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Étkezési lehetőség

https://fogado-az-oreg-malomhoz.eatbu.com/?lang=hu

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Perkupai Fagyizó – 3756 Perkupa, Kossuth Lajos út 5.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds