Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

A Középső-Mecsek egyik legszebb szurdoka: a Meleg-mányi-völgy

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Túránkon a Mecsek egyik gyönyörű szurdokvölgyében keressük fel a hegység legnagyobb zuhatagát, az Ágnes-vízesést. A Dömör-kaputól a piros négyszög, majd a piros kereszt jelzéseken haladunk, majd a Lámpás-patak folyását követve érjük el a kantavári kőbányát. Itt leereszkedünk a Meleg-mányi-völgybe, amely a mésztufagátakon átbukó vízeséseiről nevezetes.

A Mecsek csodás erdei között vezet utunk, melyet tavasszal hatalmas medvehagymamezők kísérnek. A patakvölgyben található mésztufagátak úgy alakultak ki, hogy a mészkőrétegeken átszivárgó víz magas kalcium-karbonát-tartalma kicsapódik a vízbe esett ágakon, leveleken, fatörzseken, így természetes gátakat képez, ezzel még látványosabbá téve ezt a szurdokvölgyet, csobogókat, vízeséseket és kis tavakat kialakítva. A völgy fölé boruló fák árnyéka és a patakvölgy levegőjének magas páratartalma ideális túrává teszi ezt a kirándulást akkor is, ha egyébként a nagy hőség miatt nem vágyunk a szabadba. A Meleg-mányi-völgy és a Mecsek legszebb természeti csodája a Meleg-mányi-forrás, ahol egy több lépcsőből álló, fátyolszerűen szétterülő vízesést csodálhatunk meg.

A pihenő után a zöld sáv jelzésen gyalogolunk tovább a Petnyák-völgybe, majd egy izgalmas patakátkelés után elérjük a Mecsek legmagasabb vízesését, az Ágnes-vízesést. A Petnyák-völgyből a Nagy-Mély-völgybe ágazva folytatjuk utunkat a piros sáv jelzésen. A meredek falú szurdokvölgy a Kánya-forráshoz vezet. Visszafelé megmásszuk a középkori Kanta-vár romjait, majd a piros sáv jelzésű ösvényen térünk vissza a Dömör-kapuhoz.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.2 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Dömör-kapu, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Ágnes-vízesés:

Másfél-két méteres magasságból alázuhanó víztömegével ez a vízesés a Mecsek legmagasabb vízesése. Tavasszal és csapadékos idő után nagyon látványos az itt lezúduló patak.

Kanta-vár:

A szárazárokkal körülvett, három oldalról megmászhatatlanul meredek hegycsúcson álló romokat a népnyelv Kantavár néven emlegeti. A vár az eddigi ismeretek szerint a pécsi kántorkanonok erődített lakhelye volt még a török hódoltság előtt, a 15. század táján. A romok mellett elhalad a Dél-dunántúli Pirostúra egyik szakasza.

Kis-réti tanösvény:

A tanösvény a vidámpark bejáratával szemben, a Pécs belterületéhez tartozó Dömör-kaputól, a kisvasút végállomásának közeléből indul. A kényelmes, kb. másfél kilométeres sétával végigjárható, rendkívül érdekes tanösvény a megszokott táblák mellett interaktív elemeket is kínál. A tájékoztatók segítségével megismerkedhetünk a mecseki erdők jellemző lágy szárú növényfajaival, fáival, cserjéivel, a leggyakrabban előforduló állatokkal. Megtudhatjuk, a vadak milyen nyomokat vagy beazonosításukra alkalmas jeleket hagynak maguk után, hogy lesz a csemetéből idős fa, és milyen sokoldalúan hasznosítható a kitermelt faanyag az ember számára.

+ Programtipp

Tubes, János-kilátó:

A Tubes tetején álló 22 méter magas körpanorámás kilátó felső kilátószintje 16 méter magasan van. Közadakozásból, a Tubes Kilátó Alapítvány tevékenységének köszönhetően épült fel.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Pécs Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds