Skip to main content

Túrainfó

Azt hiszed a Gerecse igazi nehéz terep és csak a profiknak való?

Tapasztald meg az ellenkezőjét! Jól tudod, a Gerecse tele van jó kis kaptatóval, de némi felkészüléssel bár izzasztó, de élvezetes túrában lehet részed. A táj káprázatos: erdők, mezők, dombok és lankák váltogatják egymást, a búzatáblák és a pipacstenger egészen magával ragadó látványt nyújtanak. A túra Tatabányáról indul, ami busszal és vonattal is jól megközelíthető. Tarján felé tekerve kevesebb az emelkedő, de azért lesz belőle bőven. Amikor viszont kiérsz a Gerecséből már a baji szőlőhegyek előtt elkezdődik a lejtő, és tulajdonképpen egészen Tatabányáig tart. A túra során természeti és épített örökségben is bőven gyönyörködhetsz: a Turul, a tarjáni halastavak vagy a tatai Öreg-tó és környéke a térség kiemelt látnivalói.

Látnivalók

Turul-emlékmű, Tatabánya

A Gerecse több mint 100 méteres sziklafalakkal szakad le Tatabánya közvetlen közelében, ezen a pompás helyen áll az óriási, impozáns Turul-emlékmű. A szobor Európa egyik legnagyobb fémmadara, a közelében pedig egy ősemberek által is lakott hatalmas barlang és egy eredeti, megmászható aknatorony, mindenhonnan parádés kilátással fűszerezve.

Öreg-tó, Tata

Hazánk egyik legnagyobb múltra visszatekintő mesterséges tava az Öreg-tó, mely kiváló adottságokkal rendelkezik egy egész napos program megvalósítására.

Agostyáni Arborétum

A Gerecse egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre található arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresned, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban.

+ Programtipp

Kálvária domb

A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a fehér falú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a kilátótorony. A domb tövében Szabadtéri Geológiai Múzeum található.

A Tatai vár az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme.

Fényes-tanösvény

A tanösvény leglátványosabb része a közel 4 hektár nagyságú, mesés láperdőben, a Nagy-Égeresben kiépített szakasz, a kilátótoronnyal. A nyílt vízfelületű lápból kikandikáló fatörzsek varázslatossá teszik az egyedülálló tájat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 41.1 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Plazma Center, Tatabánya, Fő tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds