Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Sólymok bércein kisvasúttal

By 2022.03.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Pálházi Állami Erdei Vasút röpít Pálházáról a végállomásrra, ahol bakancsot húzva elindulhatsz csúcshódító túrádra. A négy kilométeres túra nem megterhető, családoknak, baráti társaságoknak is ajánlott, hiszen nem rejt teljesíthetetlen akadályokat. A panoráma ígérete pedig külön ösztönző erő. A túra Rostalló állomásról az Ödög-völgyön vezet felfelé egészen a Mlaka-rétig, ahonnan kis pihenővel már csak néhány perc alatt el lehet jutni a Sólyom-bérc szikláihoz. Néhol meredekebb szakaszokon felfelé sétálva érdemes egy pillantást vetni a környező sziklakibúvásokkal tarkított hegyoldalakra és a mély völgyekre. A Mlaka-réten néhány percre alkalom nyílik megpihenni és megcsodálni a hegyi kaszálót. A Sólyom-bérci úticélról csodálatos kilátás nyílik a Regéci vár irányába, de a Zempléni-hegység nyugati részét is jól belátni, a szemfülesebbek a Tokaji-hegyet is észrevehetik. Visszafelé ugyanezen az úton lehet leereszkedni Rostallóra.

Látnivalók

Pálházi Állami Erdei Vasút

A pálházi erdei vasút mai vonala valaha Magyarország egyik leghosszabb kisvasútjához, a Nyíregyházától Sárospatakon át Füzérkomlósig vezető vaspályához kapcsolódott. Ma tavasztól őszig 9 kilométer hosszan koptatják a síneket a kis szerelvények a Zemplén vadregényes sűrűjében és még egy alagúton is átbújnak rövid útjuk során. A kisvasútra pattanva, a perlitbánya magas falai után Kishuta házai között zakatolhatsz, majd megszűnik a külvilág és nem marad más, csak az erdő kanyargós nyomvonala és a csörgedező Kemence-patak.

+ Programtipp

RÖNK

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) egy kiváló szálláshely, ha a Zemplént szeretnéd felfedezni. Felszerelt konyha, játszótér, erdei iskola vár. A szálláshely mellett egy csodálatos kiállítást is magában foglal az erdő élővilágáról, valamint az erdészeti- és vadgazdálkodási munkákról. A mini skanzen park külön izgalmas.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A PÁEV Rostalló állomás megközelíthető erdei vasúttal, személygépkocsival vagy kerékpárral.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds