Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Hármas csúcstúra a Börzsönyben – Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy

By 2020.06.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Börzsöny déli részének egyik leglátványosabb túrája a Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy hármas csúcsának megmászása. A túra kiindulópontját, Nagyirtáspusztát könnyen elérhetjük aszfaltozott úton vagy akár a gyönyörű erdőkben haladó Szob–Nagybörzsöny keskeny nyomtávú erdei vasúton. A nagyirtáspusztai kisvasútállomástól nem messze álló erdei hotel parkolójából indulva először lankásan, majd egyre meredekebben emelkedik az ösvény az egykori rétegvulkán parazitakráterének csúcsa felé. A környező térszín fölé büszkén emelkedő magas bérc, a Sas-hegy bozótüstökű csúcsa kínálja a túra első látványos kilátópontját. A Börzsöny déli részének hegyei hullámoznak előttünk, a távolság ködfátylába veszve még a Naszály és a Duna széles völgye is kivehető. Egy kis ereszkedő után csodás réteken át kanyarog az ösvény a Só-hegy csúcsán található tisztáshoz.

Földbe gyökerezett lábbal, elakadt lélegzettel állunk meg a tetőn – a lenyűgöző kilátás és a negyedórás emelkedő egyaránt belénk fojtja a szuszt. Ameddig a szem ellát, a Börzsöny ezernyi árnyalatú erdőszőnyege terül el alattunk. Tiszta időben az Ipoly folyó torkolata felé tekintve megpillanthatjuk a szlovákiai Burda hegységet és az esztergomi bazilika jellegzetes épületét is. A délre néző, napfényben fürdő réten leereszkedve újra az erdőben gyalogolunk tovább. Ösvényünket az évszaknak megfelelő virágszőnyeg szegélyezi.

A közvetlenül Márianosztrára vezető zöld sáv jelzésből egy keskeny tisztáson ágazik ki a zöld háromszög jelzés, amely Magyarország egyik legmegkapóbb, legcsodásabb kilátóhelyére vezet. A Kopasz-hegy vulkáni csúcsa nem adja könnyen magát, meredek, kimerítő ösvényen kaptatunk fel a gyertyánosban egyre magasabbra. A látvány már akkor is lenyűgöző, amikor előbukkanunk a sziklás gerinc mögül: keletre a Naszály sasbérce emelkedik Vác és a Duna fölé. Az andezit sziklataréj mentén gyalogolva nemsokára elérjük a Kopasz-hegy fémkereszttel ékesített, fátlan, kopár csúcsát.

A Kopasz-hegy csúcsáról leereszkedve újra Nagyirtáspuszta felé fordulunk. A Bükkös-árkon és a Bezina-völgyön át vezet az út vissza az erdei hotelhez. A Börzsöny egyik leglátványosabb csúcshármasának végigjárása közepesen nehéz, meredek kaptatókkal, de nagyon szép kilátásokkal tarkított gyalogtúra. Az erdő csodái, a távoli horizontok szabadsága minden izzadságcseppért ezerszeresen kárpótol.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 8.5 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Nagyirtáspuszta, kisvasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Szob–Nagybörzsöny kisvasút:

A túra kiindulópontjának számító Nagyirtáspusztát úgy érjük el a legkörnyezetbarátabb módon, ha a Nyugati pályaudvarról Szobra utazunk, majd onnan keskeny nyomtávú vasúttal megyünk tovább az erdő mélye felé. A Szob és Nagybörzsöny között húzódó vonal Magyarország legkanyargósabb és leghosszabb erdei vasútja. A sínpár Szobtól Nagyirtáspusztáig több mint 300 métert emelkedik. Az ipartörténeti műemléknek számító vonalat megmentették az enyészettől, és azóta nagy segítségére van a Börzsönyben túrázóknak. Inkább így érkezzünk, mint gépjárművel!

Börzsönyi vulkánok:

Az Északi-középhegység legnyugatibb hegysége egy bonyolult fejlődésű, több kitörési centrumú ősvulkán maradványa. Az egykori tűzhányó 1400 méter magas lehetett, de magmakamrái már 14 millió éve kiürültek, a vulkáni tevékenység befejeződött. Az ősi tűzhányó hatalmas tömbjére már csak a kalderaperem legmagasabb csúcsai emlékeztetnek: a Csóványos és a Magosfa az egykori kráter szélei. A főkürtő mellett szép számmal működtek oldalkráterek is, ezek romjai a túrán megmászott csúcsok: a Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy. A kúp alakú andezitsziklák az egykori aktív vulkáni működés tanúi.

Magyarok Nagyasszonya-kegytemplom, Márianosztra:

Nagy Lajos magyar király kolostort alapított a Börzsönyben, mellé a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére kegytemplom épült. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok számára épített kolostor 1786-ig, a szerzetesrendek feloszlatásáig a pálosoké maradt. A barokk templom ma híres búcsújáró hely. A Börzsöny vadonja Nagy Lajos király kedvenc vadászterülete volt, később Hunyadi Mátyás király is többször vadászott a környező erdőkben.

+ Programtipp

Szent István-templom, Nagybörzsöny:

 A Dunakanyar térségének legszebb Árpád-kori temploma áll az egykor szabad királyi városnak számító település szélén. A templom pártázatán emberfejfaragásokat figyelhetünk meg. A legenda szerint e fejek a tatárjáráskor a faluba betörő és legyőzött pogányokat jelképezik, elrettentésül, hogy hasonló eset ne történjen meg újra. Nagybörzsöny is megérdemli, hogy a túránk után elutazzunk ide kisvonattal, hiszen bányásztemplomot és vízimalmot is találunk a csodás fekvésű faluban.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vác Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds