Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Hidak és csúszdák – kalandos városnézés a Lajtán

By 2022.07.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Lajta az Alpok északkeleti utolsó vonulataiból ered és Mosonmagyaróváron torkollik a Mosoni-Dunába. Izgalmas körtúra a mosonmagyaróvári Itató strandtól a Lajta-zsilipig, majd átemelést követően a város szívében. A túrát az Itató strandról indulva a Mosoni-Dunán lefele haladva kezdjük, majd a Lajtán, a vár mellett felevezve folytatjuk a zsilipig haladva, ott átemelve a Malom-ágba. A mosonmagyaróvári belvárosi szakasza a Lajta-zsiliptől a Malom-ágon át a Mosoni-Dunáig terjed.

Ez az ág a legeredetibb nyomvonalon kanyarogva az óvári várat övező árok vízpótlását is adta, valamint több ágra szakadva a Magyaróvár városfalát is óvta. Az út során nagyszerű éttermek és kávéházak is várnak, feltöltődési lehetőséget nyújtva. A Főhercegi malom alatt két lépcsőben úgynevezett hajócsúszda vezet kb. 1,5 métert lefelé, majd a Mosoni-Dunára érkezve az MVSE csónakházában kikötve ér véget a túra.

Látnivalók

Mosonmagyaróvári vár

Mosonmagyaróvár patinás középkori eredetű épülete a Vár, melynek alsó szintje és a teljes környezete 2021-ben megújult és turisztikai funkciókat kapott. Egy kiállítás keretében megismerheted a vár történetét és az 1818-ban Európában itt megindított Mezőgazdasági Akadémia és jeles oktatóinak, hallgatóinak történetét is. A Vár-tó és a Rudolf liget parkja pedig nagyszerű sétára is lehetőséget nyújt.

+ Programtipp

FUTURA, Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza

A „játszóház” 2700 m2 területen várja a természet törvényszerűségeinek lelkes felfedezőit. Az egykori magtár épületében berendezett interaktív kiállítás négy szintjén a négy őselemen keresztül fedezheted fel a Szigetköz, Magyarország és a világ csodáit. Izgalmas tudományos programok, 5D mozi és Planetárium is vár minden korosztályt.

Csellery-ház

A ház a város legrégebbi lakóháza. Magyaróvár barokk hangulatú Fő utcáján található, és a Hanság Múzeum képzőművészeti kiállításának ad otthont. A Hanság Múzeum a Lajta Hotel melletti evezős kikötőből könnyen megközelíthető. Itt nagyszerű múzeumpedagógiai vezetéssel várják a csoportokat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 10.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Mosonmagyaróvári Itató strand, 9200 Mosonmagyaróvár, Strand u. 17.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

MVSE Csónakház
Hajóbérlés

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds