Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Két keréken a bencések nyomában – Győr-Pannonhalma kerékpártúra

By 2022.07.12.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Távolodj el a várostól és érkezz meg az ezeréves múlttal rendelkező Szent Márton hegyére!

Fokozatosan hagyod magad mögött a nyüzsgést, miközben kényelmesen suhansz a nemrégiben elkészült, új, végig aszfaltos kerékpárúton. Écsen kanyarodj el a 82-es út mellől, és folytasd utadat tovább Pannonhalma felé. Több helyen is megállhatsz a kialakított pihenőkben, de kis kitérővel elmehetsz az Écs határában lévő kb. 100 éves ősfenyveshez is, ahol a fenyők mellett a tavaszi héricseket is megcsodálhatod. Énekes madarak teszik még hangulatosabbá a fenyvest, de találkozhatsz itt gyurgyalaggal és zöldgyíkkal is. A 82-es úttól távolodva már messziről látszik a Főapátság hívogató épületegyüttese, csodás célként lebeg a szemed előtt.

A túra végén érdemes az árnyas Arborétumban kipihenned a fáradalmaidat, és/vagy kóstold meg az Apátsági Gyógynövénykertben a frissítő levendulaszörpöt! Ha pedig a magasból is megcsodálnád a tájat, tekerj ki a Boldog Mór Kilátóhoz, valamint a Lombkorona tanösvényhez, és gyönyörködj a kilátásban!

Látnivalók

Szurdik (löszfalak), Nyúl

A 650 méter hosszú nyúli Szurdik Európa egyik legnagyobb vízvájta szurdokvölgye. Szinte egyedülálló, európai viszonylatban is jelentős képződmény, mely a nyúli lakóházak felett magasodó első dombsor tetejénél kezdődik, és a Mária-szobornál végződik. Az oldalába vájt pincesorokat és egykori barlanglakásokat érdemes esti kivilágításban is megnézned-csodás látvány!

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Écsi ősfenyves

Hangulatos fenyőerdő Écs határában, a 82-es főút felől. Hazánk három ősfenyvesének egyike–mindenképpen érdemes tenned egy kört itt, a kb. 100 éves famatuzsálemek között. A fák között élő madarak éneke még különlegesebbé teszi a kitérőt, sőt színes méhészmadárral vagy más nevén gyurgyalaggal is találkozhatsz útközben.

+ Programtipp

Lila-hegyi kilátó, Nyúl

A Sokorói-halomvidék nyúlványainak egyik legmagasabb pontja, a Lilahegy (312 m), ahonnan csodálatos kilátás tárul eléd a Kisalföldi-síkságra. A Lila-hegyi kilátó egy 14 méteres, felújított geodéziai torony: szépen rendezett környéke ideális megállója lehet a környéken tett gyalog-és kerékpártúráknak, de remek célpont egy rövid családi kiránduláshoz is. A kilátó napelemes kivilágítást kapott, ami sötétedéskor kapcsol be, a torony belsejében pedig a környékre jellemző állat-és növényfajokat mutat be pár művészi graffiti.

Győr

Az egykori Arrabona, a „folyók városa” hazánk egyik legsokoldalúbb, legdinamikusabban fejlődő települése. A barokk belváros, a Bazilika, a Püspökvár a Toronykilátóval, Boldog Apor Vilmos síremléke, a Könnyező Szűzanya képe, az Egyházmegyei Kincstár mind kihagyhatatlan látnivalók egy győri kirándulás során, és számos további apró érdekességet is tartogat a városa Jedlik-csobogótól az ország első blogoló tölgyfájáig. Ha pedig kedveled az aktív kalandokat, ráadásként a Püspökerdő zöldje, erdei játszótere, tanösvénye és kalandparkja vár, és a helyi állatkertbe is érdemes ellátogatnod.

Pannonhalma plusz

Pannonhalma számtalan lehetőséget kínál az Apátság, a könyvtár, az Arborétum, valamint a kilátó és Lombkorona tanösvény felfedezésén túl is. Vegyél részt egy Apátsági Pincészeti látogatáson, borkóstolóval, majd szállj meg a Főapátság vendégházában, a Szent Jakab Házban! Az Apátsági Pincészet különleges működését érdemes egy vezetett pincelátogatáson megismerni, és egy borkóstolón megkóstolni a környező szőlőbirtokokon termelt különleges apátsági borokat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 20.1 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Győrig, illetve Pannonhalmáról Győrbe vissza is könnyű vonattal utazni. Ha autóval érkeztél Győrbe, visszafelé akkor is a vonat a legegyszerűbb megoldás.

Nagyboldogasszony Székesegyház, 9021 Győr, Káptalandomb 12

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Pannonhalmi Főapátság Tricollis Foglalási Központ

Vezetett apátsági és gyógynövénykerti látogatás, orgonakoncert

Honlap

Apátsági Pincészet

Borkóstolás és pincelátogatás a gravitációs technológiával működő Pincészetben

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds