Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

Barangolás a Pécselyi-medencében

By 2022.05.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Sok látnivalót tartogat az útvonal, kis kitérővel bebarangolhatod egész Balatonfüredet. Érdemes egy kerülőt tenned a Tagore sétány felé, megnézni Jókai Mór emlékházát, vagy megállni egy kellemes pik­nikre a panorámás domboldalban. Árpád-kori templomromok, kálváriák és a népi építészet remekei között tekerhetsz kisforgalmú aszfaltos útvonalon. Ne tántorítson el az emelkedő, csodás kilátás és remek helyek várnak jutalmul. Az első kihagyhatatlan látnivaló a Papsokai-Siskei templomrom Balatonszőlősnél. A dörgicsei Levendárium finom kóstolói után Vászolyon a Szent Jakab-forrást csodálhatod meg, és látogasd meg a vízi színpadot is! Ezután fantasztikus élmény lesz Pécselyen át legurulni a Balaton irányába. Itt állj meg egy kicsit, és gyönyörködj a Ba­laton semmihez nem fogható látványában! Aszófőnél megér egy rövid pihenőt a védett műemléki, 1800-as évek közepén épült Vörösmáli pincesor. A pinceajtók napsugaras mintázata különösen tetszetős. A következő megálló a Kövesdi-temp­lomrom, mely Aszófő délnyugati végében, egy festői ligetben található. A mellette fakadó Almás-forrást felkeresve pedig felfrissítheted magad a hűs forrásvízzel. Csodálatos kilátás tárul eléd innen a Tihanyi-félszigetre és a Balatonra.

Látnivalók

Balatonfüredi Krisztus Király plébániatemplom

A római katolikus templom 1927-ben épült vörös kőből, innen a Vörös templom elnevezés is. A neoromán épület Balatonfüred egyik meghatározó jelképe. 40 méter hosszú, 20 méter széles, két jellegzetes tornya pedig 35 méter magas. Oltárképe az utolsó vacsorát ábrázolja, a festett üvegablakok miatt is érdemes betérni az épületbe. Hangversenyeknek, koncerteknek ad otthont a templom.

Papsoka-Siskei templomrom

Balatonszőlős felé tartva, az út mellett, a régi temető területén található a templomrom, mely egykoron a tihanyi bencések birtoka volt. A Siske-forrás mellett, festői környezetben helyezkedik el. Csodálatos balatoni panoráma tárul innen a szemed elé.

Szent Jakab-forrás és Víziszínpad, Vászoly

Vászolyon ered a Szent Jakab forrás, amely egy szépen kidolgozott forráskőből tör elő, és a falu védőszentjéről kapta nevét. Néhány lépés alatt a tó partjához érsz, melynek vize szép tiszta, és kb. fél méter mély. A vízen kapott helyet a víziszínpad, a másik oldalon pedig, a lankás domboldalban található a nézőtér. A tó melletti padokon pihenhetsz is egyet, mielőtt folytatnád utadat.

+ Programtipp

Jókai Mór emlékház, Balatonfüred

Az egyedülálló emlékház bepillantást enged az író és családjának hétköznapjaiba, és közelebb hozza a látogatóhoz a reformkor világát is. Egészen közelről nézheted meg Jókai használati tárgyait, vagy akár felesége, Laborfalvi Róza konyhai eszközeit, ruháit és közös otthonuk berendezési tárgyait. Tegyél a kertben is egy sétát, ne hagyd ki a 120 éves császárfát sem!

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 52.5 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Csopakról indul a túra és oda is tér vissza. Megközelíthető akár autóval ( a parkolás ingyenes a településen) vagy a MÁV és a Volán menetrendszerinti járataival.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kerékpár kölcsönzés – Csöpi Kerékpáros Központ

További információk

Dörgicsei Levendárium

További információk

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds