Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Csobánc – Csúcshódítás a Tapolcai-medencében

By 2021.03.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Miért is érdemes felsétálni a Csobáncra? Mert az egyik legszebb kilátás és legteljesebb panoráma tárul elénk a Balaton-felvidékről, valamint megcsodálhatjuk a több mint 750 éves csobánci várromot is. A séta nem hosszú ugyan, de az út folyamatosan emelkedik, és még ősszel is megizzaszt bennünket. Az utat néhol köves kaptatók is színesítik. A csobánci túránk után kis kitérővel kihagyhatatlan a kevésbé ismert Papsapka-kövek kőtenger. Mindenképp a jól bevált kényelmes túracipőnket vigyük magunkkal! Eltévedni nehéz, a hegy jól ellátott turistajelzésekkel. A kevés árnyék miatt nagy nyári kánikulában különösen izzasztó.

A hegyoldalon a szőlőültetvények között sok romantikus régi présházat és szobrokat találkozhatunk. Felfelé haladva, útközben többször pihenhetünk és csodálhatjuk meg a Csobánc „édes testvéreit”, a Badacsonyt, a Szent György-hegyet, a Tóti-hegyet és a Gulácsot. Még párás időben is látszik a déli parton Fonyód két csúcsa. A zavartalan csobánci körpanoráma minden túlzás nélkül az egyik leg a Balaton-felvidéken.

A Csobánc a Tapolcai-medence egyik emblematikus, a mintegy 3,5 millió éves bazaltvulkanizmus emlékét őrző tanúhegye. A terület viszonylagos érintetlensége következtében számos, ma már ritka, védendő élőhely maradt fenn. Természeti értékei a hegyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területévé, és a Bakony–Balaton Geopark részévé avatja.

Látnivalók

Csobánc vára

A törökök által soha be nem vett vár a 13. században épült a fennsíkra. A belső várat árok és földsánc védte a betolakodóktól. A küldő vár elfoglalja a teljes hegytetőt. A 18. században romossá vált erődítmény helyét ma falmaradványok, különféle kialakítású gödrök jelzik.

Papsapka-kövek

Túránk része a kevésbé ismert kőtenger a szomszédos Káli-medencei kőtengerek édes testvére. A kőgörgeteg hivatalos neve Kőmagas. A Szent Donát-kápolna közelében fekszenek a vulkanikus kövek, felfedezésük az egész család számára élmény.

+ Programtipp

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A csodálatos földalatti barlangrendszert az teszi igazán különlegessé, hogy csónakkal fedezhetjük fel járatait. A turisztikai komplexum méltán az egyik legkedveltebb célpontja a Balaton-felvidéken barangoló turistáknak.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A Megközelíthető Gyulakeszi felöl lehetséges. A hegy lába alatt a parkolóban szükséges hagyni autónkat.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Tapolca Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds