Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

A csend útja a Lázbérci-tó mellett

By 2022.02.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ez a túra a festői szépségű Lázbérci-víztározón vezet körbe. Egy rövid hegyi kitérővel pedig még teljesebben átélheted a táj harmóniáját és a csendjét. Kapaszkodj fel a Három-kő-bércre, vagy a Kalica-tetőre, és az utóbbi oldalában álló Herkó páter kereszthez. A  Kalica-tető valaha összefüggött a szomszédos Eszkála-tetővel, amelytől a Csernely-patak vágta le. Az Uppony fölötti sziklatetőről fantasztikus a kilátás: egyik oldalon a falura, másik oldalon az Upponyi-szorosra és a Lázbérci-víztározó elágazó, erdők közé préselt tükrére tekinthetsz le.

A tetőről meredek ösvényen is le lehet mászni a patak mellé, a szurdok aljába. Ezen az úton azonban rendszeresen meg kell kapaszkodnod, hogy biztonsággal lejuss. Ha ezt az utat választod, érdemes a Sima-kői barlanghoz is tenned egy kitérőt. A mészkő sziklafülke a Nemzeti Park fokozottan védett őslénytani jelentőségű barlangja. Azonban megközelítése nehézkes, az út meredek, legyél óvatos és körültekintő.

De könnyebb, kevésbé kalandos utat is választhatsz lefelé, a kék háromszög jelzést követve. Ebben az irányban az Árpád-kori Dedevár romja esik útba.

A parkolóhoz a tóparton futó országút vezet majd vissza. Az út mellett áll a vöröses színéről ismert úgynevezett „Festék”-bánya. Ha ezt elhagytad, a tó dédestapolcsányi végéből Lázbércig az erdőn át vezető jelzés nélküli ösvények egyikét is választhatod az autóút helyett.

Látnivalók

Herkó páter keresztje

A hagyomány szerint a reformáció és a katolicizmus határát jelölte ez a fakereszt. Eszerint Herkó páter Upponynál állította meg a kálvinistákat.

„Festék”-bánya

A mesterséges üreg a kőzet vöröses színéről kapta a nevét. Valamikor ezen a hegyen is bányásztak vasércet, mely az Újmassai őskohóba került.

Háromkő-bérc

A hegy a nevét az oldalában álló három sötét sziklatömbről kapta, melyek andezitből épülnek fel, vulkáni robbanások nyomán keletkeztek. A sziklák tetejére kisétálva az Upponyi-hegység és a Bükk panorámája fogad.

Dedevár

A Csernely-patak felé néző sziklaszirtekről a középkorban jól lehetett ellenőrizni a völgyek forgalmát, ezért épülhetett a Dedevár és a szemben lévő Upponyi-földvár is. Ezeknek a váraknak már csak csekély romjai állnak a sűrű erdőben.

Lázbérci-víztározó

A Bán-patakot azért duzzasztották fel az 1960-as évek végén, hogy a Sajó-völgy és a növekvő Kazincbarcika vízellátását biztosítani tudják. Az erdős hegyoldalak közé szorított tó ezt a funkcióját még ma is betölti, viszont ma már a túrázók, a kerékpárosok és a horgászok kedvelt célpontja is.

Upponyi-szoros

Az S alakban kanyarodó áttöréses kanyont a békésen csordogáló Csernely-patak vágta magának évmilliók alatt. A meredek sziklafalakkal határolt mészkőszorosra gyakran mondják, hogy olyan, mintha a Tordai-hasadék kicsinyített mása lenne.

+ Programtipp

Damasa-szakadék

A Háromkő-bércről néhány kilométeres kitérővel érhető el a különleges szakadék. A turisták által kevésbé ismert, ugyanakkor ámulatba ejtő, közel 20 méter mély és 170 méter hosszú hasadék egy 18-19. században bekövetkezett földrengésekkor többszörös leszakadással keletkezett. Mélyében, a tömbök között, a szűk, sötét helyeken még nyár elején is 0 °C körüli a hőmérséklet, és gyakoriak a hófoltok is. Az erdő mélyén lévő szakadék a helyiek fantáziáját is megmozgatta, és legendákat szőttek köré.

Dédesi vár

Az Északi-Bükk egy látványos sziklakúpján épült Dédes vára, melyet a várvédők menekülésükkor a betörő törökökre robbantottak. A romok közül a hegység egyik legszebb kilátása tárul elénk. Megközelítése Mályinka vagy a Boróka Erdei Tábor felől lehetséges, a várba vezető túra félnapos program.

Cserép és keménycserép magánygyűjtemény

Dédestapolcsány településén található Dr. Kiss Miklós Cserép és keménycserép magánygyűjteménye. Itt több mint 2000 cserép- és keménycserép edény lelhető fel. A gyűjtemény tartalmaz apátfalvi, hollóházi, telkibányai, miskolci, városlődi és farkaslyuki alkotásokat is. A hazai népi alkotások mellett, cseh és német területekről is láthatóak egy-egy darabok, a muzeális emlékek között.

Platthy-Vladár Kastély – Bánhorváti

A barokk stílusban épült kastélyban időszakos kiállítások, rendezvények várják az érdeklődőket. Érdemes ide ellátogatni akkor is, ha a műemlék szép, gondozott angolparkjában szeretnél sétálni.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 15 km
Időigény: 4.5 óra

Megközelítés

Lázbérci-tó parkolója az ÉRV telep mellett (Bánhorváti, Lázbérc út). Alternatív kiindulási pont Dédestapolcsányból, a Lázbérci-tó sorompója előtti útszakaszról (parkolási lehetőség) Autóbusszal Kazincbarcika, Eger, Budapest irányából közvetlenül megközelíthető (Lázbérci víztározó bejárati út, vagy Dédestapolcsány Gagarin utca).

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Élménytábor – Dédestapolcsány – Bánvölgye
A vadregényes Bán-völgyben, a Dédesi várhegyek tövében helyezkedik el a tábor, mely egyéni vagy csoportos programok, erdei iskolák kitűnő helyszíne.

Honlap

Borostyán Kulcsosház
A Lázbérci víztározó közvetlen szomszédságában található a 3 szobás, konyhával és kültéri szolgáltatásokkal (szalonnasütő, filagória) felszerelt kulcsosház.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds