Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

A megelevenedett múlt nyomában

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek  együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig  ismerheted meg az emberek építészeti szokásait, életmódját. Pattanj bringára, ülj fel a vonatra vagy csak sétáld végig! Az egész családnak garantált aktív kikapcsolódás!

Látnivalók

Szentendrei Skanzen

Változatos szezonális rendezvényekkel és ingyenes tárlatvezetéssel vár tavasztól őszig a vidéki Magyarországot karnyújtásnyi közelségbe hozó Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az ország legnagyobb szabadtéri tárlatán, hatalmas területen elevenednek meg a régmúlt századok, a maguk házaival, templomaival és malmaival. A skanzenben a népi építészet mellett ellesheted a hagyományos mesterségek fortélyait is.

További információk: https://skanzen.hu/hu

+ Programtipp

Szentendrei Kisállatkert

2020 tavaszán nyitotta meg kapuit a Szentendrei Kisállatkert, amely kis területe ellenére sok vad, egzotikus és háziállatnak nyújt otthont. Van itt állatsimogató, teknősovi és bogárhotel is! Az állatkertet működtető alapítvány vadállatok mentésével is foglalkozik, így számos mentett, gyógyuló vagy még növésben lévő állat átmeneti otthonaként is szolgál a park. Saját parkolóval egész évben várják a látogatókat!

Szentendre belvárosa

Szentendre településének története egészen az ókorig nyúlik vissza, nem meglepő tehát, hogy a belvárost uraló Templomdomb és a rajta álló Keresztelő Szent János-plébániatemplom keletkezése a 13. századra datálódik. Zegzugos utcái, kicsiny házai elbűvölő hangulatot árasztanak, így a csodaszép város méltán népszerű úti cél a turisták körében. A Szamár-dombról fantasztikus kilátás nyílik a Dunára, érdemes az oda vezető lépcsősorokat is megmászni!

Bölcső-hegyi kilátó

A Lajos-forrás felett, 588 méter magasságban, a Bölcső-hegy tetején épült ez a visszafogott külsejű, áttörthasáb-szerkezetű kilátó, melynek borovi fenyőből készült gerendáit kézzel hordták fel, hogy ezzel is védjék a természetes környezetet. A kilátó mindössze 7 méter magas, de fentről lebilincselő, részletgazdag tájképet tár látogatói elé: láthatod innen a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység magaslatait, tiszta időben pedig akár a távoli Mátra vonulatait is felfedezheted.

Dömörkapu-vízesés

Amikor Szentendre felől eléred a Visegrádi-hegység lábát, a Dömörkapu-vízesés és a mellette álló hidacska az a kapu, amin keresztül beléphetsz az erdő birodalmába. Ez a hatalmas, kőlépcsőfokokon bukdácsoló zúgó, mely az utolsó lépcsőfokról nagy morajlás kíséretében ömlik az alatta örvénylő medencébe, a kőbányászat emlékét őrzi, melyet még az ókori rómaiak kezdtek el itt.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 4 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds