Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Ásványok és emberelődök nyomában

By 2021.04.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Bódva-völgyének gazdag történelmi múlttal és korokon átívelő épített örökséggel rendelkező kisvárosából, Szendrőből induló körtúra dombsági jellegű vidéken halad keresztül. Az irányt egy kevesek által ismert, értékekben gazdag kistájunk, a Rudabányai-hegység felé vesszük. A térség központja Rudabánya egykor a hazai vasércbányászat központja volt. Ma a különleges szépségű egykori bányagödör vonzza ide egyre nagyobb számban a kirándulókat. A térség természeti és kulturális örökségének megismerését bemutatóhelyek segítik.

Az egykori bányászati központban eltöltött tartalmas program után dombsági jellegű tájon kerekezve, Felsőtelekes és Kánó érintésével éritek el Szőlősardót.

A Bódva-völgyébe Perkupa déli részén érünk vissza. A kis folyó mentén déli irányban, Szalonna felé haladjatok tovább. Innen már csak egy rövid tekerés, és megérkeztek túránk kiinduló- és egyben végpontjára, Szendrőre.

Látnivalók

Rudabányai bányató

Rudabánya neve összeforrt a vasércbányászattal – 1985-ig itt üzemelt hazánk egyetlen nagyüzemi vasércbányája. A felhagyott bányagödör mélyét ma már egy égszínkék vizű tó tölti ki, amit minden oldalról színpompás kőzetfalak kereteznek. Az egykori ércfejtő az ásványgyűjtők paradicsoma is. A hely további kuriózuma, hogy itt találták meg egy 10 millió évvel ezelőtt élt ősünk, az emberszabású majmok közé sorolt „Rudi” maradványait. A földtudományi és őslénytani értékekkel való ismerkedést a helyszínen tanösvény segíti. A közeli Rudabányán a több évszázados múltra visszatekintő ércbányászattal a Bányászattörténeti Múzeumban, a bányahely őslénytani jelentőségével a Rudapithecus Látogatóközpontban ismerkedhetünk meg.

Kánó – műemlék református templom és fejfás temető

A falu késő barokk stílusú református temploma 1804-ben, tornya 1886-ban épült. Műemléki védelem alatt áll. Érdemes megtekinteni a református temetői faragott fejfáit is, amik szintén országos szinten védettek.

Perkupa – népi építészeti emlékek

A Petőfi Sándor út két oldalán egymás mellett sorakozó „hímes” (vakolatdíszes) oromfalas parasztházak, fa szerkezetű gazdasági melléképületek a régi idők paraszti kultúrájáról tanúskodnak.

Szalonna – műemlék református templom

A középkori eredetű református templom a főút kanyarulatában áll. A szakrális épületen jól látható a helyi közösség igyekezete annak folyamatos bővítésére, igényeknek megfelelő alakítására. Az Árpád-kori körtemplomot a falu népe hamar kinőtte, ezért négyszög alakú hajóval toldotta meg az épületet. A templombelsőben a középkori bibliamagyarázó színes falfestményekre láthattok szép példát.

Szendrői vár

A Bódva-völgyében elhelyezkedő kisváros meghatározó tájképi eleme a Várhegy. Nevét a 14. században épült várról kapta, amit a Rákóczi-szabadságharc után leromboltak. A romok között ma egy 25 méter magas, faszerkezetű kilátótorony áll. Az építményben kialakított bemutatóhelyen megismerhetitek a vár történetét, birtokos- és alakváltozásait. A tetőszintről teljes szépségében tárul fel előttünk a csodálatos szépségű Gömör–Tornai-karszt és Cserehát.

+Programtipp

Ördög-gát túra

A csodálatos természeti környezetben fekvő Bódva völgyi kisvárosból remek gyalogtúrákat tehettek. Ne hagyjátok ki a Rudabányai-hegységet kettészelő Telekes-völgy vadregényes sziklaszorosának a felkeresését, ami minden évszakban felejthetetlen látványt nyújt. A 17 kilométeres körtúra kiemelkedő látnivalója az Ördög-gát.

Szendrői Ördög-gát túra

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 39 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Szendrő, galvácsi elágazási buszmegálló -, 3752 Szendrő

 

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds