Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalFertő-Hanság Nemzeti ParkÉszak-DunántúlSoproni-hegység és Fertő-tó

A vasfüggöny mentén a Szárhalmi-erdőn át

By 2021.05.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A tartalmas, hosszú túra során nemcsak Sopron környéki szép kilátásban lesz részünk, hanem a vasfüggöny lebontásában szerepet játszó, az európai történelmet is befolyásoló helyszíneket is bejárhatjuk.

Sopronból indulva első állomásunk az Ó-Hubertusz kilátó. A vadászok és erdészek védőszentjéről elnevezett fakilátóból csodálatos körpanoráma nyílik a Szárhalmi-erdőre, a Soproni- és Rozália-hegységekre és a Fertő-tóra. Erre a pontra több mint száz évvel ezelőtt, 1904-ben emeltek először kilátót, a mait a 100 éves évfordulóra újították meg.

Az egykori műszaki határzár nyomán haladunk tovább és a vasfüggöny átvágásának helyszínét keressük fel. Itt egy emlékoszlop áll, melyet az 1989. júniusában történt esemény emlékére emeltek: a magyar és az osztrák külügyminiszter szimbolikusan ezen a helyen vágta át a vasfüggönyt. A valójában sajtóeseményről készült fotók bejárták a világot.

Tovább haladva a Dudlesz-erdőbe érünk, ahol két barlangra is bukkanhatunk. Sopron környékén az alapkőzet jellegénél fogva nem sok a barlang, ráadásul a homokkőben keletkezett barlangok – a határsáv miatti elzártság okán is – csak az utóbbi évtizedekben váltak ismerté. Az Ottó és a Ferenc barlangot kereshetjük fel, melyek elnevezései a felfedező erdészek neveire emlékeztetnek. Utunk az egykori határsáv nyomvonalán vezet tovább, míg elérkezünk a Páneurópai Piknik Emlékhelyhez. Az 1989. augusztusi határáttörés helyszíne ez, ahol egy emlékhely és park áll. Itt megismerhetjük a vasfüggöny korszakát és a Páneurópai Piknik során történt eseményeket. Innen indulunk tovább, hogy a római korból ránk maradt vallásos helyet, a Mithrasz-szentélyt keressük fel, amely korábban a határsávban feküdt. Végül egy szép panoráma úton Fertőrákos felé vezet az utunk, így érjük el a Kecske-hegyi kilátó felújított építményét, ahonnan visszanézhetünk a bejárt területre. A Tómalom érintésével érkezhetünk vissza Sopronba.

Látnivalók

Sopron – Panoráma a Bécsi dombról

Induláskor Sopronban útba ejthetjük a Bécsi-dombi római kori amfiteátrumnál kialakított parkot, ahonnan nagyon szép panoráma nyílik a városra. Innen szemügyre vehetjük a városképből imponáló méreteivel és gyönyörű tornyával kiemelkedő Szent Mihály templomot, amely Sopron védőszentjének nevét viseli, s egyben legkorábbi plébániatemploma. Az előttünk feltáruló látkép alapján nem is gondolnánk, hogy ez a gyönyörű gótikus építmény a kora középkorban még a város falain kívülre esett, és az akkori szokásoknak megfelelően a temetőben építették fel.

+ Programtipp

Fertőrákos – Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákoson keressük fel a Kőfejtőt és Barlangszínházat. Itt nem csak megpihenni és felfrissülni nyílik alkalmunk, hanem programokból is válogathatunk. Megtekinthetjük a kőfejtő természeti, kőzettani és őslénytani értékeit bemutató kiállítást vagy végig járhatjuk a Sziklai Benge tanösvényt, ahol tematikus bemutatóhelyek segítségével lehet ismerkedni az egykor kőbánya, a Fertő melléke és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel, miközben több kilátóponton is gyönyörködhetünk a Fertő-tájban.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 34 km
Időigény: 10 óra

Megközelítés

Gépjárművel az Amfiteátrumnál leparkolva.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds