Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Denevérleső körtúra a Mecsekben

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Túránk az Abaligeti-tó partjáról indul, a Denevér tanösvény jelzésen déli irányba. Abaliget igazán ősi településnek számít, nevét a honfoglaló magyarság egyik nemzetségéről kapta. A törökdúlás idején elnéptelenedett, majd német telepesek virágoztatták fel újra. Ma Baranya megye egyik fontos turisztikai központja, a gyógybarlang, a közeli orfűi tavak és a csodás természeti környezet miatt előszeretettel keresik fel hétvégenként a pécsiek és az ország minden tájáról érkező kirándulók. A kötelező látványosságokon túl érdemes az erdő szépségeit is felfedezni, elmerülni a lombok zúgásából, madárdalból és tücsökciripelésből álló szimfóniában, mely tökéletes kikapcsolódást nyújt számunkra. 

Abaliget felett a Denevér tanösvény stilizált bőregérjelzését követve vegyes erdőben halad az ösvény, míg Orfű közelében a kék háromszög jelzésre át nem vált. Ez az út vezet fel a Balázs-hegyre, ahol egy adótorony támasztja meg a négyszintes kilátót, melyre felmászva csodás panorámában lehet részünk. Belátjuk innen a Mecsek szelíd, sűrű erdővel borított dombjait és a Pécsi-tavat, valamint az Orfűi-tó víztükre található tőlünk keletre. Az orfűi tórendszer négy tóból álló füzérét 1962-ben, a 11 hektáron elterülő Orfűi-tóval kezdték el kiépíteni – a völgyzáró gát mögött felfogva a völgyben csordogáló patak és a környező karsztforrások vizét. Ezt követte a hatalmas, a kilátóból megszemlélhető Pécsi-tó a maga 72 hektáros vízfelületével, majd a híres természettudósról, Hermann Ottóról elnevezett tó következett a sorban, végül a Kovácsszénájai-tavat építették ki a horgászok nagy örömére. A kilátóból ereszkedjünk vissza a sárga kör jelzésen, majd egy elágazó után a kék kereszt jelzést követve gyalogolhatunk vissza Abaligetre, ahol a gyógyhatású cseppkőbarlang és a Denevérmúzeum vár ránk. 

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9.6 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Abaliget, a tavak mellett található parkoló.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Abaligeti tanösvény

A barlang bejáratától induló, 12 állomásos tanösvény bemutatja a környék élővilágát és azokat a geológiai folyamatokat, amelyek a tájat formálták. Végigjárásához a fákra festett denevér jelet kell követnünk. Gpx fájlt ide kattintva találsz ehhez a tanösvényhez, ha pedig ide kattintasz, a Duna-Dráva Nemzeti Park vezetőfüzete segít majd végig az ösvényen.

Denevérmúzeum

Ezeket a védett, hasznos, mégis vegyes megítélésű repülő emlősöket hozza kicsit közelebb a látogatókhoz a bemutatóhely. A kiállításon fotók, makettek, preparált állatok és interaktív térkép segítségével nyerhetünk betekintést a denevérek világába.

Orfűi-tó

A 60-as években született meg az Orfűi-tavak koncepciója a vízügyi mérnökök fejében, majd 1962-ben hozták létre az Orfűi-patak völgyzárásával az első tavat, amelyet nemsokára három újabb követett. A környék legnépszerűbb kirándulóhelyét hozták így létre.

+ Programtipp

Abaligeti-cseppkőbarlang:

A Dél-Dunántúl egyetlen kiépített cseppkőbarlangja csak 500 méter hosszú, ám levegője gyógyhatású. Ezért nemcsak szép cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk itt, de a barlangi séta a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek is enyhülést ad.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Pécs Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds