Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Combos emelkedők és pazar panoráma

By 2022.06.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ehhez a túrához erő és kitartás szükséges, mivel itt nemcsak a szemednek, de a lábizmaidnak is lesznek benyomásai a tájról. A kerékpártúra az aranybányászat meghatározó pontjáról indul, Telkibányáról, és noha mostanra már kiürültek a készletek, de a mai napig izgalmas lehetőségeket rejt. „Telkimanó” ikonikus személye a településnek, akivel ásványgyűjtő túrán is részt vehetsz. Bózsváról Nyírin át vezet az út, majd Füzérkomlóson európai bölényeket nézegethetsz. Kerékpárúton haladva feltűnik előtted Füzér vára, amely a Milic hegykoszorújában magasodik. Hollóháza felé veszed az irányt, ahol ma is csodás porcelántárgyak készülnek. Az Országos Kéktúra kezdő- vagy végpontja ez: ha bakancsra cseréled a cipődet, akkor szebbnél szebb erdei utakon fedezheted fel innen a Zemplén keleti szegletét. Ahogy az emelkedőn felérve magad mögött hagyod Hollóházát, érdemes megállnod egy pillantásra, mert lenyűgöző a panoráma a völgyre. Az erdőn át jutsz el Kékedre, útba esik a régi Melczer-kastély is. Egy rövid emelkedő és egy hosszú gurulás után pedig röviden megpihenhetsz a településen. A túra utolsó állomásán, Abaújváron tekintsd meg a Hernád folyó partján épült Abaújvári földvárat. Telkibányáig egy új, biztonságos kerékpárúton juthatsz vissza.

Látnivalók

Telkibányai Helytörténeti Kiállítás, Telkibánya

Páratlan részletességgel mutatják be a makettek az aranybányászat munkásainak életét. A kiállítás épülete egykor Magyarország első kerámia és kőedénygyára volt. A kertben is bátran nézz szét, és keresd meg a bányamanót. A kiállítás területén egy ércőrlő malomkő- park, az úgynevezett Szent Katalin emléktáró és egy bányászatot bemutató fa szoborcsoport is megtalálható.

Szent Katalin-ispotály és kápolna, Telkibánya

A főúton haladva talán észre sem vennéd, mi mindet rejt a Községháza feletti domboldal. A Szent Katalin kápolna mellett álló ház volt Magyarország egyetlen eredetileg is ispotály céljaira emelt épület. Innen letekinthetsz az alattad elnyújtózó településre is. Pár száz méterre pedig a temető parkjában II. világháborús emlékeket is felfedezhetsz.

Béla-szikla, Bózsva

A Bózsva-patak mellett található 15-20 méter magas sziklához egy leganda kapcsolódik: IV. Béla itt pihent meg a tatárjárás idején. Ezért róla nevezték el a település központjában álló tó melletti sziklát. Az érdekes sziklaforma a patak eróziós munkájának köszönhető.

Hollóházi Porcelánmúzeum

A múzeumban láthatók a tárgyi és írásos emlékeket nézhetsz meg arról, hogyan jöttek létre 1777-től napjainkig a porcelángyár szebbnél szebb tárgyai. Szász Endre festőművész porcelánalkotásai is kiemelkedő helyen szerepelnek, valamint az első magyarországi Forma 1 versenyek Nagydíjai is.

Hollóházi Szent László katolikus templom

Az 1967-ben épült templom három darab, sátorszerű betonháromszögből áll. Egy finn templom adta az ihletet hozzá. A stációkat Kovács Margit Kossuth-díjas magyar kerámiaművész, érdemes és kiváló művész, a Krisztus-corpust Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, míg a porcelán táblaképet a Munkácsy Mihály-díjas Szász Endre készítette.

Eszkáros (Szlovákia)

Skáros (magyarul Eszkáros) szlovák területen fekszik. A feljegyzések szerint a 13-14. században vár állt ezen a területen, de ma már csak néhány falmaradvány fedezhető fel itt. Az alig 1100 létszámú település határában egy hadtörténeti emlékparkban található, ahol tank és páncéltörő ágyú is látható.

Melczer kastély, Kéked

A 17. században épített kastély a Hernád keleti partjától nem messze található. A történelem nem kímélte, de a helyreállítások során törekedtek a romantikus stílusjegyek megőrzésére és a várkastély-jelleg megtartására

Abaújvári földvár

Az abaújvári földvár Magyarország egyik legrégebbi erődítménye. A 15. századig folyamatosan ki volt téve a támadásoknak, és karbantartás híján a sáncok faszerkezete romlásnak indult, a kőfal köveit pedig a falubeli építkezésekhez használták fel.

+ Programtipp

Ásványgyűjtés Telkibányán

„Telkimanó” segítségével azt is megtudhatod, hogy túra közben hol találhatsz hegyi kristályokat, opálokat és más féldrágaköveket.

Aranyásók útja tanösvény, Telkibánya

A 8 kilométeres tanösvényt érdemes végigjárnod, mert itt Mátyás király kútja mellett Szép Ilonka sírját és egy jégbarlangot is felfedezhetsz. Az útvonalon a bányászat két korszakának maradványaival találkozol, a táblákon részletes információk segítik a megértést.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 37.6 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Autóval: Az M30-as autópályán Hidasnémetiig, onnan Telkibánya felé.

Vonattal: A Budapest – Kassa vonalon közlekedő vonattal Hidasnémetiig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság

A látogatóközpontban a vár és a település történetét, a környék természeti és kulturális értékeit, hagyományait mutatják be.

Honlap

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds