Skip to main content

Hűsölj a hazai vizeken! – TOP 5 vízitúra az ország nyugati részén

Hűsölj a hazai vizeken! – TOP 5 vízitúra az ország nyugati részén

Minden évben újra és újra felmerül a nagy kérdés: merre induljon nyaralni a család. Kiránduljunk egyet a hegyekben, utazzunk a tengerhez vagy látogassuk meg vidéken a nagyszülőket? Mi lenne, ha idén egy kis evezést is beiktatnának a programba? Ha ezúttal tényleg egy izgalmas itthoni nyaralást szervezne a család? Ha így döntesz, akkor ehhez a vízitúrázás az egyik legjobb választás! Az alábbi válogatásunkban mutatunk néhány nyugat-magyarországi vízitúra-helyszínt, melyeket bátran ajánlunk egy izgalmas kenu- vagy kajaktúra színteréül!

1. Fedezd fel önállóan a szigetközi akváriumot

A Zátonyi-Duna (vagy más néven Gazfűi-Duna) a Szigetköz egyik legvarázslatosabb Dunaága. Kezdő vízitúrázó családok, csapatok számára is ideális terep. Vize nyáron gyorsan átmelegszik, így néhány kijelölt fürdőhelyen jót lubickolhatsz benne. Lassú sodrásának és a sok vízinövénynek köszönhetően vize kristálytiszta, így alaposan szemügyre veheted a víz alatti világot is. A tavi- és tündérrózsák alatt hullámzó hínárfajok és az ágakon növekvő édesvízi szivacsok, valamint a köztük bújócskázó kisebb-nagyobb halak, felreppenő jégmadarak, gémek teszik felejthetetlenné ezt a túrát.

Fedezd fel önállóan a szigetközi akváriumot, a Gazfűi-Dunát

2. Hidak és vízi csúszdák – kalandos városnézés a Lajtán

A Lajta az Alpok északkeleti utolsó vonulataiból ered, és Mosonmagyaróváron torkollik a Mosoni-Dunába. A Mosoni-Duna széles és lassú, a Lajta viszont a házak között kanyargó folyócska, amin több helyen kiköthetsz, és így egy klasszikus városnézést kombinálhatsz egy jó kis kajak- vagy kenutúrával. A zsilip helyett kialakított izgalmas vízi csúszdák pedig még élvezetesebbé teszik a programot az egész család számára.

Hidak és csúszdák – kalandos városnézés a Lajtán

3. Vízitúra a Rába legszebb szakaszán

A Rába felső szakasza hazánk egyik legvadregényesebb és legromantikusabb folyószakasza. Szentgotthárd és Csákánydoroszló között az Őrségi Nemzeti Park területén evezünk, így végig nagyon gazdag növény- és állatvilág kíséri utunkat. A Rába nagyon gyors folyású, kanyargós folyó, sok szűkülettel, bedőlt fákkal igazi vadvízi élményt nyújt. Az itteni vízitúrák a gyakorlott evezősöknek is igazi flow-élményt adnak. Ha kezdő vagy, akkor javasoljuk, hogy túravezetővel indulj útnak. A folyó menti infrastruktúra jól kiépített, kempingek és megállóhelyek is találhatóak Alsószölnöktől Körmendig.

Vízitúra a Rába legszebb szakaszán

4. Vízitúra Európa Amazonasán, a Dráva alsó szakaszán

Evezz egyet Európa egyik legtisztább vizű folyóján, a Dráván! A hegyekből a síkságra érő víz lelassul, ezért itt a folyó széles, hatalmas kanyarokat és szigeteket alkot, többször elágazik. Ha elég magas a vízállás, egy-két holtágba is be tudsz kukkantani, a túra bedőlt fák között kacskaringózik. Olyan ez, mint egy igazi ősvadon, háborítatlansága magával ragadó. A túra a Duna-Dráva Nemzeti Park területén vezet végig, a kirándulás a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontból indul. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

Kajaktúra Európa Amazonasán, a Dráva alsó szakaszán

5. Nádi szél vízitúra tanösvény

A Badacsony lábától, a badacsonylábdihegyi Herczeg Ferenc Strandtól indul a Balaton első vízitúra-tanösvénye. A Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpontban megismerheted a Balaton, a Badacsony és a bazaltvulkanizmus izgalmas történetét, ezen a túrán pedig 6 állomáson keresztül a nádas élőhely felfedezésére hívunk. Szállj kenuba vagy kajakba, lazíts, gyönyörködj a tájban, ismerkedj a tó egykori képét idéző megmaradt élővilágával!

Nádi szél vízitúra tanösvény

Mielőtt lapátot ragadnál, olvasd el figyelmesen a 15 pontból álló vízi kisokosunkat!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds