Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

A karsztvidék változatos tájain

By 2021.04.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az egész napos túra során megismerheted a karsztvidék sokoldalúságát, hegyeket megmászva és völgyekben barangolva fedezheted fel az Aggteleki Nemzeti Park számtalan látnivalóját. 

Az imaösvénynek és az amerikás tájháznak is otthont adó Bódvaszilasról az Országos Kéktúra útvonalán egyre magasabbra kaptatva érheted el a karsztvidék hazai oldalának központi tömegét. Az ún. Szabó-pallag területén, aknabarlangokat rejtő víznyelők és töbrök – jellegzetes karsztos mélyedések – között visz az út, majd egy utolsó meredek emelkedő vezet a Szádvárhoz.

Az impozáns romok közül csodálatos panoráma nyílik a nemzeti park erdős területére és a Bódva völgyére. A várból az egykori kőbe vájt szekérúton vezet le az út, ahol a kerekek nyomai a mai napig láthatóak. Ha úgy érzed, hogy még fokoznád az élményeket akkor a Ménes-patak bájos völgyét követve érheted el az egykori Derenk község területét. (Szádvár–Derenk-nagykör táv: 27 km)

A lengyel lakosságú falu sorsa az 1940-es évek elején pecsételődött meg, amikor a környéket kormányzati vadászterületté nyilvánították. A lakóit elvesztő, majd az országhatár közelsége miatt sokáig hermetikusan elzárt egykori település mára szinte teljesen eltűnt. Derenkről az egykori Szögliget-Szádalmás műutat keresztezve,  erdőn-mezőn át érsz vissza Bódvaszilasra. 

 

Látnivalók

Szádvár

A Ménes-völgy felett emelkednek hazánk egyik legnagyobb alapterületű romvárának, a Szádvárnak a falai. A várat a 13. században emelték és 1688-ban a bécsi Udvari Haditanács utasítására elpusztították. Legjelentősebb ostroma 1656-ban zajlott: Bebek György felesége, Pathócsy Zsófia volt a várvédők parancsnoka.

 Derenk

Derenk évszázadokon keresztül maroknyi lengyel közösség lakott az Aggteleki-karszt fennsíkjának egyik félreeső pontján. Ma az egykori iskola épületében kialakított emlékhely és kiállítás fogadja a hosszú gyalogtúrán érkezőket e festői fekvésű helyszínen.

További információkTérkép

+Programtipp

Bódvaszilasi Tájház

Több Bódva völgyi településen találkozhatunk az itt élők által „amerikás” házaknak nevezett lakóépületekkel. Ezek többi ház közül nagyobb méretükkel, igényesebb anyaghasználatukkal tűnnek ki, és ma is többfelé a faluképek meghatározói. Bódvaszilason az egyik 20. század első évtizedében épült „amerikás” lakóház és lakóinak mozgalmas története szakavatott vezető segítségével ismerhető meg. Garantált, hogy igen tartalmas programban lesz részetek, ne hagyjátok ki!

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Fogadó az Öreg Malomhoz

Étkezési lehetőség

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 20 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Bódvaszilas, Fogászati Rendelő – 3763 Bódvaszilas, József Attila út 1.

Térkép

Útvonal-kiskör

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Útvonal-nagykör

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds