Skip to main content

5 mesés kisvasutas túra

Családi kerékpártúra a Mátra szívébe
Végre gyönyörűen zöldell a természet, ugye te is tervezgeted már a hétvégi kirándulást? Nincs is izgalmasabb, mint az erdőben elmerülni a friss zöld színekben, és ha mindezt egy kisvasútról csodálod, akkor talán a zöld összes árnyalatát felfedezheted. Persze úgy az igazi, ha közelebbről is szemügyre veszed a most kipattanó rügyeket, így hoztunk neked 5 túrát, amit kisvasutas kalandozásaid során járhatsz be.

A gemenci és a lillafüredi útvonalat, valamint a Gyerekvasutat szinte biztos, hogy mindenki ismeri, de az országban több mint 20 kisvasút közül választhatsz! Ezek között bőven akadnak hegyes-völgyes terepet bejáró vonatok, de olyanok is, melyek halastavak, lápvidékek vagy a buja ártéri erdők világát járják be. Indulj el akár az Alföld, a Bükk vagy a Balaton irányába, bőven lesz lehetőséged mindenhol egy szuper kisvasutazással egybekötött túrához. Húzz túrabakancsot és irány a jegypénztár!

Sasréti körtúra kisvasutazással

Sajátos élményt nyújt az Almamellék és Sasrét között közlekedő „Zselici Csühögő”, amely 6 km hosszan zakatol a széles, szép panorámájú völgyön át. A vonat nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, ahonnan a sasréti erdők irányába fordul el. Sasréten a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastély épülete előtt elhaladva érkezel meg a végállomásra, a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolához. Innen indul az az 1,5 km hosszú tanösvény, amely az Almamelléki Ősbükkösön vezet keresztül. Az erdei iskola mellett fajátszótér várja a gyerekeket, a tanösvény felénél, az Almás-patak forrásánál pedig kiépített szalonnasütő hely található.

Sasréti körtúra kisvasutazással

A Széchenyiek nyomában

Fotó: Gulyás Attila

A túra kezdőpontját, a negycenki Széchenyi-kastélyt kisvasúttal közelítheted meg. A parkolóból a ma már világörökség védelme alatt álló Hársfasor felé kell venni az irányt, melynek a végén balra kanyarodva a Mária úton folytatod a kirándulást. A főutat átszelve a Julianus völgyön át kell haladnod, majd Fertőbozra beérve a Hűség napja emlékműig folytatod az utadat. Az emlékmű melletti lépcsősoron felsétálva érsz fel a Gloriette-hez, ahonnan csodálatos panoráma tárul eléd a Fertő tóra, sőt tiszta időben akár Pozsonyig is elláthatsz. A Gloriette-től Nagycenk felé indulsz tovább, a főutat a Kisbozi utcán keresztül éred el, ahonnan visszatérhetsz a Múzeumvasút parkolójába.

A Széchenyiek nyomában

Kismaros, kisvasút, nagy kaland

Királyrét az egyik leglátogatottabb kirándulóhelyszín. A főváros közelsége, a Dunakanyar környezete, a Börzsöny kilencszázas csúcsai mind jó indokok, hogy bakancsot húzz és elindulj. Kismarosra érkezve irány a kisvasút déli végállomása, ahonnan felzakatolhatsz Királyrétre. A sínpárról két lábra váltva indulj el a Hiúz Ház felé, ahonnan a zöld T jelzések vezetnek a Bajdázó-tóhoz. Visszafelé másik utat ajánlunk, így a főútra visszaérve a szemközti dombot vedd célba! A kaptatón felkapaszkodva a Várhegy-kilátó vár, ahonnan a Mátra, a Visegrádi-hegység és természetesen a Börzsöny csúcsait szemlélheted meg. Innen pedig térj vissza Királyrétre, ahonnan a kisvasút visszavisz Kismarosra.

Kismaros, kisvasút, nagy kaland

Pisztrángok nyomában a Garadna-völgyben

A kirándulás egy pazar kisvasutazással veszi kezdetét. A Garadna állomásáról kövesd a fehér körben stilizált pisztráng jelzést, amely a Pisztráng tanösvényen kalauzol végig. A Szövetség-forrás hűs vizéből töltsd fel kulacsodat, és indulhatsz is a kalandra, hiszen itt lépsz be a Garadna-patak szűk völgyébe. A patakot elhagyva a kék kereszt jelzésen folytatod utadat, így éred el a Helyiipar-forrást. Körülötte tűzrakóhelyeket, padokat találsz, ahol szusszanhatsz is egyet. Ha kipihented magad, folytasd az utadat, végállomásod szintén a Garadna vasútállomás lesz.

Pisztrángok nyomában a Garadna-völgyben

Sólymok bércein kisvasúttal

A Pálházi Állami Erdei Vasút röpít Pálházáról a végállomásrra, ahol bakancsot húzva elindulhatsz csúcshódító túrádra. Ez a 4 kilométeres túra családoknak, baráti társaságoknak is ajánlott, hiszen nem rejt teljesíthetetlen akadályokat. A túra Rostalló állomásról az Ödög-völgyön vezet felfelé egészen a Mlaka-rétig, ahonnan el lehet jutni a Sólyom-bérc szikláihoz. A réten érdemes megcsodálni a hegyi kaszálót, a Sólyom-bérci úticélról pedig csodálatos kilátás nyílik a Regéci vár irányába, de a Zempléni-hegység nyugati részét is jól belátni. Visszafelé ugyanezen az úton lehet leereszkedni Rostallóra.

Sólymok bércein kisvasúttal

Ha több kisvasútból válogatnál, feltettük egy térképre őket:

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds