Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

A „Riviéra” kilátója

By 2022.05.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezt a rövid, ám annál látványosabb és kellemesebb túrát gyerekekkel is kényelmesen végigjárhatod. A túra Alsóörsről, a Balaton partjáról indul, ahol megunhatatlan a ringatózó vitorlások és az állandóan nyüzsgő kacsák látványa. Nyári melegben akár strando­lással is kezdhetitek a programot, aztán felfrissülve irány a Somlyó-hegyi kilátó. Útközben megkeresheted a helyi művészek által faragott vöröskő szobrokat is, melyekből szép számmal akad a faluban, és egy rövid időre megpihenhetsz a sokszáz éves református templomnál, ahol egy látcsövön keresz­tül is pásztázhatod a környéket. Az ófaluban gyönyörködhetsz a Balaton-felvidék jellegzetes építészetében, és megcsodálhatod a hagyományos nádtetős házakat. A kilátóhoz felérve pedig a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul eléd: együtt láthatod a tó keleti medencéjét, Tihanyt és a túlpar­ton a somogyi dombokat is. Hátad mögött a Bakony végtelen erdei nyúlnak az égig, és mutatják büszkén minden évszakban más színű ruhájukat. Ha nem fáradtál el eléggé, innen a Csere-hegyi kilátóba is át tudsz sétálni egy kellemes, erdei ösvényen. Végül visszasétálhatsz a faluba azon az útvonalon, amin érkeztél.

Látnivalók

Török-ház

Gótikus udvarház, az egyik legrégebbi az országban, eredetileg török adószedők lakták. Elnevezését turbánra emlékeztető kéménye is indokolja. Udvarából a Balaton egész keleti medencéje látszik, ennek régen stratégiai jelentősége volt, manapság pedig különleges élményt nyújt. A nyári időszakban képzőművészeti kiállításokat is rendeznek itt.

Somlyó-hegyi kilátó

228 méteren magasodik Alsóörs fölé a kilátó, mely a település egyik jelképe is. A hatszög alakú, vöröskő talapzatra épült fa építmény legfelső szintjéről emlékezetes panoráma tárul a szemed elé, végigpásztázhatod a Balaton keleti medencéjét, a tó északi partját és a Bakony déli lejtőit is.

Alsóörsi Árpád-kori templom

A Somlyó-hegy lábánál, az ófaluban található templom 66 méteres magasságból szemléli a Balatont. A tatárjárás után épült, kezdetben menedékként funkcionáló épület nyugati homlokzatán 13. századi kegyúri karzat található, tornyán pedig gótikus ablakok. Falán a 2000-ben kezdődött feltárás során 13. századból származó freskókat is találtak.

+ Programtipp

Amfiteátrum, Alsóörs

Látogatóközpont és komplex rendezvényhelyszín. Az egykori kőbánya helyén szabadtéri színpad és nézőtér található, ahol színvonalas koncerteken és színházi előadásokon vehetsz részt. A Planetárium kupolája alatt a különleges 3D projektorral pedig megszemlélheted az univerzum titkait.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3.6 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

A túra Alsóörsről indul, mely megközelíthető gépjárművel (a parkolás az egész településen ingyenes), tömegközlekedéssel, a MÁV, VOLÁN vagy a BAHART járataival, vagy akár kerékpárral.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

János Pince Udvarház

A Balaton parton ücsörögve finom helyi borokat kortyolhatsz, kiváló  halas ételeket ehetsz, a nyári időszakban reggelizhetsz egy jót, hétvégente pedig a legjobb örökzöld zenékre bulizhatsz itt. Tavasszal és ősszel is nyitva vannak, és szeretettel várnak!

További információk

Bitang Burger

Négy fiatal megvalósult álma ez a burgerező, ahol a minőségi alapanyagok és fantasztikus ízek mellett egy jó hangulatú, összetartó csapatot is megismerhetsz. Sok-sok programmal készülnek egész évben, koncertekkel, mini gasztrofesztivállal, italkóstolókkal, de önmagában az étel- és italkínálat miatt is érdemes betérni ide.

További információk

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds