Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

A világítótorony tetején

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A könnyű séta célpontja a Kis-Strázsa-hegy tetején álló, világítótoronyra emlékeztető kilátó, ami a magasba emelkedve uralja a tájat – jó, ha tudod, hogy csak szakvezetéssel látogatható. Utad során fokozottan védett területen haladhatsz végig, évszakonként más-más növényfajokat megfigyelve. A valamivel több mint egy kilométer hosszú, jelzett ösvényt hozzávetőleg egy óra alatt be lehet barangolni, kiindulási és érkezési pontja ugyanaz, az Esztergom-Kertvárosban található Kökörcsin Ház.

Látnivalók

Kökörcsin Ház

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelésének központja, mely 1990-ig szintén katonai célokat szolgált, csakúgy, mint a mellette fekvő Strázsa-hegy, ami napjainkban kiemelt természetvédelmi terület. A ház ma erdei iskolaként funkciónál, és előzetes bejelentkezéssel számos program- és túralehetőséget kínál.

+ Programtipp

Esztergomi Bazilika

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, a 100 méter magas Esztergomi Bazilika klasszicista és óegyiptomi stílusban épült. Megépítése előtt több templom is állt a helyén, de ezek a történelem viharaiban sajnos elpusztultak. A bazilika felszentelésére 1856-ban került sor, melyre maga Liszt Ferenc komponált misét, amit le is vezényelt. Napjainkban fontos egyházi szerepe mellett kiemelkedő turisztikai célpont, elképesztő panorámájáért 400 lépcsőfokot kell leküzdeni.

Vízeum – Duna Múzeum

A 2019-ben nyílt múzeum fő küldetése, hogy ismertesse a vízgazdálkodás múltját és jelenét a folyószabályozás, hajózás és fürdőzés történetén keresztül. Az állandó kiállítás célja továbbá, hogy a klímaváltozás hatásait is bemutassa a látogatóknak. Csoportos, vezetett túrákat már óvodás csoportoknak is tartanak, de felnőttek számára is érdekes és informatív kitérő lehet a Vízeum meglátogatása Esztergom belvárosában.

Vaskapu-hegy

Esztergom belvárosától keletre találod ezt a 404 méter magas hegyet, amely a Visegrádi-hegység pazar kilátással kecsegtető tagja. Rendszeresen gondozott, csodaszép rózsákkal és pihenőhelyekkel tűzdelt kilátópont ez, ahol érdemes kicsit leülni és elmerülni a látványban. A csúcson váró turistaháztól kb. 50 méterre egy gyönyörű Mária-szobrot találhatsz egy kis erdei ösvényről kibukkanni.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 4 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Strázsa-hegyi tanösvény

Esztergom a 10-es és a 11-es főúton is megközelíthető. Rendszeres autóbusz- és vonatjáratokkal is elérhető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds