Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

A horgászok paradicsomától a zarándokok forrásáig

By 2021.07.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Folyamatosan hullámzik majd alattad az út: fel és le tekersz a kerékpárral apróbb emelkedőkön és lejtőkön, miközben a nógrádiak kedvenc horgásztavától eljutsz az egyik legszebb és legnevezetesebb keresztény zarándokhelyre, Szentkútra. Ami nem csak erről híres. Itt találod a különleges remetelakokat, amelyek bejáratait több méter magasságban vájták a sziklába. Valamint itt láthatod azt a képződményt, amit a helyiek patkónyomnak tulajdonítanak. Mégpedig a legenda szerint Szent László lova hagyta itt a kőzetben, amikor ezen a helyen ugratott át a szakadék felett az ellenségei elől menekülő lovagkirály.

Mielőtt megteszed körtúrád második felét, töltsd meg kulacsodat az itt fakadó forrás vizével. Most felfrissít, később pedig jól jön majd az úton.

Balról kerülve a Maconka tavat, rálátsz a hatalmas víztükörre. Elérve Bátonyterenyét, a települést átszelő főút melletti utcán jutsz ki a városból.  Közúton tekersz egészen Szupatakig, majd délnyugatnak fordulva tisztásokon és erdőkön át visz az utad Szentkútra. Innen pedig  Kányástelepre ér. De ez már aszfaltút.

A Mátraverebélyre tett kitérő után utad keresztezi a főutat, így át kell kelned az aluljáróján, ami Nagybátonyban ér a felszínre. Kis maconkai tekergés után kipihenheted a kalandos és látnivalókkal teli utadat a tó partján.

Látnivalók

Maconkai horgásztavak

Nógrád megye legnagyobb felületű állóvize, mely a Zagyva folyón létesült. Hét kisebb-nagyobb tó alkotja, amik körül pihenő és horgászhelyeket alakítottak ki.

Szentkút forrásai

Vizének gyógyító hatásához már a középkorban is legendák fűződtek. A hagyomány szerint 1091-92-ben az ellenség elől menekülve Szent László király egy szakadék fölé érve lovával átugratta azt, és akkor fakadt itt az első forrás. A Mária-forráshoz egy rövid, kanyargós, szűk kanyon vezet.

Remetebarlangok

A mai kegytemplom fölötti Meszes-tető déli oldalában találod a lyukakat. Ezekben a puha üledékes kőzetekbe vájt barlanglakásokban a 13. és 18. század között remeték éltek.

 Szűz Mária kegyhely

Magyarország egyik legfontosabb vallási zarándokhelye, melyet napjainkban évente 200 ezernél is több hívő keres fel.

Római katolikus templom, Mátraverebély

Egy dombon emelkedik a monumentális római katolikus templom, amelynek nyugati oldalán egy huszártorony található. Harangja pedig falain kívül, haranglábban szólal meg. A külső támpillérei és a mérműves gótikus stílusú ablakai építésének kezdetét, a középkort idézik.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 23.7 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Maconkai-víztározó- Bátonyterenye, 2409, 3070

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds