Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAggteleki Nemzeti ParkÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Szádvár, a „Bebekek” egykori fészke-Szádvári kiskör

By 2021.03.10.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Ménes-völgyön felfelé indulva a bővízű Tetves-forrásnál ágazik szét a két útvonal: ha fölfelé indulunk el, a Szádvár ösvény számos érdekességet bemutató útvonalán juthatunk fel a várba (ez a Szádvári kiskör). Ha Derenket is szeretnénk megnézni, a völgyön továbbhaladva induljunk el (ez a Szádvár-Derenk-nagykör).

A tanösvény útvonala egyre magasabbra kapaszkodik, miközben a Vár-bükk északi oldalára kanyarodunk: a szürke törzsű bükkök között több helyen kisebb-nagyobb, mohás sziklakibúvásokat láthatunk. Utunk nyomvonalán többször is párhuzamos bemélyedésekre lehetünk figyelmesek, melyeket az egykoron a várba kapaszkodó szekerek véstek a sziklákba. A várhoz közeledve egyre inkább a déli oldal felé kezdünk haladni: a bükköket tölgyek váltják fel, az erdő kiritkul, egyre jobb lesz a kilátás.

A Szádvár egykori falai a lelkes és kitartó vármentő munkálatoknak köszönhetően egyre jobban kirajzolódnak, felfedezhetjük a vár egykori részleteit. Észak és dél felé is pompás panoráma tárul elénk. Ha nem akarunk utat ismételni, a várat észak felé meredek lépcsőn hagyhatjuk el (esős időben fokozottan legyünk óvatosak!). Az északi oldalra ismét leereszkedve a Várkertben fedett erdei pihenő vár minket, majd a lépcső aljában az egykori „csiga” épületét láthatjuk. Lefelé haladva két forrást is érintünk: ezek a Lakatos- és a Csurgó-forrás.

Látnivalók

Szádvár

A Ménes-völgy felett emelkednek hazánk egyik legnagyobb alapterületű romvárának, a Szádvárnak a falai. A várat a 13. században emelték és 1688-ban a bécsi Udvari Haditanács utasítására elpusztították. Legjelentősebb ostroma 1656-ban zajlott: Bebek György felesége, Pathócsy Zsófia volt a várvédők parancsnoka.

„Csiga”

A várba utánpótlást szállító szekerek a Várkertig tudtak feljutni. A „Csigában” átrakva a tárgyakat egy másik szekérre, azt mintegy középkori felvonóként használva, hosszú kötéllel húzták fel a csúcsra az ellátmányt (a lépcsősor helyén). A szerkezetet a felső várban két ló mozgatta.

Lakatos-forrás, Borz-lyuk

A csekély vízhozamú forrás Lakatos László emlékét őrzi, aki a Meteor-barlang kutatásakor szenvedett halálos balesetet 1969-ben. Északkeletre, mintegy 20 méter távolságban található a Borzlyuk-barlang ferde D-formájú, szűk bejárata, alatta pedig a Lakatos-forrás árvízi forrásteknője.

Csurgó-forrás

A Z sáv jelzés becsatlakozása előtt újabb forrás kifolyó vizét keresztezzük: a Csurgó-forrás fakad a közelben. Érdekessége, hogy több ponton bukkan a felszínre, és hogy vize lágy, mivel vízadó kőzetéből kevésbé oldódik ki a mész, mint a környékbeli források esetében.

+ Programtipp

Pista bácsi tájháza, Szögliget

Egykori lakóházát nagy vendégszeretettel és érdekes történetekkel fűszerezve mutatja be Duber István. A dúlház egy XIX. században épült parasztház, mely a hajdani használati tárgyak gazdag gyűjteményét rejti magában.

További információkTérkép

Nagy Könyv, Szinpetri

Az egykori vízimalom felújított épületében látható Nagy Könyvet 2010-ben a Világ Legnagyobb Könyvének minősítették (Guiness Rekord). A könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény- és állatvilágáról, illetve épített örökségéről szól. Terjedelme 346 oldal, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg.

Az épületegyüttesben látható még a Magyarországon egyedülálló, XV. századbeli papírmalom-rekonstrukció. Egy biblia és egyházi könyvgyűjtemény is megtekinthető.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 4.55 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Szalamandra Ház, Szögliget

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

No Content Available

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds