Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Pécs nevezetességei – ismerd meg Pécs belvárosát e-bikeon!

By 2022.07.15.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

 A 10 kilométer hosszú kerékpártúra Pécs egyik központi teréről, a Kossuth térről indul. A téren lehetőséged van közösségi kerékpár, úgynevezett PécsiKE kölcsönzésére, amely elektromos rásegítéssel rendelkezik, így könnyedén suhanhatsz vele Pécs meredekebb utcáin is. Kerékpárra pattanva a város főtere, a Széchenyi-tér felé indulsz, ahol az első látnivaló már messziről látható. Ez Pécs ikonikus épülete, a Dzsámi. Tovább tekerve nyugati irányban a Séta téren ne hagyd ki a Cella Septichora freskóit, amely UNESCO Világörökségi helyszín – és mivel a föld alatti bemutatóhelynek üveg teteje van, ezért felülről is meg tudod nézni! Innen hangulatos – macskaköves utcácskákon gurulva érinted a Vasarely Múzeumot, ami a turisták egyik kedvence. Keleti irányba gurulva elhagyod a belvárost, és a Zsolnay Kulturális Negyedbe érsz, ahol színes cserepek, magas gyárkémények és vörös téglaépületek különleges hangulata fogad. Nézd meg a Boltok Utcáját, és válassz valami egyedi kézműves terméket Pécsről, vagy készíts egy közös képet a különleges kültéri porcelán oroszlánokkal. Tovább tekerve a város egyik legjobb cukrászdájába, a Trüffelbe is érdemes betérned: a hangulatos kertrészben egy finom sütemény biztosan jól fog esni. Az elfogyasztott kalóriákra most szükség is lesz, mert innen egy erős kaptató vár rád a Havi-hegyre, még az is lehet, hogy néhol egy kicsit tolni fogod a biciklit, de megéri a fáradságot! A Havas Boldogasszony templomhoz érve az Év mandulafájáról készíthetsz egy szép fotót, és a csodás panoráma is el fog varázsolni. Innen a Tettye-térre gurulsz tovább, majd a Magaslati úton Pécs egyik legszebb utcáján tekerhetsz. Egy hosszú és meredek lejtő után hamarosan ismét eléred a belvárost. A várost körülvevő fal mentén tekerve a Barbakán nevű bástyánál visszatérsz a centrumba, innen pedig pár perc múlva a kiindulópontra, a Kossuth térre érsz.

Látnivalók

Dzsámi

A pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija Pécs főterén a város jelképe, a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása. Napjainkban római katolikus templomként működik, érdemes belül is körbe járni, különleges hangulata van, harmonikusan keverednek benne az iszlám és a keresztény elemek.

Cella Septichora

A Dóm tér alatt nyugvó késő római kori temetői emlékeket a Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze egyetlen komplexumba. Az 1600 éves festett sírkamrák belső terei bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszítettek, UNESCO Világörökségi helyszín.

Vasarely Múzeum

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) a 20. századi képzőművészet egyik meghatározó alakja, az op art mozgalom kezdeményezője és legnevesebb képviselője. Pécsett született 1906-ban, a róla szóló kiállítás a művész és felesége legismertebb műveit mutatja be.

Zsolnay Kulturális Negyed

Pécs egyik legfőbb látnivalója az egykori porcelán gyár területén, 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított kulturális és művészeti negyed. Számos állandó és időszakos kiállítás, valamint színvonalas koncertek helyszíne, de Planetárium és Bábszínház is található itt.

Tettye-tér

Pécs egyik ikonikus tere, a Mecsek oldalában, kilátással a városra. Arborétum, barlang, kastélyrom és panoráma sétány színesíti ezt a népszerű környéket.

Barbakán

A pécsi Barbakán valójában a város középkori várfalának északnyugati sarkán kialakított kör alaprajzú bástyája, amely a 15. századból származik. Mai, szépen helyreállított formájában bárki számára szabadon látogatható és bejárható, kilátóként és rendezvénytérként működik.

+ Programtipp

Jakováli Hasszán dzsámi és minaret

Kevesen tudják, de a Pécs főterén álló dzsámi mellett van egy másik is a városban, amely ugyan kisebb, de sokkal autentikusabb. Az egyetlen ilyen épület hazánkban, amelynél a dzsámi és a hozzá csatlakozó karcsú minaret majdnem változatlan formában maradt fenn.

Tettye-patak forrása

A Tettye park alján, egy kis téren található Pécs egyetlen működő malomkereke, amelyet a forrás vize táplál és forgat. A téren érdemes kicsit elidőznöd, Pécs régi hangulatát, szűk dimbes-dombos utcáit és sikátoros, lépcsős utcáit is felfedezheted. A Vince utcán haladj tovább, ahol az utca szintjén kanyarog végig a Tettye-patak.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 10 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra kiindulópontja Pécs, Kossuth tér, ami tömegközlekedéssel vagy autóval is megközelíthető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Magtár kávézó

Autentikus kulturális környezetben, a Pécsi Püspöki Palota és a Bazilika mellett található kávézó, amelynek kerthelyiségében a város középkori épületeinek látványában gyönyörködhetsz.

honlap

Reggeli

Pécs népszerű reggelizőhelyén akár egy könnyű ebédet is elfogyaszthatsz, mindezt abszolút fenntartható és környezetbarát módon. Helyi alapanyagok, helyi termelők termékei, minden visszaváltható és újrahasznosítható!

honlap

Trüffel Cukrászda

A Trüffel Cukrászda a magyar tradíciókat ötvözi a modern európai cukrászattal. Híres a minőségi alapanyagok használatáról, cukor- és gluténmentes édességeiről, igényes külső-belső kialakítása, hatalmas kertje pedig hosszabb időtöltésre csábít.

honlap

Café Griff

A Zsolnay Negyed területén, a Bóbita Bábszínház épületében található családias kávézó a gyerekek és a felnőttek kedvence.

Pécs, Bóbita Bábszínház, Felsővámház u. 50, 7626

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds