Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest környéke

Budai Zöld 3: Solymártól Nagykovácsin át Telkiig / Távol a város zajától

By 2023.07.13.január 22nd, 2024No Comments

Túrainfó

A felejthetetlen élményekkel kecsegtető Budai Zöld harmadik, egyben utolsó szakaszán magad mögött hagyhatod a fővárosi nyüzsgést a békés, természetközeli feltöltődés reményében. A Telkiben véget érő útvonal Solymártól Nagykovácsi felé vezet, ahol Solymár központját elhagyva betérsz az erdőbe, a Zsíros-hegyre vezető ösvényre. Itt érdemes kitérőt tenni a panorámapontként sem utolsó, 348 méteres tengerszint feletti magasságban található Ördöglyuk-barlang felé, amely szabadon látogatható. A barlangászás szerelmeseinek igazi kalandot ígér az 5,5 kilométer hosszú ördöglyuk bejárása! A hegyről könnyű séta visz az agglomeráció legmagasabban fekvő településére, Nagykovácsiba, ahol több lehetőség is adódik a szusszanásra, a fagyizótól a piros kockás terítős étteremig. A település egyébként az egykor itt élő királyi kovácsok, vasművesek után kapta a nevét. A pihenő után át kell kelned az Ördög-árkon, hogy elérd a Széltörés-erdőt, melynek elnevezése az 1924-es tornádó erejű szélvihar pusztításának emlékét őrzi. Az út végén elsétálsz az Anna-vadászlak mellett, majd a 422 méter magas Telki-hegyet észak felől megkerülve megérkezel Telkibe, a Budai Zöld végállomására.

Látnivalók

Ördög-árok

A Nagykovácsi-medencében ered az Ördög-árok időszakos patakja, amely 21 kilométeres utat tesz meg a természetből a városba. Nagyobb esőzések után tiszta vizű patakként átfolyik a látványos Remete-szurdokon, majd megérkezik Hűvösvölgybe, ahonnan először egy kibetonozott mederben, majd a föld alatt folytatja útját a budai szennyvízelvezetőig.

Széltörés-erdő

Nagykovácsi és Telki között terül el a különleges nevű Széltörés-erdő, amelyet egy emlékezetes, tornádó erejű szélvihar után neveztek el. Páty felől érkezett az orkán 1924. június 14-én, amely több halálos áldozatot is követelt. Ma a Telki-Nagykovácsi erdei kocsiúton, a zöld turistajelzésen található tölgyfán tűzzománcból készített szentkép emlékezik az áldozatokra.

+ Programtipp

Csergezán Pál-kilátó

A Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méter magas Nagy-Kopasz tetején tör a magasba a vörösfenyőből megépült Csergezán Pál-kilátó. A torony legfelső szintjére pontosan 100 lépcsőfok vezet fel, érdemes azonban mindet megmászni, hiszen semmihez sem fogható körpanoráma fogad odafent. A kilátóból tiszta időben feltárul előtted Budapest látképe 100 kilométeres sugárban, benne a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység fenséges domborulataival.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark Budapest határán, a budakeszi völgyben található. Szépjuhászné vasútállomástól a 22-es buszcsaláddal lehet eljutni. A park több mint háromszáz hektáros, körülzárt területen fekszik, ahol a nagyközönség számára mutatják be a Buda környéki erdők élővilágát, valamint a Magyarország más részein és Európában honos fajokat. A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából nyitották meg.

Budakeszi Kalandpark

A kalandpark a Budakeszi Vadaspark területén található. Gyönyörű erdei környezetben 6 különböző nehézségű pályával várja a magasságot, izgalmakat kedvelő kalandorokat.

Budakeszi Arborétum

Péntektől vasárnapig várja a természet szerelmeseit a Budakeszi Arborétum, melyet nemcsak a kellemes, erdei sétákért, hanem a változatos szervezett programokért is érdemes felkeresni. Figyeld meg a park gazdag élővilágát, miközben békés, zöld környezetben erdőfürdőzhetsz a várostól nem messze. Az erdei tónál mocsári teknősöket, a madárházban pedig gerléket és fürjeket is szemügyre vehetsz.

Nagy-Szénás

Sokak szerint az egyik legszebb panoráma Budapest környékén a Nagy-Szénás erdőhatár feletti, zöld síkján várja a természetjárókat. A Nagykovácsiból induló, mindössze 2,1 kilométeres tanösvényen mindössze 1,5 óra alatt elérhető a hegytető. A változatos terepen futó körtúra során nemcsak elképesztő kilátások várnak rád, hanem megismerheted a Szénások ritka természeti kincseit is.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása:
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.8 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Solymár, Bajcsy-Zsilinszky utcai buszmegálló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds