Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBükki Nemzeti ParkÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Terepjárós kaland egy „kővé dermedt vízesésnél”

By 2021.06.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Salgótarjántól néhány kilométerre, a Medves-fennsík és a Mátra közti dombok rejtekében fekszik Kazár. A falu központjából gyalog vagy tufa-taxival (terepjáró autóval) boglyas erdőn át juthatsz el az egyedülálló, védett természeti értékhez, a 20 millió éves riolittufa-erózióhoz.

Hasonlót a világban 6 helyen lehet találni, de a nógrádi a legidősebb. A Mátra vulkanikus kitörésekor felszínre került porból képződött. A képződmény olyan, mintha egy tajtékzó vízesés egy pillanat alatt kővé vált volna. Erősen barázdált felszíne holdbéli tájként emelkedik ki a buja növényzettel fedett dombok közül. A terepjárós tufa-taxi “végállomása” után még kb. 200 méteres lejtős erdei sétával lehet elérni a legmagasabb pontját.

Gyalogosan Kazár keleti részéből, a piros kereszttel jelzett földúton juthatunk el a különleges földtani képződményhez. A letérőket végig kitűnően kitáblázva érheted el a gerincet. A kazár környéki kaland a tufánál nem ér véget.

Az utunk kényelmes sétával folytatódik a település feletti bányatóig, majd – szintén a piros kereszten – az Aranyos-patakforrásig. Délre tartva utunkat keresztezi a piros sáv jelzése. Innentől azon jutunk vissza Kazárra.

Látnivalók

Riolittufa

A korai miocén kori fehér színű, puha, gyűrt felületű kőzet fedetlenül, növényzettől mentesen terül el hatalmas, közel 1 hektárnyi területen. Mintha egy hófehér holdbéli táj ékelődne a Cserhát buja lombjai közé.  Hozzá hasonló a világon összesen 6 helyen, található, és ebből a legközelebbi is Törökországban van.

Tájház és bányászati kiállítás

Az eredeti palócházban bemutatott gyűjtemény a népi életmód tárgyi emlékeivel, a kenderfeldolgozás menetével, a bányatelepülés múltjával és annak eszközeivel ismerteti meg a látogatókat.

+Programtipp

Tufa-taxi

Kazáron Tufa taxi működi, az idősek, vagy a gyaloglás helyett – esetleg mellett – másfajta kalandra is vágyó, kíváncsi emberek számára, akik szeretnék megnézni a ritka képződményt. A szolgáltatásról érdemes előre érdeklődni a Palóc Múzeum elérhetőségein.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6.4 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

3127 Kazár, Diófa út 2.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds