Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

Élménytúra a Balatontól Veszprémig

By 2022.03.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A strandtól nyugati irányba indul a túra, Alsóörs felé. Jó minőségű, megfelelően kitáblázott kerékpárúton kezdődik az első komolyabb szintemelkedés. Ha figyelmesen haladsz, akkor azt is észreveheted, hogy a házak többsége vörös homokkő felhasználásával épült, ami erre a vidékre nagyon jellemző.

Alsóörs után Felsőörs következik, ahol a túra legnagyobb emelkedője, legkeményebb „mászása” vár majd rád.

Felsőörsről Veszprémig lesznek még emelkedők, de ezek könnyedebbek, ezért itt lazább fokozatba kapcsolhatsz. Veszprém sok látnivalót és programot kínál, érdemes a nézelődés mellett az evést-ivást is ekkorra időzítened a túrán.

Veszprémből a az utat Balatonalmádi felé folytasd: a Veszprém-Balatonalmádi kerékpárút szakaszt igazán kár lenne kihagynod. Az Év Kerékpárútja szavazáson is az elsők között szerepelt, nem véletlenül. Jól elkülönített nyomvonal, minőségi aszfalt vár itt rád, egészen a Balatonig. A sok mászás és emelkedő után pedig ez a szakasz már színtiszta élménybringázás, kellemes környezettel és lejtőkkel.

Mielőtt még Balatonalmádiba érnél, érdemes lehet kis megállót beiktatni Szentkirályszabadján, vagy az úgynevezett Vödörvölgyben. Balatonalmádiba ne a balatoni kör útvonalába csatlakozva folytasd a túrát, hanem fordulj Almádi központja felé. A város ugyanis sok látnivalót tartogat, amiket mindenképpen ajánlott felkeresni, ha már erre jársz. Almádi után pedig a balatoni kerékpárúton tudsz majd visszatekerni kiindulópontodhoz, a Wesselényi Strandhoz.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Somlyó-hegy

A hegy oldalában egy hangulatos kis arborétum található, sétaúttal. Ha a hegytetőre is felmászol, akkor egy 17,5 méter magas kilátóból csodálhatod meg a Balatont és a Bakony lankáit.

Árpád-kori templom, Felsőörs

A templom a térségben elterjedt lila-vörös kőből épült a XIII. század elején. Ha időd engedi, mindenképpen érdemes meglátogatnod ezt a román stílusban készült műemléket.

Veszprémi Vár, Tűztorony

A Veszprémi vár egy kiemelkedő sziklán emelkedik a város fölé, kilátást nyújtva a bakonyi térségre. A várnegyed barokk és klasszicista stílusú palotákkal nyűgözi le a az idelátogatót. A vár déli végében elhelyezkedő középkori eredetű Tűztorony mára Veszprém jelképévé vált. A Tűztorony erkélyéről az egész belvárost beláthatod.

+ Programtipp

Vörösberényi erődített református templom

Almádi központjától keletre található ez a magas kőfallal kerített templom. Az erődtemplom a település legősibb épülete, megjelenik a város címerében is. A ma is működő református templom színvonalas zenei programok helyszínéül is szolgál.

Kézfogás – Európa szoborpark, Balatonalmádi

Balatonalmádiban a Szent Erzsébet ligetben található szoborparkban hazai és külföldi alkotások egyaránt megtalálhatóak. Az állandó szobrok mellett időszakos kiállítások is láthatóak a parkban.

Veszprémi állatkert

A csodás környezetben épült állatkert a szokásos látnivalók mellett dinóparkkal és játszóterekkel vár, ha gyerekekkel érkezel.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 36.4 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Balatonalmádi, Wesselényi Strand

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds