Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Évezredek újta – 8. Alpannonia® light körtúra

By 2023.03.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Velemben minden évszakban romantikus sétát tehetünk a patakparton, a Szent Vid-hegyre felkapaszkodva pedig rábukkanhatsz az egészen az újkőkor óta itt élt emberek nyomaira, és tanúja lehetsz a természet harmóniájának. Helyenként megpihenve tökéletes lehetőség kínálkozik az elmélyülésre. A túra a Kultúrák hegye tanösvény mentén egy meglehetősen kaptatós emelkedővel kezdődik, de a Szent Vid-kápolnához felérve már kényelmesen folytathatod utad. A későbbiekben a Források útja tanösvényen a Kőszegi-hegység kevésbé ismert forrásait és hangulatos erdőszakaszait járhatod be. A Borha-forrás mellett erdei pihenőt találsz tűzrakóhellyel, szomszédságában pedig egy igazi denevérhotelt, az érckutatások után fennmaradt Borha-völgyi-tárót.

A túra kiindulópontja a Bene-forrás, amit a Hangakapu buszmegállótól egy 1,6 km-es séta során érhetsz el. A forrás vize nem mindig iható minőségű, ezért mindenképp vigyél magaddal elég ivóvizet!

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Látnivalók

Korona Galéria és Novákfalva Üdülőfalu, Velem

Szép, színvonalas kiállításon csodálhatod meg a magyar korona másolatát a falu központjában lévő Korona Galériában. Novákfalva üdülőfaluban a Képtár történelmi festményekkel és harangjátékkal várja az érdeklődőket. Nyitvatartás: májustól október végéig, keddtől vasárnapig, 10-18 óra között. Telefonszám: 30/304-7232

Szent Vid-kápolna

A kápolnát a Szent Vid-hegy legmagasabb pontján találod. A kápolna melletti lépcsősoron egy terasszal lejjebb ereszkedhetsz, ahonnan jól látható az egykori teraszrendszer. Később kelta központ volt, a Római Birodalom idejében innen védhették azt a vízvezetékrendszert, amely az egykori Savariát, a mai Szombathelyt látta el vízzel. A 9. században építették itt az első keresztény templomot Szent Vitus tiszteletére. Az Árpád-korban sánccal körülvett vár állt itt templommal, a vártorony romjait ma is láthatod a mai Szent Vid-kápolna előtt. A 18. századtól a környékbeliek búcsújáróhelyként is látogatják.

Stirling-villa

A Stirling-villát népművészeti alkotóteleppé alakították a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület tagjainak kezdeményezésére, a népi kézműves hagyományok felelevenítésének és átörökítésének céljából. A villát a skót nemesi Stirling család sarjai építtették 1938-ban. A Dél-Skócia ősi Stirling-várának kapuját megidéző modern villát 1944-ben lefoglalták a nyilasok, magának Szálasinak és a nyilas kormánynak tartották fenn a háború végéig. Udvarán őrizték a magyar Szent Koronát. Később évtizedekig Vas vármegye kézműveseinek otthonaként, alkotóházaként szolgált, udvarán pedig színpad, kovács- és fafaragóműhelyek épültek. A frissen felújított, kulturális rendezvényeknek és kiállításoknak is otthont ad az épület.

+ Programtipp

Források útja tanösvény

A 14 km-es tanösvény kedvelt és kevésbé ismert forrásokat fűz fel egy útvonalra a Kőszegi-hegység magyar oldalán. Állomásai között találod a velemi Vasa-kutat, a Szentkutat a Szent Vid alatt, a Gyertyán-kutat, a Jávor-kutat, a Borha-forrást, az Enikő-forrást, az Elektromos-forrást, a Cseke-forrást, a cáki Hordómosó-forrást, a bozsoki Szentkutat, majd végül, egy aprócska kitérővel a táblával nem jelzett Pütyör-forrást. A tanösvény a velemi buszfordulóból indul és Bozsokon ér véget.

Kultúrák hegye tanösvény

A Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az 589 méteres Szent Vid-hegy tetején található kápolna és környéke. A hegyet Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelyeként tartják számon. A tanösvény a hegyen élt különböző népek kultúráit mutatja be az újkőkortól az újkorig, a különböző régészeti korszakokban.

Kőszegi Kisvonat – erdei kirándulás a Kőszegi-hegységben és Kőszeghegyalján

Látogasd meg a Szabó hegyet, Borha forrást, Szent Vid Kápolnát, illetve a Cáki pincesort a Kőszegi Kisvonattal!

A Kőszegen hamar közkedveltté vált kisvonat új élményeket tartogat, melyen könnyen utazva juthatsz el a Kőszegi-hegység legszebb helyeire.

Velemi Gesztenyenapok

A Kőszegi-hegység legjellegzetesebb növénye, a szelídgesztenye vonzó és értékes helyi termék. A Velem falu apraját–nagyját megmozgató, ugyanakkor sok ezer látogatót is vonzó kétnapos Velemi Gesztenyenapok szabadtéri rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés: az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak és illatoznak a barna szemek. Gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, langallót, házi rétest, pecsenyét, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók. A gazdag kulturális kínálat népművészek és népi iparművészek kézműves bemutatóival, interaktív foglalkozásokkal kiegészülve minden korosztály számára változatos programot nyújt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra a velemi Avar Szálló feletti parkolótól indul.

Velem, Gesztenyés u. 5, 9726

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Kőszegi Kisvonat

Facebook

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Novákfalva Üdülőfalu, Csárda és Emlékpark és Korona Galéria, Képtár

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds