Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Vulkánországban – Körtúra Pázmándon

By 2022.01.05.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Velencei-hegység legfiatalabb és egyik leglátványosabb része a keleti oldal. A főútról alig három perc sétával máris megjelennek előtted a titokzatos sziklaalakzatok. Az alig 37 millió éves területen szoborszerűen elrendezett sziklák néznek le a közel 60 méterrel alattuk kinyílt síkságra. Nagyon régen ez a terület a fortyogó láva országa volt. Ez a szűk sziklafolyosó, a Pázmándi Kvarcitsziklák Természetvédelmi Terület kifejezetten impozáns. A turisták mellett gyakran találkozhatsz itt sziklamászókkal is. A vulkanikus kőzetben több barlangot is felfedezhetsz, ha elég nyitott szemmel jársz.Messzire láthatsz innen, ha nem párás az idő: Budapest, Százhalombatta és a Duna vonala is feltűnik. Ha szereted a kihívásokat, érdemes a Kálvária felől megmászni a Zsidókő-hegyet, ahonnan leereszkedve a vízimalmot és a tájházat mindenképp ejtsd útba! A pázmándi kör változatos és kalandos útvonal, igazi családbarát bakancsos kirándulás.

Látnivalók

Pázmándi mezítlábas park

Hetven méter talpalávalóval vár a mezítlábas park. Pázmánd a gyerekek paradicsoma is lehetne, egy játszótér zárja az ösvényt. Előtte viszont cipőt, le: meggymagon, kukoricacsutkán, tobozon és különböző kőfajtákon vezet át utad. Az ösvény különlegessége, hogy évszakonként is változik a tartalma.

Pázmándi vízimalom

A törökök elvonuása után építették a Bágyom-patakra a vízimalmot, mely sok családnak őrölte a lisztet évszázadokon át. Állapota folyamatosan romlott, míg az 1970-es években elbontották. Később egy századközepi műszaki leírás alapján újraépítették, a malom kereke 2001-ben fordult meg újra.

+ Programtipp

Bence-hegyi kilátó

A Velencei-tótól északra fekvő Bence-hegyre a 2018-ban megnyitott egyedi megjelenésű kilátó. 1988-ig egy olajfúrótoronyból lehetett körülnézni itt, ez azonban nem volt elég biztonságos. A kőből és színezett betonból készült építmény belesimul a tájba: készítői egy szélfútta fát vagy egy virágsziromra gondolhattak. A majdnem 20 méter magas építmény körpanorámáján nem csak a tó tűnik fel, de tiszta időben a Bakony és a Budai-hegység egy része is megszemlélhető.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Pázmánd elérhető az M7-es autópályán

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Gárdony Tourinform

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds