Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Kőszegi esszencia – 1. Alpannonia® light körtúra

By 2023.03.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A gyalogtúra a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont interaktív kiállításával kezdődik, amely jól szemlélteti a Kőszegi-hegység élővilágát. Közvetlen szomszédságában balról játszótér, jobbról pedig pici arborétum, a Chernel-kert terül el. Itt megtalálhatod a széleslevelű harangvirágot, illetve az országban csak Kőszegen előforduló fehér sáfrányt, a hegyi ledneket és az alpesi tarsókát is. Szelíden emelkedő útvonalon jutsz fel a túra első panorámapontjához, a Szulejmán-kilátóhoz. A helyi legenda szerint I. Szulejmán szultán erről a dombról nézte végig Kőszeg ostromát. Ma te gyönyörködhetsz itt békésen a városra terülő kilátásban. A gyümölcsösök és egykori poncichter szőlők közt létesült Napostető Borteraszon finom kőszegi borokat kóstolva ismét megcsodálhatod a tájat. Tudtad, hogy a kőszegi borok a Soproni borvidékhez tartoznak? Jellegzetes és persze finom kőszegi vörösbor például a híres blauburger. Odébb, a Kálvária-templomnál megpihenhetsz egy padon, meghallgathatod a ritka kerti rozsdafarkú énekét, meg és figyelheted a termikelő egerészölyvek röptét, majd a GesztenyeBor tanösvény mentén ereszkedj le a Hidegvölgybe, mely nevéhez hűen a nyári forróságban is hűvös-árnyas szakasza lesz túrádnak. Úton a Csónakázó-tóhoz, a Kálvária utcában megnézheted a koronaőrző bunkert, ahol egy ideig a Szent Koronát is őrizték, majd felfrissülhetsz az Aqua alpannonia vízparti pihenőhelyen. A túra második fele a kőszegi famatuzsálemekről szól a néhai katonai alreáliskola parkjában, a piacnál és a Jurisics-vár alatti várárokban. A túra során információs táblák segítik a tájékozódást.

 

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Látnivalók

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott, 540 négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező látogatóközpontban a vidékre jellemző különleges élővilágot ismerheted meg. Az alsó szinten a Kőszegi-hegység növény- és állatvilágáról tudhatsz meg többet, valamint a környékbeli természettudósok munkásságába nyerhetsz bepillantást. Az impozáns épület galériáján körbesétálva a látványos, izgalmas és sok érdekes információt felvonultató interaktív tárlat segítségével te is szakavatott ismerőjévé válhatsz a madarak világának.

Szulejmán-kilátó

A belvárosból egy kellemes, 10-15 perces sétával megközelíthető Szulejmán-kilátótól nagyszerű panoráma nyílik a városra és a Kőszegi-hegységre. A helyi legenda szerint az 1532-es török ostrom idején I. Szulejmán szultán erről a dombról (melyet ma Szultán-tetőnek neveznek) nézte végig a döntőnek tervezett csatát, bízva annak sikerében. Jurisics Miklós várkapitány azonban viszonylag kis számú védőivel visszaverte a Bécs ellen vonuló, Kőszeget ostromló sereget.

Napostető Borterasz

A Kőszegről induló séta során lehetőséged nyílik bejárni Kőszeg egykori leghíresebb szőlőhegyét. A Királyvölgyből, vagy a Hidegvölgy és Ördögárok felől is pár száz méter sétával megközelíthető a lélegzetelállító panorámával rendelkező Napostető Borterasz, ahol érdemes egy kicsit megpihenni és a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete jóvoltából pár kiemelkedően finom bor kóstolása közben a látképben gyönyörködni.

Szent Kereszt-kálváriatemplom és -stációsor

Kőszeg szinte valamennyi pontjáról láthatod a Kálvária-hegy tetején álló Kálvária-templomot, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. A Jurisics térről, különösen a Hősök tornya alól lenyűgöző látványt mutat az 1700-as évek elején épített Kálvária-templom, a róla elnevezett hegy csúcsán. A helyi legenda szerint a hívek a kezükben hordtak fel mintegy 70.000 darab téglát a templom építésekor. Napi felügyeletét a templom mellé épített házikóban lakó remeték látták el egészen 1847-ig. A II. világháború után gyújtogatás pusztította el a templom berendezését, amit a jáki temetőkápolnából pótoltak. A meredek keresztút stációinál sorozatgyártott öntetek, szobrok láthatóak.

Kőszegi óriásplatán

A kőszegi juharlevelű platán az ország egyik legnagyobb és legöregebb platánjainak egyike. Egyes vélemények szerint kora 500 év is lehet, körkerületmérete alapján azonban valójában kb. 350 éves.

+ Programtipp

Chernel-kerti tanösvény

A kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont szomszédságában található piciny arborétum ad otthont Magyarország egyetlen olyan tanösvényének, ahol a Kárpát-medence legveszélyeztetettebb növényfajai között sétálhatunk. A kert nagyjából 500 méteres, hangulatos kis ösvényei mentén számos botanikai különlegességgel, több mint 300 növényfajjal találkozhatsz: széleslevelű harangvirág, az országban csak Kőszegen előforduló fehér sáfrány, hegyi lednek és alpesi tarsóka kísérik utadat. A kertben madárvédelmi mentőközpont is üzemel. Érdemes minimum fél órát szánnod a látogatásra!

Halismereti tanösvény

A kőszegi Csónakázó-tó körüli 800 méteres tanösvény táblái Magyarország legjellegzetesebb halfajtáit mutatják be képekkel és rövid leírással. A tó közvetlen szomszédságában találod a Part Vendégházat, valamint az Aqua alpannonia® vizes bemutatóhelyet. A város legklasszabb játszótere, gördeszka- és rollerpályája, valamint strandröplabdapálya is helyet kapott a területen.

GesztenyeBor tanösvény

A GesztenyeBor tanösvény a Kálvária-hegyen és az alatta húzódó Hidegvölgyben korábban virágzó szőlőültetvényeket és szelídgesztenyéseket, illetve a hagyományos szőlő- és gyümölcsművelést kívánja bemutatni a területen kialakított Ciszterci-kertben. A tanösvény a Hidegvölgy aljától indul és egyrészt a Kálvária-templomig, másrészt a Napostető Borteraszig juthatsz el rajta.

Koronaőrző bunker

1944 végén az ország nyugati részére kellett menekíteni a koronázási jelvényeket. A menekítés során előbb Veszprémbe, majd Kőszegre került a Szent Korona, ahova 1944. december 6-án éjszaka érkezett. Néhány nappal később Velembe szállították, majd 1945. márciusában vissza Kőszegre, a koronaőrző bunkerbe. Alig néhány napot töltöttek Kőszegen a koronázási jelvények, hiszen március 27-én nyugatra menekítették őket. Ezután a korona 33 évet száműzetésben töltött. A koronaőrző bunker napjainkban egy kellemesen hűvös pincerendszer. A nyári tikkasztó melegben különösen frissítő élmény felfedezni és elolvasni az itt kiállított információs táblákat, az interaktív feleletválasztós játékban pedig tesztelheted tudásodat.

Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár

A Natúrpark Ízei eseményt Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi vásár előzi meg, mely évszázadok óta lehetőséget ad a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. A történelmi belváros egyedi hangulatú terein, utcáin kirakodóvásárt tartanak az Írottkő Natúrpark településeinek kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhébáb- és terményjáték-készítők, tojásfestők és szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A Natúrpark Ízei 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 6.6 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra Kőszegen, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközponttól indul.

Kőszeg, Aradi vértanúk parkja, 9730

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Napostető Borterasz – Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont és Chernel Kert

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds