Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Vendvidéki zsidai bolyongás

By 2021.06.25.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Túránkat Apátistvánfalva központjában indítjuk. Szentgotthárd irányába indulunk. Rögtön egy meredek lejtőn jutunk a völgybe. Gyönyörű rétek szegélyezte völgyben sétálunk, igazán pompás látványban lesz részünk, majd rövidesen a piros turistaút jelzéseit követhetjük egészen Szentgotthárd-Zsida városrészig. Egy emelkedőn veszi kezdetét vadregényes kalandozásunk. Végtelennek tűnő erdők, nyiladékok, füves tisztások váltakoznak utunk során.

A Zsida-patak völgyébe érkezve igazán harmonikus táj fogad bennünket, ahol kellemes útitársunk lesz a patak. Rövidesen lakott területre érkezünk. Szentgotthárd zsidai részén haladunk végig, de attól nem kell félnünk, hogy a város zaja kizökkent minket az idilli természeti élményünkből. Zsida – Hársas-tó – Farkasfa útvonalon a zöld jelzések mentén haladunk. Újra erdők és tisztások váltják egymást a Zsida-patakot követve, igazán vadregényes rész vár ránk.

A patakot elhagyva a Vörös-oldalban haladunk felfelé, majd a gerincet keresztezve ereszkedünk le a Hársas-tó völgyébe. Mintha egy „tengerszemhez” érkeznénk. Bámulatos hely és környezet. Pihenőhely, nyáron strand, büfé, minden, ami szem-szájnak ingere. Érdemes megpihennünk, mert a dombokat, emelkedőket még nem hagytuk magunk mögött.

Farkasfa felé haladva újra erdőrengeteg következik, ami megunhatatlan. Annyi illatot, színt és megannyi formát rejtenek ezek az erdők, hogy ettől válik igazi élménytúrává gyalogtúránk. Farkasfát a Huszászi-patak völgyében találjuk. Templomot, haranglábat, kedves embereket és egy koccintót, kisboltot is találunk a faluban. Nyugati irányban hagyjuk magunk mögött a települést, ismét a piros jelzések mentén haladunk tovább, Apátistvánfalváig.

Látnivalók

Harding Szent István templom, Apátistvánfalva

1786-ban épült a késő barokk stílusú műemlék templom, melynek orgonája 107 éves.
Az egyhajós, csehboltozatos épület homlokzatából csak kissé lép ki az egyszerű gúlasisakkal fedett torony. Az oltár és a szószék az építés időszakából származó, barokk stílusú. A mellékoltárokat és a falfestményeket a XIX. század végén készítették.

Hársas-tó, Szentgotthárd:

Szentgotthárd egyik legszebb éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó. A szomszédos Apátistvánfalva erdejében eredő Hársas-patak táplálta mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a fürdőzők és kirándulók körében is kedvelt. A tóparti sétány mellett épült ki az 1 km hosszú Hársas-tó tanösvény, ami a tó és környékének élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be.

+Programtipp

Kétvölgyi kilátó, Apátistvánfalva

A település legmagasabb pontján, a Katalin-dombon a 2011-ben megépült kilátóról az idelátogató megcsodálhatja Kétvölgy csodálatos panorámáját háttérben az Alpokkal. A kilátónak az önkormányzat a BŰRICZA nevet adta, amely helyi szlovén nyelvjárásban a település egykori nevére (Permise) utal. Kétvölgy természeti környezetére jellemző a szabdalt felszín, a domboldalakon rétek, kaszálók, szántók, amelyeket erdők öveznek.

Határőr emlékhely, Apátistvánfalva

Ezen az emlékhelyen, amely egy határőr skanzen, a látogató megismerheti a határőrök mindennapjait az élethűen berendezett hálókörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig, de a határőrség történetén keresztül ízelítőt kaphat országunk történelméből is. Az emlékhely előzetes bejelentés után látogatható.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Szentgotthárd Tourinform

Kovács László méhészete, Apátistvánfalva

Helyi méhészet, Apátistvánfalván. Mézkóstolóval várják a kedves vendégeket, legkeresettebb mézük a fekete szeder méz.

Honlap

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 23 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

A túra kiinduló pontja a Szentgotthárd-Rábakethelyen található Jó Pásztor kápolna. A város központjából kb 2 km sétával elérhető. Szentgotthárd busszal, és vonattal is jól megközelíthető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds