Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

A Folly-arborétumtól a pálosok kolostoráig – Kellemes túra a Balaton-felvidéken

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Balaton-felvidék legszebb körpanorámáját ígéri nekünk ez a közepesen nehéz, de annál látványosabb túra. A csodás kilátáson túl pálos kolostorromokat, különleges örökzöldekben bővelkedő arborétumot és egy megkapó szépségű borteraszt is érint a kirándulásunk.

Badacsonyörsről a szőlőföldek és présházak között gyalogolunk el a Tóti-hegy tövébe. A csúcsra egy rövid, de meredek emelkedőt leküzdve érünk fel. Innen csodás, 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé. A zöld jelzésen kaptatunk tovább az Öreg-hegy fenyvessel borított, mediterrán tájakat idéző gerincén, majd a völgybe ereszkedve a salföldi pálos kolostor romjaihoz érkezünk.

A túra egy kis emelkedővel folytatódik, de a Folly-arborétum ciprusainak árnyékában kipihenhetjük magunkat a saját borászatukból származó rizlingtől felfrissülve. A hegygerincre felkaptatva megcsodálhatjuk az Örsi-hegyről elénk táruló kilátást egy egyedi formájú, fából épült kilátóból. Ha egy másik szemszögből elénk táruló, egyesek szerint még szebb látványra vágyunk, sétáljunk át a közelben található Csendes-dűlőbe is. Miután kigyönyörködtük magunkat a Badacsony lábát mosó Balaton látványában, ereszkedjünk le Badacsonyörsre, ahol autóbusz- és vasútállomást találunk.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Badacsonyörs, vasútállomás, Füredi út (A 71. számú főúton személyautóval, vagy akár vonattal, akár autóbusszal Tapolcáról vagy Balatonfüredről)

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

A tanúhegyek története:

A Balaton-felvidék arculatát meghatározó tanúhegyek az intenzív vulkáni tevékenységnek és az eróziónak köszönhetik drámai alakjukat. A felszínre ömlő, majd ott megszilárduló láva erős, ellenálló kupakként védte az alatta lévő puhább kőzetrétegeket az erózió koptató hatásától. Így ezek a hegyek az egykori felszín magasságáról tanúskodnak, innen ered elnevezésük is.

A pálosok története:

A pálos rend az egyetlen magyarországi alapítású szerzetesrend. Boldog Özséb esztergomi kanonok gyűjtötte össze és szervezte renddé a pilisi remetéket. Magyarország legszebb természeti tájain találhatók kolostoraik, így a Balaton-felvidéken is több helyen bukkanunk pálos emlékekre. A salföldi kolostorrom a legjobb állapotban megmaradt, részben felújított épület.

Geológiai érdekességek:

A Tóti-hegy oldalában, egy elhagyott kőbányában felfedezhetjük az egykori vulkáni tevékenység nyomait. Láthatunk itt megszilárdult lávaoszlopokat és kőtengereket. A csúcs az egykori tűzhányó kürtőkitöltésének a legellenállóbb, máig fennmaradt része.

360 fokos panoráma:

A Tóti-hegy a Balaton-felvidék legszebb panorámáját kínálja, magasságának és központi elhelyezkedésének köszönhetően. A csúcsról kiválóan látszik a sümegi várhegy, a Haláp, a Gulács, a Tátika, a Fülöp-hegyi kilátó, a salföldi tavak, a Badacsony és a Szent György-hegy. A Balaton tükrét is megcsodálhatjuk innen.

Örsi-hegyi kilátó:

Megkapó panoráma tárul elénk, ha a Folly-arborétumban tett túránk során felmászunk a terület legmagasabb pontján emelkedő, organikus stílusban épült kilátóhoz. Alattunk a Balaton tükre, szemben Fonyód kettős dombja, balra a Badacsony tanúhegye keretezi a látványt.

+ Programtipp

Salföld, Borókás tanösvény:

A Salföld település északi végén található, hangulatos borókaliget megér egy kitérőt a túra előtt vagy után. A Salföldi Majorból induló rövidke tanösvény végén egy apró kilátóból a Káli-medence olyan emblematikus csúcsait lehet megcsodálni, mint a Hegyes-tű vagy a Fekete-hegy.

Salföldi Major:

Gyerekekkel ideális célpont a túra után a Salföld településen található természetvédelmi major, ahol megismerkedhetünk az ősi magyar állatfajtákkal és a hagyományos gazdálkodással. A gyerekek kisállatokat is simogathatnak itt.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Tapolca Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds