Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

A Bükk legöregebb részén

By 2022.04.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ebben az élménytekerésben minden van, aminek egy jó kerékpártúrában lennie kell: gyönyörű völgyek, pazar kilátás, romantikus tó, kellemes falvak, lejtő és emelkedő, erdei és aszfaltos út. A Lázbérci-víztározó körbetekerése kellemes kaland egy igazán vadregényes környezetben.

A Tájvédelmi Körzet több olyan természet alkotta látnivalóval is kecsegtet, amiket érdemes közelebbről, a nyeregből leszállva, gyalogosan felkeresned. Ilyen már szinte az utad elején, a tó melletti hegyoldalban a „Festék”-bánya. Kis gyalogos kitérő vezet meredeken a sárga és vörös színeiben játszó kőfejtőhöz.

A tó mellett futó aszfaltútnak köszönhetően zavartalanul tudsz a tájra figyelni. Érdemes néha visszatekintened a tározó két öblét elválasztó Éles-kőre is. Ahogy az út Uppony irányába halad, a tó keskenyedik, egészen az őt tápláló, kis zubogókon át csörgedező patakig és az Eszkála-szirtre vezető útig. Hátrahagyva a hely aljában kerékpárodat, választhatod a zergekalandnak is beillő meredélyt a hegytetőig, vagy a kényelmes túrautat, esetleg a kettő kombinációját.  Mindegyik út a Kalica-tető oldalában álló Herkó páter kereszthez vezet. Ez az Upponyi-hegység egyik panorámapontja a Három-kő-bérc mellett. A gyalogos hegymászást követően a kerékpártúra a tó végében erdei utakra vált, és nagyobb figyelmet követel. A teljes túrakör érinti a kaptatós, kanyargós, de kisforgalmú közutat, ami a legnagyobb kihívása ennek a 17 kilométernek. De mire idáig elérsz, már bemelegedtek az izmaid, és a sok megszerzett élmény eltereli figyelmedet a néhány kilométeres kemény szakasz nehézségeiről.

Látnivalók

„Festék”-bánya

Egykor az itt bányászott vasérc az Újmassai őskohóba került. A bánya két kis barlangszerű járata ma is járható, mélyebb részein sokféle denevérfaj él. A legnagyobb járatban pedig még ma is megtalálhatók a csillék sínjei.

Herkó páter keresztje

Az Upponyi-szoros tetején található fakeresztet 1802-ben állították. Még a 18. században az ellenreformáció élharcosai ellentéteket szítottak a Bán-völgyi, Sajó-völgyi reformátusok és a szomszédos Barkóság római katolikus falvai között. A barkó hagyomány szerint az upponyi és a sajónémeti hegyen azért állítottak keresztet, mert „Herkó páter” ennél a községeknél állította meg a kálvinistákat.

+ Programtipp

Platthy Kastély, Bánhorváti

A Platthy család gyönyörű parkkal övezett kastélya a XVII. században épült barokk stílusban, mai formáját 1752-ben nyerte el. A ma üdülőként működő épületnek és parkjának irodalomtörténeti vonatkozásai is vannak. Élete utolsó szakaszát itt töltötte Kazinczy Gábor református író és politikus, akit Arany János és Toldy Ferenc is meglátogatott a kastélyban.

Dédesi Várrom, Dédestapolcsány

Az egykori dédesi vár Nagyvisnyó és Dédestapolcsány között található, az 597 méter magas várhegyen. A vár egy bástyájának sarokfalai még láthatók, illetve az egykori erőd helyén több helyen várfalmaradványok tűnnek elő a bokrok közül.

Fagalériás református templom, Dédestapolcsány

Az 1608-ban épült dédesi református templom eredetileg fatornyos volt, és zsindellyel fedték. 1800-ban a kor szokásainak megfelelően átépítették, csak a román és gótikus stílusú falak és ablakok maradtak meg eredeti állapotukban. A mennyezet eredetileg díszes és fakazettás volt, de a régi kazettákból kettő látható már csak a déli bejárat falára helyezve.

Szalamandra Tanösvény, Lázbérci-víztározó

Változatos terepen fut 6 kilométer hosszan, érintve a „Festék”-bányát, Lipóc-völgyet, a Kakasmesszi állást és az Eszkála-tetőt.

Kézművesház, Dédestapolcsány

Előzetes bejelentkezéssel kipróbálható itt a „szátyva” (szövőszék) és a guzsaly, és a kenderfeldolgozás lépései is megismerhetők. De a felújított régi parasztház kiállítása bemutatja a patkolókovács műhelyét is, amelynek berendezései közül a lóbőr fujtató és az üllő szintén kézbe vehető.

Pincesor – Uppony

A Mál-oldali pincéket az 1800-as évek közepétől kezdték használni.  A bortermelés azonban nem nőtte ki magát, helyi jelentőségű maradt. A több mint 100 borospince négy egymás fölött kanyargó sort mintáz az a házak fölé magasodó domboldalban. Érdekességük, hogy ezekben, a föld alatt, vészelte át a falu 650 lakója a 2. világháborút.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 17.2 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Dédestapolcsány a 26. számú főúton személyautóval, vagy autóbusszal közelíthető meg. A településre fut be Mályinka irányából az Országos Kéktúra és a Bükki kerékpárút. Parkolási lehetőség a Lázbérci víztározó gátja felé vezető út mentén van.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bori Pizzéria, Nagyvisnyó

A Lázbérci víztározó közelében található büfé, ahol olasz főzött fagylaltok mellett frissítő italok és gyorsbüfé jellegű ételek fogyaszthatók.

Honlap

Élménytábor, Dédestapolcsány, Bánvölgye

A vadregényes Bán-völgyben, a Dédesi várhegyek tövében helyezkedik el a tábor, mely egyéni vagy csoportos programok, erdei iskolák kitűnő helyszíne.

Honlap

Kerékpárkölcsönző, Dédestapolcsány

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds