Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Kerékpárral a Dráva síkján

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Harkány üdülővárosa kiváló kiindulópont, ahol szállást, étkezést, kikapcsolódási lehetőséget találsz, és akár e-bike-ot is bérelhetsz itt a túrához. A kisvárost egy szép kerékpárúton hagyod el Drávaszabolcson át a Dráva töltéséig. Itt balra fordulsz a Dráva folyását követve, de érdemes egy kis kitérőt tenned, hogy kinézz a Drávára a drávaszabolcsi kikötőnél. Sőt, itt akár egy sétahajózáson is részt vehetsz. Az aszfaltozott gátat követve ártéri erdők csendje kísér itt, 8 kilométeren át. Ha nincs nagy sár az erdőben, térj le a gátról az ártér gyönyörű vadonjába, egészen a Dráva partig! Keselyűsfapuszta után egy jellegzetes helyi fél utcás kistelepülést, Tótokföldjét érinted, majd Mattyon keresztül Siklósra tekersz. Itt ne hagyd ki az Európa Nostra díjas Malkocs bej dzsámiját, és a szerb ortodox templomot sem, melynek ikonosztáza lenyűgöző. Kitérőt tehetsz a Máriagyűdi Bazilikához is, amely a Dél-Dunántúl legfontosabb zarándokhelye. Ráadásként pedig vár a környék kézműves cukrászdája, a Czukorborsó Máriagyűdön. A túra után pedig akár a harkányi gyógyfürdőben is felfrissülhetsz.

Látnivalók

Siklósi vár

A Siklósi vár – mely a város szimbólumává vált – Magyarország egyik legépebb, legegységesebb történelmi emléke a Tenkes alján. Legfontosabb elemei még a középkorban épültek, ám építészetileg minden korszak nyomot hagyott rajta. Az épületegyüttes magja maga a várkastély, melyet várfalak, tornyok és bástyák öveznek.

Malkocs bej dzsámija

A vár mellett Siklós városának másik kiemelkedő látványossága ez a 16. századi török templom. 1543-1565 között épült egy magas rangú török tisztviselő, Malkocs bej vezetésével. A műemléki helyreállítás 1990-ben kezdődött, majd 1993-ban az épület elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben a kiemelkedő helyreállításért ítélnek oda.

Szerb ortodox templom

A vártól pár perc sétára, a dzsámitól alig néhány lépésre egy különleges egyházi-építészettörténeti emlék vár: a szerb ortodox templom. Ikonosztáza, amelyet nemrég újítottak fel egészen káprázatos.

+ Programtipp

Drávai sétahajózás

A vadregényes Dráva-vidék különleges madár- és állatvilágát egy 45 fős sétahajó fedélzetéről tekintheted meg. A hajó állandó kikötője Drávaszabolcs, a Dráva 78-as folyamkilométerénél. Gépkocsival, autóbusszal egyaránt jól megközelíthető, a parkolási lehetőség biztosított.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Pécsről az 58-as közúton jutsz el Harkányba személygépkocsival. Autóbuszok a pécsi távolsági buszpályaudvarról indulnak.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Czukor Borsó cukrászdája

A környék legjobb kézműves cukrászdája hamisítatlan vidéki vintage hangulattal, ahol a sütemény és csokoládé illata keveredik a frissen vágott fű- és virágillattal.

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds