Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

A Nyugat-Mecsek gyöngyszemei

By 2022.06.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Égervölgyből, Teca Mama Kisvendéglőjétől indulva menj le az Égervölgyi-tóhoz, amely egy elárasztott elvarázsolt völgy. A tó mellett tűzrakóhelyek sorakoznak. Az égerfák által kísért patak mentén haladj északi irányba a Farkas-forrást érintve a Szuadó-tetőig. Innen Rockenbauer Pál nyomában haladva eléred a Kelta földvár megmaradt sáncait, majd a Pálos kolostor romjaihoz érsz. A hegytetőn ülő, szépen megmaradt romok azért érdekesek, mert építőkövei nem csak évszázadok viharos emberi történelméről mesélnek, hanem a Nyugat-Mecseket felépítő kőzetek évszázmillióiról is. Itt érdemes a pihenőhelyen szusszannod egyet, tűzrakóhelyek és egy szép kis rét hív sütögetésre és játékra.

A romokhoz már közel van a Zsongor-kő kilátó, a Mecsek első kilátója, csodálatos kilátással a Villányi-hegységre és a Dráva síkjára. Ez egy természetes kőből készült plató, amelyre korlátot szereltek, így teljesen biztonságos, és közben lélegzetelállító a panorámája. Egy kis kitérővel elérheted a Jakab-hegy oldalában lévő, vöröses sziklateraszokból fölfelé szélesedő kőtornyokat is, amelyek a Babás szerkövek nevet viselik. Formájukkal, illetve a mellőlük nyíló kilátással a Mecsek legismertebb látványosságainak sorát gazdagítják. Innen visszatérve majd ismét le­ereszkedve Éger-tetőn keresztül (ahol játszótér, kilátó és tűzrakóhely is van) visszaérsz Égervölgybe, és vár a Teca Mama egy finom hideg frissítővel.

Látnivalók

Kelta földvár

A Jakab-hegyi földvár egy kora vaskori, földből és kőből épült erődítmény a Mecsekben. A műholdfelvételeken máig jól kivehető a várfal vonulata, amin belül (annak gyakorlatilag a közepén) található a Jakab-hegyi pálos kolostor.

Pálos kolostor romjai

1225-ben Bertalan pécsi püspök itt gyűjtötte össze a Mecsekben élő remetéket, és kolostort épített számukra. A magyar–török háborúk során számos pálos kolostorral együtt lakatlanná vált, de azóta többször helyreállították, szabadon látogatható.

Zsongor-kő

A Zsongor-kő a Mecsek legszebb természetes kilátó pontja a Jakab-hegyen található, 540 méteres magasságban. A vörös homokkő természetes sziklaalakzatot 1892-ben vaskorláttal látta el a Mecsek Egyesület, és káprázatos innen a panoráma.

Babás szerkövek

A Jakab-hegy oldalában vöröses sziklateraszokból fölfelé szélesedő kőtornyok emelkednek ki. A Babás-szerkövek formájukkal, illetve a mellőlük nyíló kilátással a Mecsek legismertebb látványosságainak sorát gazdagítják.

+ Programtipp

Sasfészek

A Sas-fészek egy majdnem teljesen függőleges homokkő sziklafal, régen kőbánya volt, 30-40 méter magas lehetett. Egykor ezekből a kövekből lépcsőket, malom- és sírköveket, útszéli kereszteket készítettek. A hegy déli lábánál meghúzódó falvak lakói voltak a “kővágók”. Megfigyelheted a köves talaj miatt alacsonyra és göcsörtösre nőtt bükk- és tölgyfákat is, melyekkel együtt igazán látványos és különleges helyszín.

Cserkúti Macsek Malom és Műhelyház

Az országban talán egyedüliként eredeti helyén megmaradt kukoricamalom, amely a legkisebb malom is egyben. Napjainkban múzeumként üzemel, illetve kézműves foglalkozásokat, bábelőadásokat is szerveznek itt. A malmot 1889-ben építették, és az 1960-as évekig működött. Mind a malomszerkezet, mind az épület az eredeti állapotának megfelelően lett helyreállítva 2021-ben. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Tubes – János Kilátó

A Tubes a Mecsek második, a Nyugat-Mecsek legmagasabb csúcsa. A 611 méter magas csúcsot legkönnyebben a Lapis felől közelítheted meg, ahol egy kis parkolóban hagyva az autót egy rövid sétával érheted el a kilátót.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 11 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Pécs nyugati városrészében található a Magyarürögi út, innen Orfű felé haladva több tábla jelzi a Teca-Mama Kisvendéglőt. Helyi járattal is könnyen elérhető, a 23-as vagy a 24-es buszról Égervölgy megállóban kell leszállni.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Teca Mama Kisvendéglő

Családias környezetben, az Éger-völgy bejáratánál található ez a kisvendéglő, amely egész évben üzemel, és várja a megfáradt vándorokat. Beltéri és kültéri asztaloknál is rendelhetsz, és élvezheted a békés környezetet.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds