Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Izgalmas élménytúra a Wenckheim-kastélyok nyomában

By 2023.11.09.március 25th, 2024No Comments

Túrainfo

Az „Év Kerékpárútja 2023” címmel elismert Wenckheim-kerékpárút felfedezése során a Wenckheim család építészeti hagyatékát ismerheted meg, ugyanakkor számos kulturális emléket, természeti és építészeti értéket is szemügyre vehetsz. Az ország egyik kerékpáros főutcájáról indulva először az Ybl Miklós által tervezett gerlai Wenckheim-kastélyt és az egykori kastélyparkban elhelyezett interaktív információs táblákat veheted célba. Innen csak egy rövid szakaszt kell megtenned a következő kastélyig, hiszen a Pósteleki Parkerdő közepén található egy újabb Széchenyi-Wenckheim-kastély, melynek mára már csak a romjaiban gyönyörködhetsz. Egy telepített kronoszkóp segítségével azonban eléd tárul a kastély eredeti szépségében is! Utad az Élővíz-csatorna mentén kanyargó zöldfolyosón folytatódik vissza Békéscsabára, majd a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és bemutató Munkácsy Negyeden keresztül vezet. A következő állomás a Jaminai-bányatavak területe, ahol érdemes egy kiépített madárlesre felkapaszkodva megfigyelni az egykori agyagbánya mára gazdag vízi élőhelyként újraéledt vízfelületét. A túra leglátványosabb része az országos viszonylatban is a legjelentősebbek közé tartozó, Ybl Miklós nevéhez kötődő szabadkígyósi Wenckheim-kastély.

A kastélyban berendezett „Vendégségben Wenckheiméknél” nevű kiállítás visszarepít a múltba, majd az időutazást követően a kastélypark évszázados famatuzsálemeit járhatod körbe. A kastélytúra végén, a Wenckheim-kerékpárúton visszaérkezel Békéscsabára.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 41.6 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Olimpia-Kerékpárosok szobor- 5600 Békéscsaba, Andrássy út 1.

 

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Andrássy út, Békéscsaba

Békéscsaba főutcája az Andrássy út, amely a város főterétől, a Szent István tértől egészen a vasútállomás épületéig húzódik. Egy 2020-as forgalomszámlálás alapján az Andrássy út egy szakasza a vidéki Magyarország kerékpáros főutcája lett! A Jókai Színház bejárata előtti zöldterületen látható Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész Olimpia – Kerékpározók című alkotása.

Élővíz-csatorna

A 37 km hosszú Élővíz-csatorna egy része természetes eredetű, a Fehér-Körös egykori ágaiban halad, míg középső, Békéscsaba-környéki szakasza emberkéz által létrehozott, mesterséges csatorna. Az Élővíz-csatorna töltésén haladó, a Lencsési lakótelepnél kezdődő és Veszely Csárdáig tartó futófolyosó és kerékpárút a békéscsabaiak kedvelt terepe, ezen a szakaszon hangulatos pihenőhely is épült.

Wenckheim-kastély, Gerla

A gerlai kastély terveit gróf Wenckheim Károly felkérésére Ybl Miklós készítette 1854-ben. 1860-ban készült el a 37 szobás, U-alakú épület. A késő romantikus stílusban épült alföldi grófi kastélynak 1860-ban Erkel Ferenc, a magyar Himnusz megzenésítője is a vendége volt, és itt vetette papírra Bánk bán című híres operájának egy részét. Járd be a kastélypark tanösvényét is, mely a Wenckheim családot, a kastélyt és az uradalmat mutatja be.

Széchenyi-Wenckheim-kastély, Póstelek

Látogass el a Pósteleki Parkerdő közepén található kastélyba, melyet gróf Széchenyi Antal és felesége, Wenckheim Krisztina építtettek az 1900-as évek elején. Az egykoron neobarokk stílusban pompázó kastélyból ma már csak romok maradtak, de ennek ellenére érdemes mégis megcsodálni. A kastély előtt elhelyezett kronoszkóp a Széchenyi-Wenckheim család 1930-as évekbeli mindennapjait mutatja be az érdeklődők számára.

CsabaPark

Tudtad, hogy Békéscsaba a kolbász fővárosa? Ehhez a jellegzetes csabai ételhez kapcsolódik a város határában kiépült gasztronómiai rendezvényközpont, a CsabaPark. A szabadidőparkban étterem, húsbolt, kolbászudvar, tematikus játszóterek, csúszdapark, kiállítóhelyek (Bormúzeum és Pálinkamúzeum), csónakázótó, rekortán futópálya és 5 km hosszú sétaútvonal nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Gabonamúzeum

A Csabai Tanya- és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhelyet 1974-ben hozták létre az élelmiszergazdaság tudományos és módszertani bemutatására. Járd be változatos helyszíneit, a Gajdács tanyát, a mezőgazdasági színt és a szélmalmot, mely a 19. század közepén épült, és 1978-ban került a Gabonamúzeum területére. Szobrok és kapuskanzen is gazdagítja a látnivalókat.

Munkácsy Negyed

Munkácsy Mihály festőművész sok ezer szállal kötődik a városhoz. Békéscsabán vett kezébe először ecsetet, és innen indulva jutott el a világhírig. A művész szellemi örökségének megőrzését szolgáló Munkácsy Negyed Békéscsaba belvárosában hív felfedezésre! A kulturális negyedben ellátogathatsz a Munkácsy Mihály Múzeumba, a Munkácsy Emlékházba, a Napsugár Bábszínházba, a Csabagyöngye Kulturális Központba és a Békés Megyei Könyvtárba is.

Jaminai-bányatavak

Békéscsaba déli határában 21 kisebb-nagyobb bányatóra bukkanhatsz. A város újratelepítésekor itt kezdtek agyagot kitermelni házaik építéséhez az új telepesek, akik szlovákul jaminának hívták az agyagbányászat eredményeképpen kialakult gödröt. A közel 100 hektáros bányatórendszer szomszédságában 5 méter magas madárlest is találsz, amelyről megfigyelheted a környék különleges élővilágát.

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély 1875-1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, eklektikus, neoreneszánsz stílusban. Az építtető, Wenckheim Krisztina kérésére a kastély 365 ablakkal, 52 szobával, 12 bejárattal és 4 épületrésszel került kialakításra. Látogass el a felújított kastélyba, ahol a „Vendégségben Wenckheiméknél” című kiállításon betekintést nyerhetsz a főúri világ egykori mindennapjaiba.

Szabadkígyósi kastélypark

A szabadkígyósi kastély körül az 1870-es években gyönyörű angolpark is létesült, melynek jelentős részét erdő borította. A napjainkban szabadon látogatható kastélypark 1954 óta természetvédelmi terület, a Szarvasról irányított Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része. Keresd fel a park mesterséges forrását is, az ún. Zsigmond-forrást, melyet 1894-ben fúrtak.

+ Programtipp

CsabaPark Kalandparkja

A 43 hektár területű, Békéscsaba határában található CsabaPark Körte sori bejáratnál nemrég kalandparkot alakítottak ki, kilátóval, hófánkpályával, zipline drótkötélpályával, magaslati mászókötélpályával és mászófallal. A szombaton és vasárnap 14.00-19.00 óra között nyitva tartó kalandparkot napijeggyel látogathatják az aktív kikapcsolódás szerelmesei.

Frankó Tanya és Haluskaház

Aki kedveli a különleges ízeket, Békéscsabán járva semmiképp ne hagyja ki a szlovák nemzeti ételt, a haluskát! A különféle ízesítésű metélt tésztát a 20. század elején épült, korabeli környezetet megidéző Frankó Tanya és Haluskaházban kóstolhatod meg. A gasztroélmény mellett a helyszínen a korabeli tanyasi élettel is megismerkedhetsz.

Árpád Gyógy- és Strandfürdő

A kerékpározás után jólesik egy kis lazítás, feltöltődés az Árpád Gyógy- és Strandfürdőben. A Békéscsaba belvárosában, az Élővíz-csatorna partján található fürdőben termálvíz és élménymedence, gyermek- és úszómedence, gyógyszolgáltatások állnak a látogatók rendelkezésére, gyönyörű, parkos környezetben. A több, mint 100 éves fürdő télen-nyáron várja a fürdőzni vágyó vendégeket.

Diadalkapu, Szent Anna-kápolna és -kripta

A szabadkígyósi Wenckheim-majorsághoz érve egy diadalkapun keresztül áthaladva jutsz el a Szent Anna-kápolnához. A diadalkaput Ferenc József és Erzsébet látogatásának tiszteletére, az akkor még csak 8 éves Wenckheim Krisztina gyámjai építtették. Az eredeti kaput 1949–1950 telén ledöntötték, majd 2003-ban avatták fel a ma is látható másolatát. A kápolnát 1844-ben Wenckheim József Antal építtette, mögötte a Wenckheim családi kripta található, melyet Ybl Miklós tervezett.

Ókígyósi Lipicai Aranyménes

Az 1800-as években Gróf Wenckheim József Antal alapította az első Ókígyósi Aranyménest arab lovakkal. A hagyományt felelevenítve Szabadkígyós polgármestere, Balogh József 2004-ben hét lipicai kancát vásárolt a település számára. A ménes ma már népszerű látnivaló a Szabadkígyósra érkezők körében.

Kígyósi Nagyerdő

A Szabadkígyós határában fekvő Nagyerdőt a Wenckheim család telepíttette vadászati céllal, de valószínűleg pihenni is jártak ide. Járd be az itt található, 5 km hosszú Kígyósi tanösvényt, mely a Kígyósi-puszta növény- és állatfajait, jellegzetes élőhelyeit mutatja be. A tanösvény végén álló kilátótoronyból feltárul előtted a puszta mozaikszerű látványa.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Békéscsaba Tourinform

Nádor Étterem
A Békéscsaba belvárosában található kerékpárosbarát étterem étlapján válogathatsz a klasszikus magyar ételek, különleges steakek, rántott és töltött húsok, illetve pörköltek közül, emellett déli menüt is kínálnak.

Honlap

CsabaPark Étterem
A CsabaPark kerékpárosbarát éttermében helyi alapanyagokból készült, friss, kedvező árú ételek várják a vendégeket, hétközben pedig menüs étkeztetést is biztosítanak.

Honlap

Csabai Rendezvénypajta
A kerékpárút mentén található Pajtában nyáron görkoripálya, télen igazi jégpálya várja a látogatókat, amellett, hogy a kerékpárosbarát szolgáltatónál működő street food étteremben a város egyik legfinomabb kézműves hamburgere kapható.

Honlap

Veszely Csárda
Békéscsaba és Gyula között, az Élővíz-csatorna mellett működő kerékpárosbarát étterem a klasszikus csárdaételeket és a mai kor gasztronómiai értékeit egyaránt felvonultatva várja a vendégeket. Jó időben a helyszínen kenu is bérelhető!

Honlap

Munkácsy Cukrászda
A felújított Munkácsy Emlékházban került kialakításra az elegáns hangulatú Munkácsy Cukrászda, ahol Munkácsy torták széles választékával, fagylaltkülönlegességekkel és finom kávékkal várják a vendégeket.

Honlap

Szlovák Étterem
A kerékpárosbarát étterem kínálatában a szlovák és a magyar gasztronómia remekei egyaránt megkóstolhatóak.

Honlap

Veszely Csárda
Békéscsaba és Gyula között, az Élővíz-csatorna mellett működő kerékpárosbarát étterem a klasszikus csárdaételeket és a mai kor gasztronómiai értékeit egyaránt felvonultatva várja a vendégeket. Jó időben a helyszínen kenu is bérelhető!

Honlap

Munkácsy Cukrászda
A felújított Munkácsy Emlékházban került kialakításra az elegáns hangulatú Munkácsy Cukrászda, ahol Munkácsy torták széles választékával, fagylaltkülönlegességekkel és finom kávékkal várják a vendégeket.

Honlap

Mókus Csárda
A pósteleki erdő szélén lévő Mókus Csárda gyönyörű ősfás környezetben hagyományos házias ízekkel, a viharsarki tájegységre jellemző, tájjellegű ételekkel várja vendégeit péntektől vasárnapig.

Honlap

Kender Büfé
A Wenckheim-kerékpárút mentén kialakított kerékpárosbarát hely a finom szendvicsek mellett a kerékpárral érkező vendégeket plusz szolgáltatásokkal várja.

Honlap

Yes, Chef, Újkígyós

Bánszki Dávid séf külföldről tért haza és az ott megszerzett tapasztalataira alapozva nyitotta meg az újkígyósi piactéren gyorséttermét, mely rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds