Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Kerékpáros városnézés Budapesten

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Indítsd a túrát Budapest zöld szigetéről, az aktív kikapcsolódáshoz tökéletes Margitszigetről! Ha a tekerés előtt szeretnél beiktatni egy kis pihenést, itt számos, piknikezésre alkalmas placcot találsz, sőt, játszótér is bőven akad a gyerekeknek. A sziget északi részén kell felhajtanod az Árpád hídra, a kerékpáros aluljárón keresztül. A pesti rakparton tekerj a Gogol utcáig, majd a Bajza utcán, az Andrássy szervízútján vedd célba a Városligetet, melynek sétányain minden évszakban élmény barangolni. Ne felejtsd el megcsodálni a park nevezetes épületeit, melyek között olyan remekművek sorakoznak, mint a lyukacsos tetőszerkezetű Magyar Zene Háza és a csodás panorámával váró Néprajzi Múzeum egyedülálló épülete. Innen az Andrássy út, majd a Kiskörút (hivatalosan Károly, Múzeum és Vámház körút) következik, mígnem a Szabadság hídon átkelve a könnyed séták és meseszép naplementék megkerülhetetlen helyszíne, a Kopaszi-gát felé kell venned az irányt. A Rákóczi hídtól végig a Duna mellett tekerhetsz, egészen a Margit hídig. Ez látnivalók szempontjából kiemelt szakasza a túrának, hiszen a Bálna mellett elhaladva láthatod a csodás Gellért-hegyet, a patinás Szabadság hidat, a lenyűgöző Budai Várat és a Várkert Bazárt, de még a Parlamentet is. A Margit hídra felkanyarodva, a híd közepén tudsz behajtani ismét a szigetre, hogy befejezd a túrát.

Látnivalók

Margitsziget

Buda és Pest között nyújtózik a Dunán a természetiközeli kikapcsolódás fővárosi fellegvára, a helyiek és turisták által egyaránt frekventált Margitsziget. Gyalogutak tömkelege, rózsakert, vadaspark és folyóparti rekortán futópálya várja itt a szabadba vágyókat. A sziget közepén találod az ország legnagyobb víztornyát, amelynek kilátótornyából páratlan panoráma nyílik Budapestre. Érdemes még felkeresni a romantikus hangulatú japánkertet is, mely egy igazi oázis a pezsgő fővárosban.

Magyar Zene Háza

Hihetetlenül izgalmas kiállítások elevenítik fel a magyar zenetörténet egyes korszakait a Magyar Zene Házában, amely emellett változatos élőzenei koncerteknek is otthont ad. A Városligetbe ágyazott üvegpalotát a színvonalas programok mellett rendhagyó építészeti megoldásai miatt is érdemes felkeresni. Sou Fujimoto japán építész mestermunkáját akár vezetett épületséták keretében is megismerheted.

Országház

A Duna bal partján magasodik a város szimbóluma, az Országház patinás épülete, melyet Steindl Imre tervei alapján építettek a boldog békeidők alatt, 1885 és 1904 között. A monumentális építmény a historizáló eklektika jegyében született, de megfigyelhetők rajta a bécsi neogótika jellegzetességei is. Az Országházat napjainkban egy 45 perces látogatás keretében barangolhatod be, audioguide-dal vagy idegenvezetői kísérettel.

Széchenyi Lánchíd

Budapest legrégibb hídja, egyben a főváros összetéveszthetetlen jelképe a Budát Pesttel összekötő Széchenyi Lánchíd. Építését a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István kezdeményezte 1832-ben, az átadásra azonban csak 1849-ben került sor, ekkor Ferenc József avatta fel a hidat. A II. világháborúban a hidat felrobbantották, de hamarosan újjáépítették. Az elmúlt években felújításon esett át, jelenleg pedig taxisok, a buszok, a motorosok, biciklisek és gyalogosok használhatják.

Szabadság híd

A pesti Fővám teret a budai Szent Gellért térrel összekötő híd lehet, hogy a legrövidebb Budapest belvárosában, de egészen biztos, hogy a legnépszerűbb is. Ikonikus zöld oszlopai között igazán különleges élmény átszelni a Dunát, és az innen feltáruló Budapest-panoráma is sok-sok helyit és turistát csábít fel a hídra. Nyaranta egy-egy hétvégén lezárják a hidat, hogy birtokba vehessék a gyalogosok és a biciklisek, akik ilyenkor fesztivál módjára örülnek a régi-új köztérnek.

Kopaszi-gát

Hosszan nyúlik a vízbe Újbuda szabadidős paradicsoma, a Lágymányosi-öblöt körülölelő Kopaszi-gát. Az apró kis dunai szigeten egymást érik a vízparti hangulattal kecsegtető éttermek, de akkor is mindenképp tervezz be ide egy látogatást, ha csak a természetben szeretnél feltöltődni. Játszótér, homokos part, zöldellő lankák, panorámás padok és nyaranta ingyenes kertmozi vár itt rád.

Bálna Budapest

A pesti rakpart egyik legmeglepőbb épülete vitathatatlanul a 19. századi Közraktárak köré felhúzott Bálna Budapest, amely a távolból nézve valóban a vízi emlős alakját ölti magára. A holland származású Kas Oosterhuis alkotása napjainkban nagyszabású kiállítások színtere, valamint a főváros legkedveltebb teraszainak otthona, ahol a folyótól egy karnyújtásnyira kapcsolódhatsz ki. A vendéglátóhelyek mellett jó minőségű kerékpárút halad el.

Hősök tere

Az impozáns bérpalotákkal határolt Andrássy út és az annak végén szétterülő hatalmas tér, melyet csak Hősök tereként ismerhetsz, a világörökség részét képezi. Az itt található monumentális millenniumi emlékmű a magyar honfoglalás ezeréves jubileumának állít emléket, immáron több, mint száz éve. A 85 méter széles szoborcsoport a magyar történelem nagyjait ábrázolja, Szent Istvántól Mátyás királyig.

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Nemcsak Budapest, hanem egész Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma a fővárosi városnézések kihagyhatatlan helyszíne. A Városliget meseszép zöld környezetében található Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda tekintélyt parancsoló falai már messziről magukra vonzzák a parkban andalgók figyelmét. Megnyerő külleme mellett belső értékei is maradásra bírnak: kül- és beltéri medencék, szaunák, gőzkabinok, wellness- és gyógyszolgáltatások segítenek a feltöltődésben.

+ Programtipp

Budai Várnegyed

A Várnegyed hangulatos, macskaköves utcái és látnivalói nem véletlenül kerültek világörökségi védelem alá. Részét képezi a Budavári Palota, mely a 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. Itt található a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum is.

Budapest Óriáskereke

2013 óta található meg az Erzsébet téren, azóta kicsik és nagyok kedvencévé vált. Az óriáskerékről lélegzetelállító látvány tárul eléd. Láthatod innen a Budai Várat, a Dunát és az Andrássy utat is.

Városliget

A minden évszakban csodaszép Városliget a főváros egyik legnagyobb, egyben leglátogatottabb közparkja. A több, mint 100 hektáros zöldterületet hangulatos gyalogutak hálózzák be, valamint tematikus parkok, például rózsakert és modern vizes játszótér is található itt. A Liget ikonikus épületei mind attrakcióként, mind kikapcsolódás szempontjából egyedülállóak, kezdve a Városligeti Műjégpályától és Csónakázótól, a tó mellett magasodó Vajdahunyad várán át a páratlan tetőteraszáról híres Néprajzi Múzeumig.

Fővárosi Állatkert

Szintén a Városliget ad otthont az ország legnagyobb gyűjteményével rendelkező Fővárosi Állat- és Növénykertnek, amely 1866 óta vonzza az érdeklődőket. A Budapest szívében található park lakói a hét minden napján várják a kíváncsi látogatókat, akik élményetetéseken, esti sétákon és izgalmas előadásokon vehetnek részt, sőt, a nagy sikerű fókashowt sem érdemes kihagynod!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 28 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Margitsziget, Árpád híd

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds