Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Út a gyógyító kövekhez

By 2022.02.25.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Emberek százai keresik fel évről évre az ország második legmagasabban fekvő településén, Bükkszentkereszten, a természet különleges energiáját sugárzó köveket és fákat.

A túra a festői Lillafüredről indul, a hegy oldalában futó Mária sétány önmagában is különleges. Az úgynevezett Limpiászi keresztnél érdemes kiélvezned az erdő csendjét. A Szinva völgyéből felkapaszkodva pedig a Kis-Dél tetején álló kilátóhoz jutsz, ahonnan gyönyörű panoráma tárul eléd. Innen érkezel Bükkszentkeresztre, majd a falut átszelve az erdei zarándokhelyre, a gyógyító kövekhez. A természet templomában kövek és a szikla fogad, amin a helyi legenda szerint Szűz Mária is üldögélt. Van, aki a kövek között végtelen nyugalmat él át, van, aki furcsa bizsergést érez. Egy biztos; a gyógyító kövek alkalmasak arra, hogy a túra folytatása előtt kifújd magad, és szusszanj vagy meditálj egy rövidet. A visszautad átvisz a Jávor-hegyen, ahova a Lillafüredi libegő érkezik. Ha van váltott jegyed, amit előzőleg a túra elején a felvonó indulóállomásán vásároltál meg, innen már kényelmesen utazhatsz. De érdemes tovább sétálni, hiszen az erdei út csodás helyen, a Fehér-kő tövében kanyarog a Szent István barlangig, amely kristálytiszta gyógyhatású levegőjével és lelket simogató cseppkőcsodáival méltó lezárása ennek a túrának.

Látnivalók

Herman Ottó Emlékház

Herman Ottó egykori lillafüredi nyaralója ma kiállításnak ad helyet, amely a néprajzkutató és természettudós széleskörű tudományos munkásságát, politikai és közéleti tevékenységét mutatja be.

Limpiászi kereszt

A Bükk egyik legismertebb kegyhelye Lillafüreden, a Mária sétányon. A tábori oltár az 1920-as évek végén épült. A fa kereszt eredetije az észak-spanyolországi Limpias nevű település templomában található.

Üvegmúzeum és Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

A múzeum megismertet az üveg alapanyagaival, a kemencékkel, az üvegfúváshoz szükséges eszközökkel, fúvóformákkal. A szabadtéri néprajzi tárlat pedig a mész- és szénégetés, a kovácsolás és a favágás mesterségét mutatja be Bükkszentkereszten.

Libegő

A Szinva-patak völgyéből vezet a pálya a Fehérkő mellett elterülő Jávorhegyi rétre. A negyed órás, közel 1100 méteres út gyönyörű bükki táj felett halad. A csúcsról pedig számos túraútvonal indul a Bükk minden irányába.

+ Programtipp

Szent István barlang

Lillafüred egyik legismertebb látványossága a fokozottan védett Szent István-barlang, aminek felfedezése egy szerencsétlenül járt kutyához köthető: beesett egy nyílásán és a segítségére sietők a gyönyörű cseppkőképződmények és oldásformák között leltek rá. A kiépített barlang túravezetővel látogatható, 340 méter hosszan.

Oxigén sétakör

A lillafüredi libegő felső állomásáról induló 7 kilométeres útvonal elvisz Fehérkőlápáig, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul a látogató elé a Szinva-völgyre, illetve a szemközti hegyoldalakra. A könnyed, frissítő sétán élvezheted a Bükk gyógyító klímáját, és megismerkedhetsz a vidék változatos állat- és növényvilágával is.

Függőkert

Lillafüred páratlan tájépítészeti emléke. Lépcsőzetesen ereszkedik alá a Palotaszálló alatti hegyoldalban az Anna-barlang bejáratához és a vízeséshez. A különböző tematikájú teraszok mindegyike más élményt nyújt: a zene, a szobrászat, illetve a vízesés terasza nemcsak a múlt század eleji hangulatot adja vissza, hanem botanikai meglepetéseket is tartogat.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 15 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Lillafüreden, az Egri Országút közelében több fizetős parkoló is rendelkezésre áll, melyek nyáron gyorsan betelnek.
Tömegközlekedés: Lillafüredre az MVK  5-ös és 15-ös számú buszjáratai közlekednek Felső-Majláth villamosvégállomás felől.
Volánbusszal Lillafüred és Bükkszentkereszt megközelíthető Miskolc, Répáshuta és Budapest irányából is (Lillafüred vasútállomás vagy 5-ös végállomás megállóhelyek).
Miskolc Dorottya utca irányából akár kisvasúton is megközelítheted a túra kiindulópontját.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vendéglő a Pisztrángoshoz
Frissen sült halas ételekkel várja vendégeit az ómassai őskohó szomszédságában, erdei vasúttal is megközelíthető.

Honlap

Molnár Csárda
A Molnár-Csárda étterem a Bükk lábánál a Lillafüredre vezető hegyi út mellett helyezkedik el. Kiváló pihenő az erre utazó, jót enni vágyó vendégek számára.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds