Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Sasréti körtúra kisvasutazással

By 2022.02.21.január 8th, 2024No Comments

Fotó: Gulyás Attila / Turista Magazin

Túrainfó

Sajátos élményt nyújt az Almamellék és Sasrét között közlekedő kisnyomtávú erdei kisvasút, a „Zselici Csühögő”. Az üzemet Biedermann báró hozta létre 1901-ben. A pálya 6 km hosszan halad a széles, szép panorámájú völgyön át. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítást nézhetünk meg. Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban. Sasréten a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastély épülete előtt elhaladva érkezünk meg a végállomásra, a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolához. A vonatozás mintegy 25-30 percet vesz igénybe. Az 1,5 km hosszú tanösvény az erdei iskola épülete mellől indul az Almamelléki Ősbükkösön át. A majd kétszáz éve érintetlenül hagyott fenséges bükkös, kocsánytalan-tölgyes erdő ma helyi jelentőségű természetvédelmi oltalmat élvez. A tanösvény kihelyezett tábláival egyrészt különféle fafajok felismerését szolgálja, másrészt a tanösvényen végighaladva ismerkedhetünk a helyi lágyszárúakkal és az erdő természetes felújulásának folyamatával. Az erdei iskola mellett fajátszótér várja a gyerekeket, a tanösvény felénél, az Almás-patak forrásánál pedig kiépített szalonnasütő hely található.

Látnivalók

Biedermann Vadászkastély

A Biedermann Vadászkastély Sasréten, a Zselic dombjai között hosszan elnyúló völgy közepén található. A báró Biedermann Rezső által 1902-ben építtetett bajor stílusú vadászkastély a szentegáti központú nagybirtokhoz tartozott az akkori Somogy vármegyében, a csendes erdei környezet és a nagyvadban gazdag terület a családtagok és vendégeik pihenését szolgálta. Az épület vendégházként működik.

Kisvasúti és erdészeti kiállítás – Almamellék

Az almamelléki állomásépületben ingyenesen megtekinthető kiállítás a Biedermann Rezső báró által 1901-ben kiépített vasútvonal történetét mutatja be, érintve a gazdasági céllal létrehozott vasútvonal érdekes erdészeti vonatkozásait is. A kiállítás a pályafelújítási munkálatokkal párhuzamosan felújításra kerül, várhatóan 2022. második felétől megújult tartalommal várja a látogatókat.

+ Programtipp

Bőszénfai Szarvasfarm

A szelíd szarvasok simogatása, a dámszarvasok, a vaddisznók, az őzek és a muflonok megfigyelése és etetése, az őshonos háziállatfajainkkal való ismerkedés, a vadállomány és a trófea kiállítás megtekintése felejthetetlen élményt biztosítanak minden korosztály számára, egész éven át.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

Sasrét, Baranya és Somogy megye határán Pécstől 62 km, Kaposvártól 21 km távolságra található. Megközelíthető autóval a 67-es útról Antalszállás és Bőszénfa között leágazó 4 km-es erdészeti bekötőúton haladva, ill. Almamellék felől erdei kisvasúttal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds