Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Kerékpárral Bozsokról a festői Rohonci-tóhoz

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Félórás könnyed kerékpártúrával elérheted Bozsokról a természetes fürdőtavat (Badesee Rechnitz), mely a Faludi-völgyben víztározóként is funkcionál, jobbára azonban népszerű kiránduló- és strandolóhely, valamint a Kőszegi-hegység új Burgenland-Trails MTB-pályáinak egyik végpontja is. Tekerés után a hűsítő víz, illetve a tó mögötti 22 méter magas madártorony akár egész napra elegendő kikapcsolódást nyújt. Hazafelé, a rohonci szőlőhegy takaros borospincéi között, panorámás környezetben ejtenek ámulatba a táj szépségei. Ha a tekerésben megéheztél, a bozsoki Határmenti Vigadóban kiadós, szezonális kulináris élményekkel várnak.

Látnivalók

Sibrik-kastély és parkja

A ma már kastélyszállóként működő, bozsoki Sibrik-kastély helyén egyes feltételezések szerint már a XV. században is állt épület. A késő reneszánsz stílusú várkastély négyzetes udvarának homlokzatán a Sibrik és a Nádasdy család nemesi címerét tartalmazó kettős címer látható 1614-es évszámmal. A kastélyparkban érdemes tenni egy kellemes sétát.

Rohonci madártorony

A Faludi-völgyben található Rohonci-fürdőtó mellett tornyosul a 22 méter magas, akadálymentesen megközelíthető építmény, mely többek között sérült madarakat befogadó madárházként is működik. A torony tetejére felsétálva megcsodálhatod a madarak életterét és gyönyörködhetsz a kilátásban. A torony alatt labirintus és homokozó várja a gyerekeket.

Rohonci-szőlőhegy

Helyenként magyar hangzású családnevekkel ellátott, csodaszép borospincék hívogatnak a gyönyörű panorámával kecsegtető Rohonci-szőlőhegyen. A Geschriebenstein Naturpark rohonci kollégái egész évben szerveznek borkóstolókat és bortúrákat, a Bor tanösvényen pedig összesen 7 információs tábla nyújt ismereteket a borkészítés folyamatáról.

+ Programtipp

Rohonci-fürdőtó

A természetes Rohonci-fürdőtó Bozsoktól mindössze néhány kilométerre, a határ túloldalán található.  A tó két végében büfé várja a vendégeket, de van itt ugrótorony trambulinnal, csúszda és gördeszkapark is a strandröplabdapálya mellett. A vízben hatalmas, de békés halak úszkálnak, a befolyónál többek között pisztrángokat is láthatsz.

Bozsoki Kalapos Napok és Dalos Találkozó

Bozsok legnagyobb rendezvénye a május utolsó vagy június első hétvégéjén megrendezett, 4 napos Bozsoki Kalapos Napok és Dalos Találkozó, a Bozsoki Kökörcsin Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Gyerekprogramok (kalapos feladatok és kalaposkirály-választás), hegybejárás, színjátszókör-bemutató, kiállítások, dalos találkozó bozsoki és környékbeli kórusokkal, dalverseny és közös éneklés is színesíti a repertoárt, de nem maradhat el a hajnalig tartó mulatás sem, természetesen mókás fejfedőkben. Vezetett túra is indul a rendezvény névadó látványosságához, a Kalapos-kőre.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 13.5 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

A kerékpártúra a bozsoki templomtól indul.

Bozsok, Rákóczi u. 22, 9727

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Geschriebenstein Naturpark

Honlap

Rohonci madártorony – Vogelturm Rechnitz

Honlap

Hatámenti Vigadó, Bozsok

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Burgenland-Trails – hegyikerékpáros pályák a Kőszegi-hegység osztrák oldalán

Honlap

Rohonci-szőlőhegy

HonlapHonlap

Kőszegi Kerékpáros Egyesület – KKE AlpokCycles

 

Honlap

Rohonci fürdőtó – Badesee Rechnitz

Honlap

Kerekes Cukrászat, Bozsok

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds