Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Szurdokon át, Sasbércre fel

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezen a hosszú túrán változatos domborzat és látványos tájak kísérnek. Utadat érdemes a buszmenetrendhez igazítanod, ha nem szeretnéd néhány kilométerrel meghosszabbítani a túrát, hogy bezárd a kört. Görbeország legszebb tájain fogsz barangolni, olyan útvonalakon, amelyeket viszonylag ritkán járnak a hétköznapi túrázók.

Cserhátszentiván hegyvidéki klímájú és hangulatú falujából a magas, meredek falú, erdővel borított sziklás hegyek között áttörő Zsunyi-patak szurdokán át vezet az út, sokszor a patak kövein egyensúlyozva. Útközben két forrásnál is csillapíthatod szomjadat, és felkeresheted az egykori parasztfürdő romjait is. Bujákon érdemes felkeresned a vár impozáns, de omladozó romjait, ahonnan mesés kilátás nyílik a környező bércekre. Ha időd engedi, a fehérre meszelt falú Szent Anna kápolnához és a Kálváriához is kapaszkodj fel. Aki a túra legmagasabb pontján lévő Sasbérc egykor vadászháznak használt kilátójából szeretné élvezni a panorámát, ezt a túrát hétvégére vagy ünnepnapra időzítse, mert a kilátó hétköznap zárva van!
A túrát a csendes Bokor településen fejezed be, ahonnan busszal – vagy ha erőd és időd engedi, gyalog térhetsz vissza a kiindulópontra.

Látnivalók

Sasbérci kilátó

A kizárólag hétvégén nyitva tartó kilátó akár gyalogosan, akár kerékpárral megközelíthető. A mesebeli kinézetű, bajor stílusban épült, eredetileg vadászháznak használt kilátó teraszáról körbepillantva a Cserhát erdős vidékében gyönyörködhetsz. A kilátó megközelíthető Szanda, Bokor, Terény és Buják irányából is.

Zsunyi-szurdok

Cserhátszentivántól Ecsegig a Zsunyi-patak egy szűk, köves szurdokvölgyben folyik. A szurdokban átvezető útvonalon alakították ki az Ecseg-Cserhátszentiván tanösvényt. Az útvonal többször átvezet a patakon, csapadékos időben igazi kaland a köveken való átugrálás. A völgyben két forrás is fakad: a Malom-forrás és a Hármas-forrás.

Buják vára

Buják várának romjai az erdőben bújnak meg, egy hegy tetején, ahova csak jelöletlen ösvény vezet. A meglepő nagyságú romok elől a hegyet az elmúlt évszázadokban a természet szép lassan visszafoglalta, a falcsonkokat sűrűn szövik át a futónövények. A tatárjáráskor épült várat 1552-ben a török foglalta el, uralmuk emlékét egy mecset maradványa őrzi a falak között. A bástyák tetejéről szép kilátás nyílik a környező erdőkre.

Buják kálvária

A Szent Anna kápolna és a szomszédos kálvária műemlékegyüttese egy hegytetőn áll, közvetlenül Buják település felett. A klasszicista stílusban épült kápolna mellől, a 19. századi, nyolcszögletű kerítőfallal védett kálváriától szép kilátás nyílik a Mátra vonulatára. A viharos sorsú, korábban búcsúhelyként is használt kápolna többször megrongálódott, a rendszerváltás után ki is fosztották.

+ Programtipp

Kéz kilátó

Az Országos Kéktúra nyomvonalán, a Felsőtold feletti Szár-hegyen keresheted fel ezt a rövid idő alatt nagy hírnevet szerzett, fából készült alkotást, melyre felállva valóban úgy tűnhet, mintha Isten tenyeréből tekintenél körbe Görbeország tájain. A 2020-ban átadott Kéz Kilátót Csíkszentmihályi Benjámin alkotta meg a Farkaskútvölgy lovaspark ötlete alapján, és azóta a Palócföldre látogatók nagy kedvence lett.

Tepke

A Cserhát Zagyva-völgy felé eső, 500 méter felé emelkedő, nagyjából 5 kilométer hosszú vonulatának egyik legkiemelkedőbb csúcsa a Tepke, amelynek tetején egy 22 méter magas acélszerkezetű kilátó áll. Az 1960-as években még fúrótoronyként használt szerkezetet nem selejtezték le, miután eredeti rendeltetését betöltötte. Minimális átalakítással kilátóként állították szolgálatba a Karancson található, ugyanilyen szerkezettel együtt. Ha a teraszról körbepillantasz, kitűnő kilátásod nyílik a Mátra hatalmas tömbjére, Pásztó városára, de akár Hollókő várát is megkeresheted!

Béri-andezitcsúszda

A Nagy-hegy csúcsán bányászat eredményeként bukkantak a felszínre az egyedülálló, íves andezitoszlopok, amelyeket formájuk miatt andezitcsúszdának is neveznek. A hegytetőről szép kilátás nyílik a Cserhát délkeleti részére, a Mátrára és a Börzsönyre. Közvetlenül a csúcs alatt egy nagy kiterjedésű kőtengert találsz, lejjebb pedig pihenőhelyet kőtárral.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 23.3 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Bokor és Cserhátszentiván egyaránt megközelíthető autóval és busszal, parkolni a faluközpontokban lehet.

Bokor, templom
3066 Bokor, Szabadság út

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vadvirág étterem, Kozárd

A díjnyertes étterem csütörtöktől vasárnapig várja azokat, akik különleges gasztroélményre vágynak.

Honlap

Cserhátgyöngye kisvendéglő

A vendéglőben házias ízek és pizzák várják a megfáradt, éhes túrázókat.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds