Skip to main content
VízitúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Kajaktúra Európa Amazonasán, a Dráva alsó szakaszán

By 2022.07.15.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Evezz egyet Európa egyik legtisztább vizű folyóján a Dráván! Találkozó Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban. Innen busz visz a Vejti kikötőbe. Hatalmas fekete nyárfák között békés kis tisztás, néhány paddal az ártéri vadonban, gyönyörű rálátással a folyóra ez a Vejti kikötő. Vízreszállás előtt a túravezető tart egy kis eligazítást a szabályokról, arról, hogy mire kell figyelni egy esetleges borulás esetén, hogyan kell a hajót kormányozni stb. A csapat együtt halad a túravezető vezetésével többnyire a bal parthoz közelebb, mert a jobb part már Horvátországhoz tartozik. A hegyekből a síkságra érő víz lelassul, ezért itt a folyó széles, hatalmas kanyarokat és szigeteket alkot, többször elágazik. Ha elég magas a vízállás egy-két holtágba is be tudsz kukkantani, a túra bedőlt fák között kacskaringózik. Európa egyik legtisztább vizű folyóján evezhetsz, amely UNESCO bioszféra rezervátum lett 2021-ben. A Magyarországon előforduló halfajok kétharmada megtalálható a folyóban. A part mentén zöld függönyként látható a Dráva szinte áthatolhatatlan ártéri erdeje, olyan ez, mint egy igazi ősvadon, háborítatlansága magával ragadó. Néha hófehér homokpadok emelkednek ki a vízből. A túra a drávaszabolcsi hídnál ér véget: a hajókat felpakolva az utánfutóra visszatérhetsz a látogatóközponthoz. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Látnivalók

Ős-Dráva Látogatóközpont

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal vár.

Eperfa tájház – Szaporca

2012-ben a házat egykori lakója adományozta a szaporcai önkormányzatnak azzal a feltétellel, hogy az épületet meg kell tartani eredeti állapotában. Az épület külső és belső része még a régi állapotokat idézi. Meszelt falak, földes padló, régi bútorok, zsalugáteres nyílászárók és őszinte vendégszeretet vár itt rád.

+ Programtipp

Rongyszőnyeg szövés Szaporcán

A gyönyörűen felújított szaporcai cifra házban kialakításra került egy közösségi tér, ahol, ha kedved és időd engedi, kipróbálhatod a szőnyegszövést.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 20 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Személygépkocsival Pécsről Harkányon keresztül (58-as út) Sellye irányában, majd Kémesnél tábla jelzi – Ős-Dráva Látogatóközpont – itt kell balra letérni, és Szaporcán át a Fekete-víz hídján átkelve érünk a látogatóközponthoz.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Ormánsági Halászcsárda

A csárda 2012 óta működik az Ormánság szívében, Kémesen. Főleg halételeket készítenek, de ha nem vagy kifejezetten halevő, akkor is találhatsz az étlapon kedvedre való fogást.

Facebook

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds