Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Kéktúrázz a fővárosban!

By 2022.10.18.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Budapestieknek a legelérhetőbb szakasz az Országos Kéktúra 1160 km-es útvonalából a 14-es számú. Annyira kézenfekvő ez a túra, hogy tömegközlekedéssel mehetsz a startpontra, és ugyanilyen könnyen haza is jutsz a végéről. A szakasz Hűvösvölgyről indul, és nyílegyenesen a Hármashatárhegyi vitorlázórepülőteret veszi célba. Az ember hamar elfejelti, hogy egy kétmilliós városban van… Az első igazi látnivaló az Oroszlán-szikla, mellyel mindenképp fotózkodj egyet! Továbbkapaszkodva eléred a túra első kilátópontját – mert hogy lesz belőle pár. A lassan száz éve itt tornyosuló Árpád-kilátóból nem csak a Budai-hegyek déli részére látsz rá, de Budapestre, és a kanyargó Duna hídjaira is.

Egy kis hullámvasút (ereszkedés, mászás) után a következő kilátóhoz érsz, amelynél mindenképp meg kell állnod, és nem csak azért, hogy beüsd a kék bélyegzőt az igazolófüzetedbe. A Hármashatár-hegy Guckler Károly-kilátója több szempontból is érdekes. A látvány itt sem elhanyagolható, és most északra is látható a horizont a Visegrádi-hegységgel. Ha hosszabb szünetet tartanál, ajánljuk a Hangás Bistrót, étellel-itallal ellátva indulhatsz neki a túra utolsó harmadának. Ezen a szakaszon kevesebb a látnivaló, de a természeti környezet itt is elragadó. Ha leereszkedtél a völgybe, pecsételj, és örülj: teljesítetted életed első Kéktúra-szakaszát!

Látnivalók

Budai kilátók

360 vagy 499 méter magasból nézhetsz körül a túrán, legalábbis ilyen magasan van az Árpád-kilátó és a Guckler Károly-kilátó. Előbbi 2029-ben ünnepli első évszázadát, utóbbi 2016-ban készült el. Az Árpád-kilátó leginkább déli irányban mutatja meg a tájat. A kőépítésű, szinte várkastélyhoz hasonló épület borostyánnal befutva egészen mesebeli hangulatot teremt. A Guckler Károly erdőmesterről elnevezett kilátó merőben újabb: fagerendái modern, geometrikus formát alkotnak.

+ Programtipp

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A vasút a maga nemében páratlan látványosság, ahol gyermekek irányítják a vonatok közlekedését. A kisvasút vonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart. A két végállomáson kívül a vonatok 6 helyen állnak meg menetrendszerűen, Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.

Pál-völgyi-barlang

A fővárosban, pontosabban a főváros alatt található a Mátyás-hegyi barlang, mely a Pál-völgyi barlangrendszerhez tartozik. Itt is bátran összekoszolhatod magad, sőt akár gyerek szülinapi zsúrt is szervezhetsz ide!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 14 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Számos autóbusz és villamos végállomása a Hűvösvögy megálló.

Megközelítés BudapestGO-valTérkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds